Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

100 години от смъртта на Марко Балабанов: Един от последните възрожденци умира в немотия

ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ

100 години от смъртта на Марко Балабанов: Един от последните възрожденци умира в немотия

Видният общественик, юрист, политик, дипломат и публицист остава в историята като един от най-активните дейци на църковното и националноосвободителното движение и е първият външен министър в следосвобожденска България

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Беше винаги умерен и противник на всичко, което не е сериозно обмислено. - може да направите материал какво е мислил Ботев по въпроса :) в доста свои 'писма'го споменава

Много хубава статия, само заглавието малко стряска. Не изглежда да е умрял в немотия. До краят е работил.

Единствено Левски е бил според мерките на Ботев, но това не означава, че онези, които не са отговаряли на тези мерки, са били без стойност. А пък свободата обективно е искала И екзарх, И Караджата. Самият факт, че Ботев му отделя много внимание в писмата си, журналистиката си, макар и критичен към него, е достатъчно доказателство за значимостта на Марко Балабанов за българското Възраждане. Братята Хр. и Евлоги Георгиеви, например, също са подмятани от Ботев, но и тяхното място в историята ни е неоспоримо. Друг е въпросът, че са далеч назад зад Ботев в "класацията".

"Не мотия", по отношения на и мотните. Имащите, демек. Имащите прагматични, егоистични, материалистични бай ганювци, в сравнение с неимотните романтични, благородни, идеалисти възрожденци. Контрастът между едните и другите, може да подведе трезвата, обективна преценка.

Бог да прости Марко!

за туй пък кунчев си шие костюми от австрийски плат за над 1500 гроша/записано е в тефтера му/ за обира в Халача са гепили 500 гроша мигом изпити в кръчмите. Те така.

кунчев е недостоен за нац герой и Ботев и Раковски го пишат. кунчев при обир с взлом убива. Нищо нее налагало този обир и убийството Халача е издържал 20 българчета да учат в чужбина и отказал да даде пари защото нито един грош нее отишъл за пушки за това и турците са го осъдили на смърт в сметката си кунчев има 6 убийства даже отровен свещеник на свадба убил е само българи

Някьде прочетох че Ботев е носил градски обувки като влиза с четата в Бьлгария и са му се наранили краката. Трябва да е имал цьрвули но не е бил подготвен. Това вярно ли е?

Левски, като всеки човек, не е бил идеален, вероятно. Може би, такива като тебе са идеални и достойни за нац. герои - не правещи нищо, затова безгрешни и ровещи тъмните страни на безспорно светлите хора.

Прави се баланс, на плюс и минус. И на пари, и на действия, и на живот, и на резултати.

komunistite sa vinovni

Календар