Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лудостта на тълпите

НОВА КНИГА

Лудостта на тълпите

Дъглас Мъри разкрива мащабната културна война, която бушува из целия свят в името на социалната справедливост, политиката на идентичността и политкоректността

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

 Във война сме. Тук и сега.

Войната е под прага на усещанията ни. Можем да я видим само като се вгледаме в жертвите - тоест в самите нас.

Книгата "Лудостта на тълпите" от Дъглъс Мъри има за цел да ни покаже реалността, която - каква изненада - не можем да видим.

Живеем в постмодерна ера, в която жалоните на религията и политическата идеология вече не са актуални. Те са заместени от една неспирна война срещу всеки, който е на "грешната" позиция; война, в която идентичността е превърната в оръжие.

Купи книгата

Скоростта на този процес се дължи главно на новите социални мрежи и медиите, които определят какво трябва да знаят, мислят и казват хората по света. Тесни, нишови интереси доминират в дневния ред днес и това увеличава разделението в обществото, а резултатите стават все по-плашещи.

В новата си книга Дъглас Мъри разкрива мащабната културна война, която бушува из целия свят - на работното място, в университета, училището, дори в дома ни, - в името на социалната справедливост, политиката на идентичността и политкоректността.

Предупреденият е въоръжен.

Из: "Лудостта на тълпите" на Дъглас Мъри:

Макар и несъвършени, големите наративи за миналото даваха смисъл на живота. На неизбежния въпрос какво трябва да правим сега - освен да забогатеем, доколкото можем, и да се забавляваме при всяка възможност - все някой щеше да предостави отговор.

Купи книгата

Отговорът, който изплува от само себе си през последните години, бе да се включим в нови битки, все по-яростни кампании с все по-нишови изисквания. Да намерим смисъл чрез водене на постоянна война срещу всеки, който е на грешната позиция по тема, която може би току-що е преформулирана и чийто отговор току-що е променен.

Невероятната скорост на този процес се дължи главно на факта, че шепа бизнеси в Силициевата долина (по-специално "Гугъл", "Туитър" и "Фейсбук") сега имат силата не само да определят какво знаят, мислят и казват повечето хора в света, но имат бизнес модел, който много точно е бил описан като разчитащ на намирането на "клиенти, готови да плащат, за да променят поведението на другите".

И все пак - въпреки че сме обременени от един технологичен свят, който се движи по-бързо, отколкото ние можем да тичаме, ние тичаме, за да не изоставаме - тези войни не се водят безцелно. Те се водят системно в определена посока. И тази посока има цел, която е колосална. Целта, неосъзната за едни, умишлена при други, е да вкорени нова метафизика в нашето общество. Или нова религия, ако щете. Въпреки че основите бяха полагани в продължение на няколко десетилетия, едва след финансовата криза от 2008 г. започна походът към мейнстрийма нови идеи, които преди бяха известни единствено на шепа посветени учени. Очевидно е защо този нов набор от идеи е привлекателен.

Купи книгата

Не е ясно защо поколение, което не може да натрупа капитал, трябва да обича капитализма. И не е трудно да се разбере защо поколение, което знае, че никога няма да притежава свой дом, би могло да бъде привлечено от идеологически светоглед, който обещава да премахне неравенството не само в неговия живот, но и всяко неравенство по земята.

Опитът да се погледне светът през призмата на "социалната справедливост", "политиката на идентичността" и "интерсекционализма" е може би най-дръзкият и всеобхватен опит от края на Студената война да се създаде нова идеология.

*Съдържание на издателство "Изток-Запад"

Още

Кодове за любов и вечност

Кодове за любов и вечност

Още

Ще се върнем ли в "предковидната ера"?

Ще се върнем ли в "предковидната ера"?

Още

Добре дошли в реалността: Прекрасният нов свят след 1984

Добре дошли в реалността: Прекрасният нов свят след 1984

Още

Криминални разкази на прочути писатели излизат за първи път на български

Криминални разкази на прочути писатели излизат за първи път на български

Още

Как да разберете дали сте наследили емоционална травма?

Как да разберете дали сте наследили емоционална травма?

Още

Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен

Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен

Още

Неиздавани творби на Вирджиния Улф излизат в "Дневникът на госпожица Джоун Мартин"

Неиздавани творби на Вирджиния Улф излизат в "Дневникът на госпожица Джоун Мартин"

Още

"Случаят Левски": За Апостола в това общество място няма, защото то отново би го унищожило

"Случаят Левски": За Апостола в това общество място няма, защото то отново би го унищожило

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

В Истанбул бе открита най-голямата турска университетска библиотека

Тя разполага с 1 милион книги. В нея има 3000 места

Създателят на поредицата "Малкият Никола" почина на 89 години

Френският карикатурист Жан-Жак Семпе почина на 89 години дни преди да отбележи 90-ия си рожден ден

"Колко е лесно да бъдеш обичан" представя 25 истории от учениците на Стефан Данаилов

Историите събра Александра Александрова по идея на Ива Папазова. Официалната премиера е на 29 август в кино "Кабана"

9 велики истории за 9 велики личности

Потопете се в тайните на знаменитите и лабиринта на времето с нашите специални предложения

Убийствен трилър по шведски (откъс)

Една от най-интригуващите шведски писателки на нашето съвремие влиза в българските книжарници с прочутата поредица "Убийствата на остров Сандхамн"