Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Три любопитни заглавия от библиотеката на "Лексикон"

В ЦАРСТВОТО НА КНИГИТЕ

Три любопитни заглавия от библиотеката на "Лексикон"

С всяка книга закупена от издателството подпомагаме българските автори и българската литература, а панаирът на книгата започва от днес

Още

Вижте 3 от българските бестселъри на Панаира на книгата

Вижте 3 от българските бестселъри на Панаира на книгата

В навечерието на коледните и новогодишни празници, между 10 и 15 декември, в Националния дворец на културата започва най-мащабният книжен форум в страната - Софийският международен панаир на книгата.

Любимото и очаквано събитие от културния афиш на столицата очаква всички приятели на книгите с над 160 книгоиздатели и книгоразпространители от България и чужбина.

Днес ви обръщаме внимание на три любопитни заглавия, които са ви приготвили от издателство "Лексикон" и които можете да намерите на щанд Б11, полуетаж-запад, на Коледния панаир на книгата в НДК.

За три години "Лексикон" се очерта като най-стойностното издателство за българска литература. Силно впечатление прави, че смело дава път на млади автори, с дебютни книги. Факт е, че има впечатляващ нюх и вкус за добри произведения. "Лексикон" издава и автори от близкото минало, които са позабравени и дори напълно непознати за младото поколение.

И не забравяйте, че с всяка книга закупена от "Лексикон" вие подпомагате българските автори и българската литература.

"Приказник" /Допълнено и преработено издание/

Тази книга разтваря пред малкия читател вратите на сияйните палати на българската мъдрост. Тя представя, чрез перото на класиците ни, добродетелният свят на детето. Втурва неговото въображение в простите-сложни неща, които правят живота.

Представяме ти сборник с приказки и стихотворения извадени от пъстрата ракла на българската класика. Чрез тях можеш да се докоснеш до чудото и диханието на словото. Да вникнеш в доброто и злото, справедливото, прекрасното, милосърдието, прошката и всички човешки ценности, които ще те следват през живота.

От този чуден свят можеш да си събереш безброй разноцветни стъкълца, за да изпъстриш вечерите и дните си. Те ще ти помогнат да живееш приказно в реалния живот, който понякога също е приказка... Те ще те заведат при красивата измислица, която може да стане реалност. Стига да повярваш!

Когато си малък човек приказката те превръща в голям. А, когато си голям - в малък... Приказките и стихотворенията тъкат и заздравяват човешката душа, правят я устойчива във времето.

Чрез творчеството на българските писатели ще усетиш българския език - неговата пластичност и гъвкавост, звънливост и мекота. Ще видиш редки и колоритни думи от народния ни говор. Също поговорки, пословици и гатанки, които са част от българската философия за живота - понякога хитроумна, друг път хаплива, но в крайна сметка справедлива.

Словото на българските писатели е неотменно свързано с фолклора ни и черпи живителни сили от него. Приказките и стихотворенията тук са част от духовната култура на народа ни. Те са богати на образи, идеи, сюжети и житейска мъдрост натрупани преди нас. Те са представени в цялото си многообразие и разкош.

Всеки родител желае добро на децата си. Чрез тази книга доброто незабелязано прониква в детската душа, за да я озари с още светлина и за да ѝ пошепне: "Чист свят съществува!"
Книга за всеки български дом.

"Приказки за злопатници" от Георги Белев

"Злопатници" на Георги Белев е истински шедьовър - късен дебют на родѐн разказвач, който въпреки отдалечеността си от "литературния живот" живее в литературата - и като читател, и като писател. Неизвестен досега за литературните среди, Георги Белев би трябвало да направи впечатление със самобитното си повествуване - преднамерено наивистично и изкусно хитроумно, хем новопроглеждащо, хем знаещо. Това е книга, която ще зарадва много читатели.

Доц. д-р Елка Димитрова, Институт за литература - БАН

Това е един малък роман от порядъка на двеста и петдесет страници. Разказва се за живота, за хората, които притежават положителни и не толкова положителни черти. За техните добри и други дела, за техните ценности и за нещата, които ги мотивират към едни или други действия.

Главният герой, от чието име върви повествованието, е едно момче, което расте на село. То е предоставено за отглеждане на баба и дядо, докато родителите му са заети с по-важни дела - работа, кариера, печелене на пари.

