Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Владимир Пенев и "Пътеки на времето"

РАЗМИСЪЛ ЗА БЕЗКРАЙНОТО

Владимир Пенев и "Пътеки на времето"

Изложбата е от 6 март 2024 до 14 април 2024 г. в Музей-галерия "Анел"

Владимир Пенев, "Кипариси" (Източник: Музей-галерия "Анел")

Още

Юбилейна изложба на Георги Чапкънов "Пластика и графика" се открива в музей-галерия "Анел"

Юбилейна изложба на Георги Чапкънов "Пластика и графика" се открива в музей-галерия "Анел"

Музей-галерия "Анел" в София представя изложба живопис на ВЛАДИМИР ПЕНЕВ и "ПЪТЕКИ НА ВРЕМЕТО"

Вернисаж: 5 март 2024, 18.00 - 20.00 ч.

Период на изложбата: 6 март 2024 до 14 април 2024

Куратор: Пламена Димитрова-Рачева

Музей-галерия "Анел"

Владимир Пенев е художникът на имагинерните реалности, на съзерцанието и на живописната поезия. По-точно, той е ловецът на смисъла на думите, който улавя цвета на тяхната аура и образно го превръща във веществено състояние на духа. Той е талантлив и мечтателен пътешественик по пътеката на времето, живеещ в паралелни реалности и многопластови духовни и културни пластове. Между пустинята на усамотението и пътуването по течението на живота, той следва вертикалната пътека на себепознанието, която го отвежда до истините за съществуванието и до житейската мъдрост.

В изобразителните пространства на картините му реалността е разпознаваема, но е поетично римувана в цвят и форми, трансформирана в техните безкрайни пластични проявления, понякога смесени с натурални природни материали, но винаги облечени в аристократично овладяна емоция - написа за изкуството му Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата.

Владимир Пенев, "Жребий" (Източник: Музей-галерия "Анел")

Музей-галерия "Анел" в София предоставя своите пространства за изкуството на Владимир Пенев, за неговия семантичен и визуално символичен прочит, и паралелно с това дава възможност за изложбата му да се одухотвори с поезията на именития му баща, Пеньо Пенев, чиито стихове ще прозвучат след цветната хармония на живописта на неговия талантлив син.

По идея на Ангел Симеонов - собственик на галерията - от 6 март ценителите ще имат възможността да видят мащабна експозиция с повече от 60 живописни произведения на Владимир Пенев. Той прави творческа ретроспекция на основните цикли в живописта и демонстрира своята философия в изкуството през призмата на личните си преживявания.

Още

Владимир Пенев: Няма да честваме смъртта на баща ми, но ще се поклоним пред паметта му

Владимир Пенев: Няма да честваме смъртта на баща ми, но ще се поклоним пред паметта му

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата, вниква в неговия визуален свят и спецификата на изобразителния му почерк, за тематичните линии, маркиращи сюжетите и въздействието на произведенията му в жанровете на пейзажа, фигуралната композиция, натюрморта и портрета.

Самата изложба "Пътеки на времето" на Владимир Пенев в своя концептуален конструкт философски имплицира идеи и теми, свързани с различни житейски и творчески етапи в развитието на изкуството му. Картините му впечатляват с преплетените в тях материални и духовни реалности, с осезаемото единение на поетичното и символичното, на въображаемото и вещественото видимо. Енигматични, защото могат да бъдат тълкувани, те повеждат въображението по пътеките на времето през пустини, острови, брегове на реки и морета, планини, гори, градове, домове от първосътворението към настоящо преживяното.

Владимир Пенев, "Пътека на времето" (Източник: Музей-галерия "Анел")

Живописните платна, създавани последователно дълго в годините на различни точки на света, следват установените тематични линии и крачка по крачка го водят към творческата му зрелост и житейска мъдрост. Това са опуси на многопластовата реалност, в която образите асоциативно и метафорично преминават през виденията и преживяното по съдбовната пътека на времето.

Идейният ключ е в поезията на баща му, Пеньо Пенев - "Всеки своя пътека си има / Всеки бърза и търси човека". В тази съизмеримост на време и пространство е убежището, в което творческият дух на художника е свободен да живее и да изрази себе си в изкуството.

Живописните платна на Владимир Пенев са пропити с емоционалната му чувствителност, пресявайки светлината на неговите вътрешни преживявания. В тях, сякаш по чудо, цветовете преливат от нежност в светлите хармонии на поетичните визии, притихват в монохромията на тъгата, или пък взривяват пространството с кресчендо от ярки, чисти тонове, които изразяват духовен катарзис или възторг от природата. Картините се разгръщат като осветени пространства на духа, организирани в цикли като "Брегът", "Паднали небеса", "Улицата", "Остров за двама", "Модели", "Маса за двама", "Залив", "Измъчени чувства".

Изложбата на Владимир Пенев ни представя неговото изкуство, което се отличава с висока оценка и признание заради своето изтънчено емоционално излъчване и семантичната дълбочина на темите му - космологични, митологични, метафизични, езотерични, диалогични и поетични. Тези произведения разкриват по уникален начин богатството на неговия живописен свят, където поетичните образи и цветова поезия изтриват границите между времето и пространството, водейки ни към размисъл за Безкрайното...

Владимир Пенев, "Разходка край морето" (Източник: Музей-галерия "Анел")

Картините могат да бъдат разгледани от 6 март до 5 април 2024 г.

Владимир Пенев е роден: 19 февруари 1956 г. в Димитровград
Образование: 1981 - Национална художествена академия, София, специалност "Живопис" при акад. Светлин Русев

Член на Съюза на българските художници от 1981 г.
Участва в почти всички общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина: Виена, Берлин, Токио, Амстердам, Лондон и др. Участник в международни пленери и симпозиуми.

Избрани самостоятелни изложби:

Още

Владимир Пенев - с изложба на рождения си ден

Владимир Пенев - с изложба на рождения си ден

2009 - БКИ, Берлин, Германия
2009 - Галерия "Арт Форум", София, България

2007 - Галерия "Ракурси", София, България
2005 - Галерия "Теди", Варна, Германия

2004 - Галерия "У. Ланг", Дюселдорф, Германия

2003 - Галерия "Арте", София, България
2002 - Галерия "Блайд", Манчестър, Великобритания

2001 - Галерия "Арт-Ест", Дюселдорф, Германия
2000 - Галерия "А.М", Райхенбах, Германия

2000 - Галерия "Ф. Мюлер", Дюселдорф, Германия и др.

Произведения на Владимир Пенев притежават: Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в България и чужбина. Работи в различни живописни жанрове: фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на стенописи.

Още

Да откриеш своята светлина от Петър Пиронков в Галерия "Анел"

Да откриеш своята светлина от Петър Пиронков в Галерия "Анел"

Още

Изложба на Емануела Ковач и Васил Колев - Vassilio  в Музей-галерия "Анел"

Изложба на Емануела Ковач и Васил Колев - Vassilio в Музей-галерия "Анел"

Още

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Още

"Заедно" - Музей-галерия "Анел" представя изложба на студенти на Светлин Русев

"Заедно" - Музей-галерия "Анел" представя изложба на студенти на Светлин Русев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Министър Найден Тодоров пред Dir.bg: Венецианското биенале ни помага да лекуваме травмите си

Министърът на културата откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

"Кислород" от Боби Коруджиков

Изложба стъкло от 22 април до 10 май 2024 г. в Галерия - книжарница "София Прес"

Берлин отбелязва 250-ата годишнина от рождението на художника Каспар Давид Фридрих с голяма изложба

Каспар Давид Фридрих е считан за най-известният майстор на германската романтична живопис. Експозицията ще продължи до 4 август

Музеят "Ван Гог" в Амстердам отбелязва 150-ата годишнина на импресионизма с ретроспективна изложба

"Да живее импресионизмът!" ще покаже най-значимите творби на френския импресионизъм от музеи и частни колекции в Нидерландия

P.S. - живопис от Милко Божков на "Шипка" 6

Изложбата е от 18 април до 24 май 2024 г.