Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Визуалният артист Мария Налбантова събра арт елита със своя "A Good Deal"

A GOOD DEAL

Визуалният артист Мария Налбантова събра арт елита със своя "A Good Deal"

Деси Тенекеджиева откри арт инсталацията

Пространството за съвременно изкуство УниКредит Студио отвори врати за изложбата A Good Deal и се изпълни с много талант, креативност и младост.

В продължение на няколко дни визуалният експериментатор Мария Налбантова претвори УниКредит Студио, използвайки техниката на "сапунената живопис", в резултат на което се появи временната сайт-специфик инсталация A Good Deal или изкуство, създадено за точно определено място, което има живот единствено в рамките на конкретната територия. Извън нея - то е немислимо.

Изложбата бе открита от актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, в ролята си на Председател на Фондация "Стоян Камбарев" и от Борис Генов - Директор Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк, който сподели:

"С Мария Налбантова се запознахме на престижната церемония Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" през 2020 година, където тя спечели Специалната награда на Фондацията и на УниКредит Булбанк, а именно реализация на самостоятелна изложба в нашето пространство за съвременно изкуство и издаване на каталог към нея. Сега, година по-късно, Мария е готова с нейната арт инсталация.

Борис Генов и Мария Налбанова (Източник: Уникредит студио)

Екип на Уникредит Булбанк (Източник: Уникредит студио)

Това по принцип е огледална стена, но сега я виждате изцяло трансформирана, покрита с разтопен сапун и придобила категорично различен облик. Едно от нещата, които ни направи най-голямо впечатление е, че творбата е мислена специално за нашето пространство. Чувате ли звука от банкоматите в съседното помещение? Дори те са обогатили първоначалната идея..."

Йосиф Камбарев връчва наградата на Уникредит Булбанк на Мария Налбантова (Източник: Уникредит студио)

Оригиналната изложба събра много колеги, приятели и почитатели на Мария Налбантова: известните художници и визуални артисти Хубен Черкелов, Кирил Прашков, Лъчезар Бояджиев, Калин Серапионов, Мартина Вачева, Стела Василева, Надежда Стоянова, галеристите и куратори Мария Василева, Веселина Сариева, Виктория Драганова и Весела Ножарова.

Мария Налбантова (Източник: Уникредит студио)

Много от членовете на Академия "Камбарев" също уважиха Мария, сред които актьорът Димитър Николов, писателят Иван Димитров и кинорежисьорите от НАГРАДА ЗА КИНО 355 - Ваня Бойчева, Виктор Иванов и Роси Траян. Всички те обсъдиха бъдещите си проекти с Деси Тенекеджиева, която специално се завърна от Лондон, за да подкрепи очарователната художничка в поредната й интересна творческа изява:

"Мария Налбантова е изключителен визуален артист. Всяка нейна изложба има конкретна мисия и разказва история. Сега тя се фокусира върху мястото на твореца в пазарната икономика. И какво значи "Добра сделка" в контекста на съвременното изкуство? Защо Мария е избрала точно сапуна като художествено средство във време на пандемия, в което той е издигнат на пиедестал? А малките огледално пролуки, в които виждаме собствения си образ?

Мария Налбанова и Деси Тенекеджиева (Източник: Уникредит студио)

Звукът от изтеглените банкноти от банкоматите в помещението, свързано с галерията също се превръща в естествена звукова среда на арт инсталацията. Парите никога не са били основна цел за всеки истински артист, но те са необходимост, без която не можем. Дори само, за да творим. Затова и Фондация "Стоян Камбарев" ще откупи част от тази сайт-специфик инсталация (макар, че няма как да я притежава физически), за да подкрепим отново Мария Налбантова и това да бъде наистина A Good Deal за нея."

Мария Налбантова и Димитър Николов (Източник: Уникредит студио)

Мария Налбанова с Деси Тенекеджиева и Хубен Черкелов (Източник: Уникредит студио)

Изложбата може да бъде разгледана до 6-ти август в УниКредит Студио, което се намира на адрес площад "Св. Неделя" 7 в столицата. Пространството за съвременно изкуство има за цел да дава платформа за изява на млади даровити артисти. Създадено е от УниКредит Булбанк през 2012 и вече има история от над 50 изложби, като си партнира изключително успешно с Фондация "Стоян Камбарев" и всяка година представя някой от младите художници и визуални артисти, членове на Академия "Камбарев", номинирани за елитната Награда за Полет в Изкуството.

