Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кодове за любов и вечност

НОВА КНИГА

Кодове за любов и вечност

Нестандартно авторско трио разкодира сложна плетеница от египетски тайнства, тракийски мистерии и бутанска мъдрост

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Двамата главни герои на този своеобразен творчески експеримент, Мария и Даниел, имат подобна житейска участ и търсят себе си. Те изпитват натрапчивото усещане, че съдбите им са изпълнени с несполуки и зла прокоба, че са жертви на външни обстоятелства.

Купи книгата

По необикновен начин и независимо един от друг двамата попадат в ситуации, от които разбират, че животите им са проекция на собствените им мисли и чувства. След като разгадават постепенно сложната плетеница от послания и кодове, Мария и Даниел се срещат и разбират, че винаги са били свързани помежду си. Те решават да изградят общо бъдеще, но и разбират как могат да променят своето минало.

Този творчески проект представлява вълнуващо приключение, което се развива в България, Бутан и древен Египет, и разкрива сложните човешки взаимоотношения, засягащи приятелството, духовното израстване и смисъла от него, както и за изконното значение и сила на любовта.

Романът "Кодове за любов и вечност" е написан от трима автори - Делян Захариев, Неда Зарева и Анна Иванова, чиито инициали на латиница образуват абревиатурата DNA или ДНК. Това е първият код, с който се сблъсква читателят още от самата корица на книгата.

Из: "Кодове за любов и вечност" на Делян Захариев, Неда Зарева и Анна Иванова

Пиша това в последния ден от живота си. Все пак не всички знаят кога е този свещен ден, а аз зная. Утре заран тази мъка ще свърши. Не ме е страх, не искам нищо, като че ли пиша това само за да си подредя мислите в главата. Наистина, съжалявам много, защото цялата тази история можеше да има съвсем друг изход. Но нека да бъде по волята на Атон!

Още от малка играех на бебета с кукли - държах ги до гърдите си и се преструвах, че ги кърмя. Играехме си със сестра ми и братовчедките, понякога и някое момче се завърташе да играе таткото. Зад къщата имаше жасмини, ароматът им се е запечатал толкова дълбоко в съзнанието ми. Там си играехме, имахме кукленска люлка, скована от големия ми братовчед. Не беше много изгладена или се изглади с времето, понякога ми се забиваха тресчици в ръцете. Така ме увличаше играта, че това хич не ме спираше, и вечно ме хокаха за някое забравено домашно задължение:

- Амая, защо не си измела...

- Амая, не си разтребила...

- Амая, не чуваш ли?

Купи книгата

Тогава се казвах Амая. Кога точно станах Ама не помня, но винаги съм си знаела, че съм родена за тази работа. Не съм от хората, които се чудят с какво да се захванат: или всичко им е интересно и не могат да решат, или пък нищо интересно не намират. Дали се оправдават, не знам, не ги съдя. Може и да са забравили. Аз никога не съм забравяла, знам си от първия миг на Земята. И затова и животът ми се завъртя така, че ме пратиха да служа на кралицата. Голяма чест. Мама беше много горда с мен: като научила новината, паднала на колене, благодарила с молитва и плакала. А аз не разбрах веднага къде съм попаднала. Жрецът на нашето село говорил с баща ми, по онова време вече бях вдовица, и баща ми взимаше решенията за мен.

- Кажи ми, Ама, как да зачена мъжко дете? - ме питаше тя.

- Ще се молим, Повелителко, ще поискаме Божията милост и ще се надяваме. И като се роди момиче, ще го обичаме. Това можем да направим.

Често ме питаше тя все един и същи въпрос. Постъпих при семейството, когато Меритатон беше на три годинки, а Меке тъкмо се беше родила, в новата столица Ахетатон. Всичко се строеше още тогава. Можех да се сетя, че са ме избрали, защото съм мъжка майка, но тогава не ми е минало през ума. Шест момичета роди тя, всичките ги отгледах. Пък те колко красиви, Велики Атон! Като не ѝ даде момче да роди, какви пък неземни са дъщерите! Гледах ги как растат и се чудех кой ли човек е измислил царството и родството по мъжка линия да се предава, като има толкоз благородство, гордост и достойнство и в женска одежда. Не е Божа работа тая, човешка е. Ама върви убеди човека, Атон по-лесно ще убедиш.

През това време съпругът ѝ, фараонът Ехнатон, променяше света. Беше започнал голямата реформа и действаше с творчески замах, стигащ до фанатичнa решителност. Той променяше всичко, което знаехме досега и с което бяхме свикнали, преди да напуснем Тива и да се преместим в новата столица Ахетатон. Тя изникваше пред очите ни със своето величие и заедно с нея се въздигаше мощта и на грандиозния храм на бог Атон - бога на слънчевия диск, който протягаше благородни лъчи-ръце към земята и към всички нас. Нека бъде неговата воля!

Купи книгата

За читателите на Impressio и Dir.bg издателство "Изток-Запад" има специално предложение. С код promo20dir може да закупиш книгата "Кодове за любов и вечност" с 20% отстъпка при следните условия:

- Кодът е валиден за поръчки в сайта на издателство "Изток-Запад": https://iztok-zapad.eu

- Кодът ще се приложи само върху книгата "Кодове за любов и вечност"

- Кодът е валиден от 8 до 14.04.2021 г. включително и може да се използва многократно за този период.

- В една поръчка може да се използва само един код за отстъпка.

- Кодът не се комбинира с безплатна доставка.

- Кодът за отстъпка трябва да бъде въведен в полето Въвеждане на код за отстъпка в количката с избраните книги.

*Съдържание на издателство "Изток-Запад"

Още

Ще се върнем ли в "предковидната ера"?

Ще се върнем ли в "предковидната ера"?

Още

Добре дошли в реалността: Прекрасният нов свят след 1984

Добре дошли в реалността: Прекрасният нов свят след 1984

Още

Как да разберете дали сте наследили емоционална травма?

Как да разберете дали сте наследили емоционална травма?

Още

Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен

Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен

Още

Криминални разкази на прочути писатели излизат за първи път на български

Криминални разкази на прочути писатели излизат за първи път на български

Още

"Случаят Левски": За Апостола в това общество място няма, защото то отново би го унищожило

"Случаят Левски": За Апостола в това общество място няма, защото то отново би го унищожило

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Най-хубавите приказки на Андерсен в ново издние

С чудните илюстрации на Една Ф. Харт, Едмънд Дюлак, Вилхем Педерсен, Рекс Уистлър и други

Кои са местата в София, вдъхновявали българските писатели?

Четвъртият сезон на "Литературни маршрути" продължава през юли със "Зелена литературна разходка из Курубаглар" (днешен Лозенец) и с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия род и с маршрут, посветен на пет български писателки

Биографията на Зеленски излиза на български

Френски журналисти описват живота на актьора, който стана президент на Украйна

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Преди броени дни излезе новият сборник "Статии, есета, лекции" на легендата на световното кино Ингмар Бергман

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

Книгите живеят, дишат и говорят в стоплящия сърцето роман от американската писателка

Азем Делиу: Свободата не създава изкуство, но изкуството създава свобода

Младият косовски писател ще представи българското издание на романа си "Записки на Червея Смолински"