Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Георги Мамалев събра в книга най-забавните случки от своя живот

АВТОБИОГРАФИИ

Георги Мамалев събра в книга най-забавните случки от своя живот

"Усмихни се, човече!" на издателство "Книгомания" излиза в съавторство с Весел Цанков

Автобиографична книга на Георги Мамалев в съавторсторство с Весел Цанков - " Усмихни се, човече!" (Снимка: Книгомания)

Звездната кариера на актьора Георги Мамалев започва от ареста и 46 години по-късно описва най-забавните истории от житейския и професионалния си път в книгата "Усмихни се, човече!"

Снимка: Книгомания

Едва ли има друг български комик с толкова драматично начало на филмовата кариера. 19-годишният Георги Мамалев отбива военната си служба в Пловдив, когато в един февруарски ден на 1972-ра режисьорите Христо Писков и Ирина Акташева го викат във Варна да застане пред камерите на техния филм "Като песен". Но вместо на снимачната площадка редник Мамалев се озовава в ареста, а дебютът му в киното е застрашен от старшина, въоръжен с... машинка за подстригване. Изглежда, че дори застъпничеството на генерал от София няма да помогне, но младежът успява някак да запази и чувството за хумор, и косата си за ролята на Илийката от лентата "Като песен".

Георги Мамалев в казармата, " Усмихни се, човече!" (Снимка: Книгомания)

Следват още много филми, спектакли, шоу програми и житейски перипетии, които Георги Мамалев за пръв път споделя със своите почитатели в книгата си "Усмихни се, човече!" (Книгомания). Тя е написана в съавторство с Весел Цанков и излиза в популярната поредица "Любимци на публиката".

Георги Мамалев, " Усмихни се, човече!" (Снимка: Книгомания)

Още

Емилия Радева описа в книга разочарованията и щастливите мигове

Емилия Радева описа в книга разочарованията и щастливите мигове

Дали това е класическа автобиография? Ето какво казва самият актьор в предговора към "Усмихни се, човече!": "...Аз нямам литературни претенции; тази книга не е нито роман за моя живот и творчество, нито хронология на срещите ми с велики хора. Просто искам да ви разкажа истории, случили се зад кадър, извън сцената - на местата, където публиката не може да надникне. Те не са заснети, не са и изиграни - истински са. За мен няма по-голяма радост от това непознат да ме погледне и да се усмихне. Ами че това е истинска благодат! Затова искам да ви разкажа тези истории. И ако в процеса на четенето на вашето лице се появи усмивка, знайте - онова, което съм искал най-много, се е случило."

А то всъщност е неизбежно - може ли човек да остане сериозен, докато един от най-даровитите български комици описва защо свързва първата училищна любов с бой и кифлички, как е избегнал бащините шамари след бягство от уроците по акордеон, къде е сбъркал при първото си кандидатстване в Театралната академия, колко старателно е танцувал балет, облечен в анцуг...

Кадър от филма "Оркестър без име" от книгата " Усмихни се, човече!" (Снимка: Книгмания)

Георги Мамалев разсмива и с неизвестни подробности около снимките на култови филми като "Господин за един ден" и "Оркестър без име", с истории от театралните гастроли на легендарната постановка на Младен Киселов по "Опит за летене" от Йордан Радичков. Разбира се, актьорът е отделил подобаващо място и на успехите си с пародийната формация "Иръпшъните", с "Клуб НЛО" и с моноспектаклите.

Снимка: Книгомания

Сред героите в тези истории зад кадър са Георги Калоянчев, Георги Парцалев,Тодор Колев, Константин Коцев, Велко Кънев, Павел Поппандов, Стефан Данаилов, Антон Радичев и много други обичани артисти. Но Мамалев има какво да добави и за друг вид партньорства: с лъв, с мечка, с впряг биволи, с две магарета и с едно куче - твърде чувствително, за да изиграе без проблем как му отхапва главата.

Още

Стефан Данаилов се изповяда в книга

Стефан Данаилов се изповяда в книга

От кого ли е наследил находчивостта и комедийния талант? И отговорът на този въпрос е скрит между редовете на книгата. Няма как да го пропуснете, защото в "Усмихни се, човече!" липсват единствено скучни пасажи за прескачане; томчето е богато илюстрирано и се чете като сборник с анекдоти от първата до последната дума.

Георги Мамалев е роден в село Мамарчево. Родителите му го изпращат да учи в Механотехникума в Ямбол, но възможността България да се сдобие с най-смешния техник в света е пропиляна - организмът му категорично отхвърля задачите за басейни и тайните на механиката. За киното го откриват режисьорите Христо Писков и Ирина Акташева - още докато кандидатства в Театралната академия. Мамалев е приет в класа на Апостол Карамитев, но съдбата определя за негов учител Енчо Халачев. След дипломирането младият актьор е изпратен в Народния театър, после идват щастливите срещи с Тодор Колев, формация "Иръпшъните", култовия "Оркестър без име", още филми и пиеси, "Клуб НЛО" и... първата книга.