Още

Вижте бляскавата Церемония за Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" по БНТ на 19 май

Вижте бляскавата Церемония за Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" по БНТ на 19 май

Екстравагантният художник Мария Налбантова е един от тях и е сред най-ярките млади български съвременни артисти. Отличава се със специфичния си и оригинален артистичен поглед и дръзкото съчетаване на различни медии като графичен дизайн, илюстрация, художествени и алтернативни печатни издания, книги-обекти, текстил, бродерия, инсталации-колажи, документални материали и архиви.

Завършва бакалавър и магистър в Национална Художествена Академия. Учи по програма "Еразъм" във Факултета за изящни изкуства в "Universidad de Granada", Гранада, Испания, където участва в няколко изложби. Носител на награда за бакалавърски дипломен проект в НХА с авторската ѝ картинна книга "Книга за". През 2018 г. в Галерия "Васка Емануилова", се състои самостоятелната ѝ изложба "Прогноза за времето".

Деси Тенекеджиева, Мария Налбантова, Лъчезар Бояджиев, и Веселина Сариева (Източник: Уникредит студио)

Автор е на илюстрациите към изданието "Копче за сън" на Валери Петров на издателство "Колибри", която е част от поредица четири книги с приказки и печели Националната награда "Христо Г. Данов" 2019 в категория "Изкуство на книгата".

През 2019 г. става финалист на стипендията "С усилия към звездите", Фондация "Културни перспективи". През 2020 г. Мария Налбантова е номинирана за най-престижния приз за млади творци в България - Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев". Същата година става носител и на Наградата за съвременно изкуство БАЗА - безспорно признание за забележителния й талант.

Още

Виртуозната 17-годишна Лора Маркова е носител на Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

17-годишната Лора Маркова с Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Още

Детето чудо на Фондация "Стоян Камбарев" порасна и грее с красота и талант в дебютния си видеоклип

Детето чудо на Фондация "Стоян Камбарев" порасна и грее с красота и талант в дебютния си видеоклип

Още

Кой е виртуозният Сион Найман, номиниран за Награда за изкуство "Стоян Камбарев" 2020?

Кой е виртуозният Сион Найман, номиниран за Награда за изкуство "Стоян Камбарев" 2020?

Още

Откритието на Фондация "Стоян Камбарев" Деница Боева и нейната Метафизика на въображението

Откритието на Фондация "Стоян Камбарев" Деница Боева и нейната Метафизика на въображението

 

 

Коментирай 5

1/1

Още ВИДЕО

Спечели билет за концeрта на Deep Purple, както и тениска от официалния мърчандайз на рок легендите

Точно на 29 май 2022 г. емблематичните музиканти ще се качат на сцената в зала "Арена Армеец", за да подарят на публиката едно емоционално и незабравимо шоу

Филмът "Спекуланти" става "Борсови играчи" и стартира на екран от 20-ти май

Финансовият трилър ще се разпространява в 60 киносалона в цялата страна

Защо е трудно да си на 400 години и други обяснения в любов към аудиокнигите

Успешни ли са опитите да спрем времето? Отговорите в първата аудио рубрика на Storytel и Impressio

Мюзикълът "Странен обрат" с 11 номинации за американските театрални награди "Тони"

Бродуей се включи в расовия дебат, като заложи на постановка написана от чернокож и с чернокожи изпълнители в главните роли

Кошмарът на Тартюф оживява в изложба в Помпей

В "Изкуство и чувственост в домовете на Помпей" посетителите й ще могат да разгледат около 70 творби - от голите статуи в градините до еротичните картини по стените на спалните

Издигнаха статуя на Христос по-висока от тази в Рио де Жанейро

"Христос Покровител" малкия бразилски град Енкантадо е с височина 43 метра с пиедестала в сравнение със статуята в Рио, която е 38-метрова

Виж всички

Календар