Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Думи от Георги Господинов: Вирусът на миналото

ОСОБЕНО МНЕНИЕ

Думи от Георги Господинов: Вирусът на миналото

Този вирус се оказа и вирус на миналото: обзе ни носталгия по света от вчера. Скоро очаквам да ни залее втора вълна на носталгията - по дните в карантина, когато бяхме разделени, но все пак заедно.

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Всичко е добре подредено и изказано, тъй като очевидно е изживяно. Не мога да приема само едно, че човек може да изпита носталгия по неизживени неща. Това е мое мнение и бих се радвал да го оборите, но не с празнословие.

Споделям мнението че има бисери и невероятни попадения /за мене такъв е разказът "Флорал" с нежно помитащия финал/ ,но и много бла-бла за пълнеж. И тази статия- мъдри мисли с много притурки. Когато чета Г.Г. , имам усещането че съм на влакче нагоре-надолу. Взема ти дъха и после те спуска в бездната. Но се продава заедно с много други,които могат да си позволят тиражите. Не сте ли съгласни, обаче, че гениите не се раждат всеки ден. Страшното е, когато посредствените се вземат за гении и има кой да им ръкопляска.

Прай те на канарче,читателю.

Георги Господинов е единственият гений сред българските писатели. В миналото сме имали няколко по-добри автори, но никой от тях не може да се сравнява с Господинов. А повечето „големи“ български писатели са известни само защото са намерили място в учебниците по литература.

На презентацията на "Убежеще от бомбопускане" -чудя се що не го е кръстил"Тоалетна"-писателя Гъзпърдинов пусна газ от газовия си хъб,но запази самообладание и обяви"Споко,това е моят спонзор киселото Дойче Зеле."

Предпочитам Георги Данаилов пред Георги Господинов. Данаилов е някак по-естествен, по-непосредствен и по-близък. Историите, които разказва ме карат да се чувствам като пряк участник в тях, или най-малкото като непосредствен наблюдател. Много често ме кара да се смея наистина от сърце. За мен Господинов е занаятчия. Научил е много за писането и го прилага, но историите,които разказва са някак изкуствени, създадени сами за себе си, макар и по всички правила на писателския занаят.

Георги Господинов е най-великият писател, който някога се е раждал в България!

Въпрос на критерии. Твойта "експертиза" като как се удостоверява.

Много добър и добронамерен текст. Елегантен и ненатрапчив. Господинов изисква известна духовна и морална чистоплътност от читателите си. Това не е по силите на масовия неудачник, простак и негодник.

Абсолютно!

"Добър", "добронамерен", елементарен... по силите на масовия чалгаджия с претенции вкусът му да е мерна единица.

Да, нека само нечетящите, "нечалгари", нормални избиратели на съмнителни хора, които са щастливи просто да са в блатото на вечната опозиция да изразяват свободно омразата си към всичко... Що не си сипеш една ракийка, че виж кое време е вече. Като не четеш, придържай се към коментиране на силикона на чалга-певачките. За нечалгаджия, доста чалга има в писанията и речта ти, явно има някакво влечение там...

"Нечетящите" г.гОсподинов, ако искаме да сме точни.

Сега ще дойде поредния къдрав евреин като Т.Ушев и с помията на Господиноя ще развратят света подпомагани с парите на сатанистите. После същите ще ги обявят за гениални и ще ни ги завират в носа денонощно.

Много ще се радвам, ако някой от тук пишещите драскачи ми каже коя негова книга (ако сте чели повече от 1 книга през живота си) е чел, че така безсмислено злобее. И втори въпрос, дали можете да посочите български модерен писател, или изобщо български писател, когото харесвате и сте чели с удоволствие. Тогава бих приела, че просто вкуса ви се разминава. Книгите на този човек не са за всеки, но не е никак случайно, че е популярен и книгите му се харесват и превеждат из цяла Европа. Ако бяхте чели книгите му, можеше и да се струва някой да ви чете махленските мнения. Препоръчвам 50 нюанса сиво и всичко на Коелю, Ганьвци ...

Чели сме един друг Георги ...... Данаилов , светла му памет . Човек с достойнство и талант , за разлика от тоз Георги.

Е хубаво де, какво пропускам, какво му е на "този тук"?! Освен, че не е творил по време на любимия соц?

Мирише. Отдалече. На чалга. Та се не трае. Не е необходимо да изяждаш говното, за да си "обективен", в преценката си, че е говно.

Ясно, не сте го чели, просто виждате статия за човек, който е известен и уважаван и трябва да излеете злобата си, за да не ви е неприятно, че сте никой/я. Не че нещо друго се очаква от клозетните форуми, ама ... все се надявах да сте чел/а, за да можете да изразите обективно мнение. Жалко...

Явно трябва да ти се обясни бавно и на срички с главни букви, та да можеш да разбереш, може би. МИ-РИ-ШЕ НА ЧАЛ-ГА, ТА СЕ НЕ ТРА-Е.

От Г. Господинов съм чел докрай "Времеубежище", "Всичките наши тела", "И всичко стана луна", "Физика на тъгата", "Естествен роман", разглеждал съм "Инвентарна книга на социализма". Наистина има много добри пасажи, но и доста плява. Напр. започваш "Времеубежище" (същото важи и за "Физика..."-та) и си казваш, че е страшно талантлив писател, но след първите великолепни страници следва нещо като необработено нахвърляне на идеи за какво иска да пише и някакво самоцитиране в стил "аз съм жив класик", после баналности и недомислици, подправени с грандиозност, после тук там добри моменти. Оставя впечатление за талантлив автор, който съшива всичките си записки и хрумки, но го мързи да ги преработи в истински класен роман и затова твърди, че е измислил собствен жанр. Моят топ три за български книги: "Възвишение" - М. Русков; "Хайка за вълци" - Ив. Петров; "Антихрист" - Ем. Станев.

Ето това вече мога да го приема за мнение. Благодаря, че споделихте :)

Чела съм повечето книги на ГГ, даже Естествен роман, Невидимите кризи и Физика на тъгата са ми с автограф, но като почетеш няколко една след друга виждаш, че историите, макар и различни, все се въртят около неудоволетвореността от един начин на живот , тъжното предъвкване на спомените от соца омръзва, макар че именно затова се харесва на запад и е толкова превеждан.

Аман от чалга пЕсатели.

от измислени интелектуалци и подлоги на властта.

Не знам защо, когато някой го обземе рядко щастие, то, той да държи много, да ни разкаже за него ....

Този е вечно вчерашен.

Обичам начина, по който пише! Трябват ни повече хора като него.

Да създадат една чалга оратория с аЗис, да се изкефите на макс.

Гошо-статуетката, винаги остроумно-глупав и адски скучен тип.

"Литература" за "напреднали" чалгаджиЕ. Дето са с претенции.

На тоя пич му е много водката и хонорара!

Календар