Георги Мамалев като Константин Философ, " Усмихни се, човече!" (Снимка: Книгомания)

Из "Весели и поучителни истории с Георги Парцалев"

Както споменах вече, снимахме "Тринайсетата годеница на принца" (1986) в Германия, и то в замъци в Кемниц. През 80-те градът се падаше в "нашата" част - ГДР, и се казваше Карлмарксщат.

Аз играех принц и затова ми направиха няколко портрета. Единият от тях беше двуметров, на него ме изобразиха с меч в ръката и с кон наблизо. Ще трябва да го потърся в Киноцентъра, дано да го пазят. Мисля да го сложа в Народния театър на стената срещу вратата на асансьора.

Боряна Пунчева ми беше годеница във филма, по-късно тя стана режисьор на телевизионното шоу "Клуб НЛО" и правеше много хубави клипове на песните ни, чудесни предавания. Зрителите още се забавляват, когато ги повтарят.

Част от актьорите, ангажирани за филма, спяхме в стария хотел на Кемниц, открит през 1936 година - импозантен, с дебели каменни стени. Останалите бяха отседнали в нова сграда, типово строителство, имаше ги във всеки окръжен град и у нас. Бате Георги Парцалев, с когото се познавахме добре покрай участията ни в концерти, турнета, филми, телевизионен театър и предаванията в БНР, нямаше късмет с настаняването.

В "Тринайсетата годеница на принца" той играеше баща ми - краля, и понякога идваше да ни навести в стария хотел. Един ден Парцалев пак дойде и ни завари да си говорим във фоайето - аз, Велко Кънев, Иван Григоров и Павката Поппандов. Поинтересува се как сме и продължи:

- В моя хотел не е особено интересно. Един от организаторите донесъл от България щайга домати и сега всички са се събрали да ядат. Викнаха и мен: "Другарю Парцалев, елате!". Как не! Ще седна аз да ям домати! Вие защо не бяхте на моя рожден ден?

Седмица преди това той беше станал на 60. Обяснихме му, че по това време сме били на снимки и затова не сме могли да го уважим.

- Ааа, добре, значи ще трябва да почерпя!

Бате Жоро умираше да гощава другите и се обиждаше, ако някой поиска да плати сметката. Беше известен в това отношение - много ларж, готин човек.

Вечерта наистина седнахме на неговата трапеза, а на другия ден продължихме да снимаме. Изведнъж видях Парцалев да сърба бульонче от тези, които се приготвят с вряла вода.

- Бате Жоро, ти нещо на диета ли си?

- Ами, диета. Нали почерпих и отидоха командировъчните, та сега гледам по-лекичко да минавам.

А ние четиримата смятахме, че той, като е Парцалев, са му дали повече и няма проблем да плаща сметките. Сега какво да направим?!

Помислихме си, че ако просто съберем пари и му ги дадем, бате Жоро ще ни вдигне огромен скандал. Дали да не помолим друг човек да му ги предаде? Но кой? Решихме, че ни трябва помощта на режисьорката Иванка Гръбчева - ще съберем пари, двамата с директора на продукцията хер Вайс ще извикат Парцалев и ще му кажат, че му отпускат допълнителни командировъчни. Ваня обаче каза:

- Вие пък като че ли имате много пари...

Не знам какво говориха с хер Вайс, но след няколко дни бате Жоро цъфна пред нашия хотел.

- Получихте ли вторите командировъчни? Какво правите, къде са останалите?

Казах му, че чакам разговор с България, и се скрих в стаята. Другите също си намериха оправдания - кой болен, кой има нещо да върши, кой се забързал за среща с приятели. Парцалев се разочарова.

- Еее, ми нищо не става от вас! Тъкмо дойдох да почерпя! Ще ви дадат и на вас допълнителни командировъчни, да знаете, но започнаха от по-известните.

Велик!

__________________________________________

"Весели и поучителни истории с Георги Парцалев", част от автобиграфичната книга на Георги Мамалев - "Усмихни се, човече!", от поредицата "Любимци на публиката" в съавторство с Весел Цанков на "Книгомания", публикуваме с любезното съгласие на издателя.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сборник по повод 100 години от Септемврийското въстание има представяне на 29 май

Събитието е с участието на проф. Евгения Калинова, която е научен редактор на сборника, режисьорката Василена Радева, художника Калин Николов, доц. Христо Беров

Трима носители на специално отличие на Наградата за литература на ЕС за 2024 г. ще се срещнат с читатели в София

В разговора ще участват Тодор П. Тодоров, германският автор Дениз Утлу и исланската журналистка и писателка Мария Елизабет Брагадотир. Модератор на срещата ще е ръководителят на Националния център за книгата в НДК Светлозар Желев

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага