Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художник събра 6000 копия на "Шифърът на Леонардо" и ги превърна в "1984"

"ЛИТЕРАТУРНИ" ЕКСПЕРИМЕНТИ

Художник събра 6000 копия на "Шифърът на Леонардо" и ги превърна в "1984"

"Реших да го направя, защото смятам, че това е наистина важна книга, която хората трябва да прочетат", казва Дейвид Шригли

Още

Човекът, който написа "1984" и пръв използва термина "студена война"

Човекът, който написа "1984" и пръв използва термина "студена война"

Известният художник Дейвид Шигли, номиниран за наградата "Търнър", е събрал 6000 копия от бестселъра на Дан Браун "Шифърът на Леонардо" и ги е превърнал в романа на Джордж Оруел "1984", съобщи Би Би Си.

Шригли замисля плана още през 2017 г., когато научава, че благотворителният магазин на Oxfam в Суонзи вече не приема екземпляри от бестселъра.

В събота 1250 копия от изданието на "1984" на Шригли ще бъдат пуснати в продажба в същия Oxfam. Всеки екземпляр е уникален и струва 495 паунда. Всяка книга се предлага в комплект с подписана и номерирана от художника гравюра на тема "1984".

Фил Броудхърст, управител на магазина, добре си спомня какво се случва през 2017 г.: "По това време все ни носеха едно и също нещо и бяхме натрупали, меко казано, много от " Шифърът на Леонардо". Книгата беше бестселър в продължение на няколко години преди това, а после хората започнаха да разчистват рафтовете си с книги".

Подредихме купчина от "Шифърът на Леонардо" близо до касата с надпис:

"Да, със сигурност можете да ни донесете още един "Шифърът на Леонардо", но ние предпочитаме винилови плочи."

Това изображение се разпространява в медиите и привлича вниманието на художника Шригли. "Прочетох историята във вестник "Дейли Телеграф" и в главата ми започнаха да се въртят идеи. Помислих си: "Имам нужда от тях. Не знам защо, но ги искам.

Така че започнах да събирам всички екземпляри на "Шифъра", на които попадна", разказва художникът.

Първоначално се насочва към благотворителни магазини. Често обаче донасял само по един екземпляр от пътуванията си, затова решил да използва друга тактика.

"Направихме справки и разбрахме, че има център за рециклиране, където се предават всички нежелани книги. Там имаше огромно количество от тях." Например Wrap Distribution в Оксфордшир - съоръжение с площ 30 480 кв. м - е истинско гробище на бестселъри.

Така Шригли събира повече от 6000 екземпляра от "Шифърът на Леонардо". Но какво да прави с тях? Първо, художникът превръща книгите на Дан Браун в суровина, която след това се превръща в хартия, върху която са отпечатани новите копия на "1984".

Още

15 цитата от "1984" на Оруел - стряскащо актуални и днес

70 г. по-късно: 15 цитата от "1984" на Оруел - стряскащо актуални и днес

"Малко по-рано препрочетох отново "1984" и осъзнах, че Джордж Оруел е починал през 1950 г., а през 2020 г. ще се навършат 70 години от смъртта му. Това означава, че всички негови произведения са обществено достояние, което от своя страна означава, че всеки може да публикува някоя от книгите на Джордж Оруел", обяснява идеята си художникът.

Шригли осъзнава, че има възможност да превърне своя "Шифърът на Леонардо" в "1984".

"Сякаш решението да използвам "Шифърът на Леонардо" по този начин беше взето вместо мен. То беше направено от Фил (който постави табелата) и от магазина Oxfam. Реших да го направя на "1984", защото смятам, че това е наистина важна книга, която хората трябва да прочетат", казва той.

"Интересно е да вземеш една книга и да я превърнеш в друга специфична книга. Това е истинска съвместна работа. Мисля, че всички ние си сътрудничим въз основа на успеха на Дан Браун".

Още

Дан Браун дари 300 000 евро на библиотека

Дан Браун дари 300 000 евро на библиотека

Още

Българи посрещнаха новия хит на Дан Браун с огнено шоу

Българи посрещнаха новия хит на Дан Браун с огнено шоу

Още

Кои са най-тиражните книги в света

Кои са най-тиражните книги в света

Още

Музиката на Дан Браун - само със Софийската Филхармония

Музиката на Дан Браун - само със Софийската Филхармония

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Картина, останала скрита 400 години, стана обложка на албум

Специалистите смятат, че картината на Йоан Кръстител е на около 400 години и вероятно е била част от олтар

Изгряващо световно оперно сопрано Елизабет Поуп разплака публиката на Софийски музикални седмици

Само на 23 години Поуп вече притежава яснота на тона, точност и лекота на вокалното звукоизвличане, за което получава признанието, че "напомня на изпълнителите от Златния век"

Dubioza Kolektiv канят на "концерт с приятели" на 2 август в Созопол със специални пакети на билети с отстъпка

Веселяците готвят горещо мега шоу заедно с Jaya The Cat, Q-Check и "Обратен ефект" и обещават на феновете да си тръгнат от него мокри и усмихнати

Интимен филм-портрет на холивудската легенда Фей Дънауей с премиера в MAX

Филмът имаше своята световна премиера на филмовия фестивал в Кан тази година

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Виж всички

Календар