Книгата започва с историята на едно старо и някога голямо семейство, като проследява бита на няколко поколения представители на семейството. Животът бавно се променя в битово отношение, а в ценностно - още по-бавно. Постепенно този род се разпилява, както и всички други от този вид. Връзките се прекъсват или изтъняват. В един момент на свой ред се появява и главният герой - пореден представител на стара традиция.

Момчето расте и придобива първите си впечатления от живота. Започва да си задава въпроси, защото то е твърде любознателно момче. И въпросите стават с времето все по-трудни. Често не получава отговори, а когато получава, в голяма част от случаите не е удовлетворено от тях. И причините са различни. Понякога възрастните откровено го лъжат, понякога и самите те не знаят верните отговори или се заблуждават. Случва се да му отговорят и правилно.

С времето нашият герой установява, че животът на хората е съпроводен от всевъзможни обстоятелства, които го правят непривлекателен за тези хора. И поради това те рядко изпитват удовлетворение. И то непълно удовлетворение, при това само за кратко. Хората са злопатници - тоест такива, които понасят зли патила. Не е ли възможно да е другояче? Защо животът не е устроен така, че хората да бъдат доволни, да се радват. Къде са причините за нерадостното битие?!

В процеса на съзряването си младият наблюдател търси причините за едно или друго събитие и явление, както и последиците, които те предизвикват или биха предизвикали. Особено внимателно наблюдава постъпките на хората.

Не изведнъж, но постепенно си изгражда разбирането, че това, което се случва на хората, е функция главно на тяхното поведение, на техните действия или бездействия. И ако нещо не е добре, то е предизвикано от неправилните постъпки на хората, от тяхното неправилно разбиране, а оттам и от неправилното отношение на човека към другите, а и към самия себе си. И в основата на това е невежеството. Да, огромната част от хората са невежи. И то само заради това, че отказват да научат каквото и да било. Защото са убедени, че вече знаят всичко, цялата истина. А верният път е друг. Всеки би трябвало, да се стреми към познанието, да търси истината, да я открива и преоткрива, защото тя не е веднъж завинаги установена. И всеки трябва да намери своя път и да направи по него своята малка или голяма крачка напред. И да подтикне и другите, да го направят. За да няма злопатници.

Книгата е много увлекателна. Езикът е жив и образен, стилът е елегантен. Съчинена е с чувство за хумор - тънка волтеровска ирония. Трябва, да се чете бавно, защото навсякъде има много съдържание.

 "Наследството" от Весела Василия

Вярвам, че пътят към духовното е част от житейския път на всеки от нас, независимо дали го съзнаваме или не. Всеки от нас е имал моменти, когато е усещал връзката и единението си с небето и земята, с природата и с ритъма на Вселената.

Тази книга ще ни потопи в превратностите и изпитанията на живота и в мъдростта на духовното познание. Приключения и премеждия, загадки и размисли, малко мистика и малко романтика. Пътят към духовното може да изглежда и така, стига да сме готови за него и да си позволим да го изживеем.

Ето какво казва авторът Весела Василия:

"Романът, който ще прочетете, ни води към загадките на миналото, към неговите корени и източници, които ние в днешно време напълно сме забравили, дори отрекли. Съществува ли наистина скрито духовно знание, познато на хората от древността, за което напоследък се говори много? Наистина ли част от него се намира на нашата, българската земя и дали ние, днешните българи, сме призвани да го събудим? Какво представлява това знание и какво да правим, ако по някаква случайност то пресече пътя ни? Как приемаме знаците и посланията на духовния свят, след като нямаме никаква представа за него? Боим ли се от духовното знание и от онези, чрез които то достига до нас?

С такива именно предизвикателства се сблъскват героите на романа. Те са едни от нас, млади, образовани и устремени към светлото бъдеще, търсещи себе си в днешния разнолик свят, където технологиите ни превземат и границите между доброто и злото се заличават все по-бързо. Заедно с тях е и едно дете с изумителни способности, за каквито само сме слушали и чели. Всеки ден научавам за едва тръгнали на училище български деца, първенци от световни олимпиади; деца, измислили и изобретили неща, които възрастните не могат. Деца с вълшебни гласове и с всякакви изумителни таланти. Затова се питам дали наистина са толкова далечни времената, в които децата от поколенията след нас ще бъдат носители на духовните знания. В романа именно едно такова дете успява да пренесе през вековете и да ни поднесе част от древното знание. Вярвам, че децата като него са символите и предвестниците на едно по-добро бъдеще, което ни очаква.

Срещата на героите на романа с духовното, стремежът им да осъзнаят връзката си с него и да открият корените му ги провокира да търсят себе си, да влязат дълбоко в своя емоционален свят, да проумеят и приемат първите предзнаменования на настъпващите нови времена. Героите преминават през различни премеждия, лутания и съмнения. Преживяванията им ги водят към осмисляне на живота, към каквото всички ние, съзнателно или не, се стремим. Защото вярвам, че материалното не може да съществува без духовното и обратно. Те са двете страни на монетата, наречена "живот", и хората са създадени, за да проумеят и преживеят тази истина. Свикнали сме да смятаме, че духовното знание отрича онова, което знаем и с което сме свикнали, изглежда ни фантастично, безсмислено и неприложимо. Често ни плаши и предпочитаме да го отхвърлим. Затова духовният свят ни изпраща послания, близки до нас, които можем да разберем и използваме.

Такова е и знанието, което ни дава Колелото на живота в романа. То е реалистично и съвместимо с днешния ни живот. Ако му се доверим, само ще намери своето място в нас и неусетно ще ни промени. Ще подготви нашите умове и сърца за настъпващото ново време.

В книгата има по малко от всичко, за което жадува душата: малко приключения за освобождаване от рутината на делника, малко загадки, за да превърнем ума в наш доверен приятел, малко познание, за да опитаме вкуса на мъдростта, малко мистика, за да се докоснем до тайните на Вселената, и накрая - малко романтика, без която животът губи смисъл.

Желая на всички приятни мигове с посланията на Колелото на живота. Вярвам, че те ще ни помогнат да се почувстваме цялостни и да открехнем вратата към смисъла, към своя личен отговор на въпроса: "Защо съм дошъл на Земята, какво е моето призвание?".

Весела Василия (Весела Йотова Генова) е родена на 2 декември 1956 г. във Враца. Завършила е Езиковата гимназия с преподаване на френски език в родния си град и Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в София. Доктор е по икономика. Автор е на редица монографии и статии от областта на криминологията, публичната администрация, административното и полицейското право. Писането на художествена литература чувства и определя като свое призвание. Интересува се от йога и рейки. Владее френски, английски и руски език.

Обича пътешествията, природата, красивите неща, книгите, рисуването и изкуството въобще.

Още много интересни заглавия от Издателство "Лексикон" ви очакват на щанд Б11, полуетаж-запад, на Коледния панаир на книгата в НДК.

Още

Как се тълкуват сънища?

Как се тълкуват сънища?

Още

Четири български бисера на шанда на "Лексикон"

Четири български бисера на шанда на "Лексикон"

Още

Тайно братство пази България в "Задругата" на Добри Божилов (откъс)

Тайно братство пази България в "Задругата" на Добри Божилов (откъс)

Още

Започват две големи международни събития - Софийският литературен фестивал и Панаирът на книгата

Започват две големи международни събития - Софийският литературен фестивал и Панаирът на книгата

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мария Касимова - Моасе и нейните "Монолози"

Премиерата на сборника ще се състои на 25 юли от 19:00 ч. в кино "Кабана"

"Млъкнете: туй е спор между славяни-братя": не, това стихотворение не е за войната в Украйна

"Млъкнете: туй е спор между славяни-братя": не, това стихотворение не е за войната в Украйна. То датира от 1831 година, а негов автор е Александър Пушкин

Любовта идва без планове в историческия романс "Да измамиш джентълмен" от Сара Адамс

Дебютният роман на американската писателка ни връща в Англия от XIX в. и разказва забавна и емоционална история за неочаквана любов

Най-хубавите приказки на Андерсен в ново издание

С чудните илюстрации на Една Ф. Харт, Едмънд Дюлак, Вилхем Педерсен, Рекс Уистлър и други

Кои са местата в София, вдъхновявали българските писатели?

Четвъртият сезон на "Литературни маршрути" продължава през юли със "Зелена литературна разходка из Курубаглар" (днешен Лозенец) и с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия род и с маршрут, посветен на пет български писателки

Биографията на Зеленски излиза на български

Френски журналисти описват живота на актьора, който стана президент на Украйна