Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

МУЗИКАУТОР: Символът на Новата година - Дунавското хоро, е със защитени авторски права

САНКЦИИ И КОНТРОЛ

МУЗИКАУТОР: Символът на Новата година - Дунавското хоро, е със защитени авторски права

Сдружението за защита на авторските права в музиката напомня, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Тия, дето подсмърчат за пари уж от името на Дико Илиев, да ме хванат за авторското право.

Алчността на саня армутлиева е пословична, но е спорно доколко правата са на Дико Илиев... създал е хорото докато е бил на заплата в армията и пи смисъла на закона, БА е собственик на авторското право.... Чудя се в Оряхово като честват годишнината му дали пак ще трябва да платят на саня и наследниците за да го почетат? И жокер до наследниците: площада в Оряхово се казва Дико Илиев... пробвайте да регистрирате името като търговска марка и да изкарате някой леффф ;)

Армутлиева по всяка вероятност е имала среща с Дико Илиев и има пълномощно за авторските права !?!? Тази е ненаситна! Ами ако всички откажат да плащат и не изпълняват Дунавското хоро какво става с него !? А, да попитам само колко от платените права отиват при наследниците на Дико Илиев !? То се сещам ама все пак да попитам!!!

Саня Армутлиева не е шеф на Музикаутор. Автор на Дунавското хоро е композиторът Дико Илиев, който го създава преди 85 години, докато работи с оркестъра на 36-и пехотен полк в Оряхово, припомни БНТ. Наследниците на музиканта са защитили творбата му с авторски права до 2056 г. и всяко нейно публично изпълнение трябва да е законово уредено.

понеже имам някакви знания въпроса е не в авторските права върху музиката, а това че слугжители от Министерствона културата и от Мюзик аутор си делят едни 25 % прибирани от потребителите. Това е криминален акт.

Би трябвало да е до 2054 не до 56, защото мисля той е починал 1984 год. Да ви кажа само нещо интересно дето се случи в Русия. Там наследниците на всички тези автори на знакови песни не търсят нищо и те са публикувани свободно като нотен текст ,това са десетки композитори с хиляди песни. Единствените дето имаха претенции бяха наследниците на Теривердиев ( автор е на музиката например към 17 мига от пролетта). Еми неговите песни просто престанаха да се изпълняват масово по концерти и след няколко години наследниците му сами обявиха, че вече нямат претенции за нищо, само и само да се изпълнява. И да кажа, че голяма част от тези хора макар за масовата публика да са познати от тези песни, това е някаква странична част от тяхното творчество и са автори на сериозни симфонични и т.н. произведения. Та наследниците имат законово право, но дават ли си сметка,че тия ширпотреби на тотално скромния като композитор Дико Илиев, по стечение на обстоятелствата станали популярни, освен по Нова година дали някой друг има желание да изпълнява?

Добре - общината организира новогодишен концерт - плаща на изпълнителите, охраната, озвучителят, водещият, тоалетни, транспорт, т.е. ВСИЧКО, освен за авторски права. Алчни ли гореизброените? Не, работят и за труда си получават пари. Авторът различен ли е?

И колко струва слушането и играенето на Диковото Дунавско хоро....1лв...5лв..или 100лв..... А ако си го пускам в къщи и си играя за кеф пак ли ще има глоби от 2000 до 20.000лв....

Колко струва твоя коментар тук - лев, пет??? Дали ако прочетеш малко по темата няма да е по-добре?

Ако някои велики хора искаха авторски права, ти нямаше да има с какво да пишеш... камо ли да ползваш електричесво

По логиката на наследниците на Дико Илиев трябва всеки българин да плаща и на наследниците на автора на музиката и текста на националния химн..... АЛчността убива... Е казано в Евангилието на Матея...

Това е логика на закона, не на наследниците? Ти ако получиш наследство и получаваш доход по твоята логика ли ще се случват нещата?

Нямате ли срама, паразити долни! Това хоро е отпреди 85 г., а правата се пазят 70 г.!!! На всичко отгоре тия 75 г. ги дължим на сащ, преди бяха 50 г.! Ама то алчните и мързеливи копелета, какво друго да правят освен да паразитират на гърба на другите!

Паразити ли са хората, които преяждат? То дебелаците в България са много...и малко четат преди да коментират

Не може ли държавата ни веднъж завинаги да откупи правата и повече да няма такива изявления, претенции и т.н. точно преди Нова година?! И наистина вече се прекалява с това търсене на пари отвсякъде и за всичко. Подкрепям творците да искат достоен живот и адекватно заплащане за труда, който са положили, но има и национално богатство, от което хората не могат да бъдат лишавани, защото някой се е светнал да точи такси до безкрайност! В същото време - къщите на големи наши писатели изглеждаха до съвсем неотдавна като след бомбардировка, например.

Няма претенции ако няма ползване. Защо общината ще плати на озвучителя? Тоалетната по-важна ли е от музиката? Затова ли ходите на концерти

Ако някой ти пикае по обувките,маловажно събитие ли е :)

а искърското хоро? то е най-близко по звучене, а след няколко години ще забравим дунавското, жалко

ти си робот, честно ли ще забравиш хорото??

Много е тънък леда, по който се опитват да ходят знайни и незнайни паразити с претенции за авторски права и заплащане. Има произведения, които са популярни точно защото са безплатни и достъпни, а не защото са носители на уникална ценност. В момента, в които за Дунавско хоро бъдат поискани пари, то ще бъде заменено веднага с безплатен аналог. Това важѝ за всички подобни произведения. В съвременния свят на безкрайно много музика, композитори и достъпно безплатно съдържание, е нелепо да се мисли за такси и ограничения.

невероятно - имаш нещо хубаво и държавата го купува, за да се кефят всички

В коя година е написано Дунавско хоро, кой притежава лиценз за музикалното наследство на Дико Илиев? Тъпи журналя, нищо свястно не можете да съчините.

1937 година

Някой хора от алчност не знаят къде се намират. Дунавското хоро е национално богатство и от много време не принадлежи на никого. А на наследниците на Дико Илиев и на тези от Мюзикаутор мога да кажа само едно - КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ МАСКАРИ!!!

Музикалното творчество на Дико Илиев е национално богатство, но този композитор е незнаен и малцина се гордеят с него. Правилното е да се отдаде чест на твореца като се уважат правата му.

напротив, точно дунавското хоро на нова година го направи известен

а самият Дико Илиев си харесвал най-много Добруджанското хоро, може би защото е воювал на Добруджанския фронт през ПСВ, а после Добруджа изцяло минава към Румъния, тъжно звучи това хоро, изобщо е създал хора за почти всички райони на България

на нова годин да не пущаме дунавското а само да го играеме а вашта мама ционоска,тогава го забранете и по канал 1 бтв и нова щото те немат права за БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Календар