Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло Мирчев, Марко Марков и Николай Янакиев - за жената в Галерия "Анел"

LA DONNA E MOBILE

Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло Мирчев, Марко Марков и Николай Янакиев - за жената в Галерия "Анел"

Откриването на изложбата е на 7 февруари и ще продължи до 10 март 2023 г.

Вихрони Попнеделев (Източник: Музей-галерия "Анел")

Още

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Петима български художници представят творби, посветени на жената, в музей-галерия "Анел". Откриването е на 7 февруари и ще продължи до 10 март, съобщават организаторите от "Анел" и фонда за изкуство и култура "Ангел Симеонов".

Произведенията са на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло Мирчев, Марко Марков и Николай Янакиев. "Преди години излезе книгата на френския писател Ги Бешкел "Четирите жени на Бога. Блудницата, вещицата, светицата и наивницата"

С наближаването на 8 март реших да избера няколко български живописци и скулптори, които включват в своя художествен репертоар този на жената в нейната многоликост", коментира кураторът проф. Аксиния Джурова.

Музей-галерия "Анел"

По думите й, жената е един от най-постоянните обекти в изкуството, а превъплъщенията на съвременната жена надминават всичко, с което до този момент е била определяна, и така тя надскача идеята за "четирите жени на Бога".

"В музей-галерия "Анел" съм подбрала петима творци, всеки представил своята визия за нея - жената в състояние на лов за него, или в нега след победата си", допълва кураторът.

"Актовете" на Валентин Старчев напомнят за усета за жена на поколението с ненакърнени сетива, за досега до плътта преди подмяната на физическия с виртуалния досег. В тази насока са и акварелните рисунки на Ивайло Мирчев.

"Дечко Узунов наричаше този похват дихание, нещо, което изпяваш наведнъж, няма повторение, затова е и тази непринудена рисунка", коментира проф. Джурова.

В творбите на Николай Янакиев е използван целия цветен спектър от дълбинните тъмни тонове до най-светлите, за да се достигне до интерпретация за различните състояния на жената. Нарушаващи тази линия са рисунките с туш на Марко Марков, разказва кураторът.

Неговите модерни жени са изградени чрез смел експресионистичен щрих, те гледат в упор, предизвикателно, дори когато са представени в гръб, допълва тя. Живописни платна на Вихрони Попнеделев пародират съвременната жена като дръзка и арогантна.

АВТОРИТЕ

Още

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

Проф. Валентин Старчев (1935) работи в областта на скулптурата и кавалетната пластика. Работи с различни материали и изгражда декоративни и монументални композиции в синтез с архитектурата. Автор е на десетки паметници, декоративни пана и скулптурни композиции. Участвал е в представителни колективни изложби на българското изкуство в Австрия, Индия, Италия, Полша, Сирия, СССР, Унгария, Франция, ФРГ, Холандия, Чехия и др.

Валентин Старчев е организирал самостоятелни изложби в България (София, Стара Загора, Созопол, Ловеч, Пловдив), Австрия (Виена), Дания (Копенхаген), Франция (Париж), Япония, Латвия.

Валентин Старчев (Източник: Музей-галерия "Анел")

Проф. Вихрони Попнеделев (1953) е живописец, дългогодишен преподавател в Националната художествена академия (НХА), лауреат на Националната награда за живопис "Захарий Зограф". Той има над 100 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Създател е на арт център "Вихрони", където провежда много събития, сред които пленери, симпозиуми и конференции с международно участие.

Проф. Ивайло Мирчев (1954) е дългогодишен преподавател в катедра "Живопис" на НХА. Роден е в семейството на художника Никола Мирчев. Учи в класа на проф. Светлин Русев. Работи с молив, акварел, гваш. Представил е множество самостоятелни изложби в страната и чужбина (Германия, Австрия, Швейцария, Холандия). Носител е на Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" (2014). През периода 2004 - 2011 г. е председател на Съюза на българските художници (СБХ).

Ивайло Мирчев (Източник: Музей-галерия "Анел")

Марко Марков (1946) е роден в София, където завършва НХА. От 1975 г. започва да участва в общите художествени изложби на СБХ. През 1978 г. прави серия от скулптори и релефи за различни болници в Либия. В периода 1976-1979 е асистент на проф. Валентин Старчев във Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС). От 1980 г. започва да се реализира в монументалното изкуство.

Още

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

През 1981 г. реализира самостоятелна изложба в Рим в галерия "L`inkontro", където се запознава с Нунцио Биббо. Следват повече от 50 самостоятелни изложби в Европа, Африка и Латинска Америка - Венецуела, които винаги са в комбинация на скулптура с рисунки. Преподава рисунка в академията в Каракас, в Национална галерия на Зимбабве, в академиите на Арнем и Вагенинген, където се пенсионира.

Марко Марков (Източник: Музей-галерия "Анел")

Създава своя школа по скулптура в Совичиле, Сиена, която съществува вече 20 години. След като живее в Зимбабве, през 1992 г. Марко Марков се премества в Холандия, където е и до днес. Член е на Националния съюз на холандските скулптори.

Николай Янакиев (1954) е завършил НХА, специалност "Живопис". Живее и работи в София и Париж. Член е на СБХ, на Международната академия "Греци - Марино", Италия, и Асоциацията "Salon D'automne", Франция. Участвал е в международни биеналета и симпозиуми в България, САЩ, Швеция, Швейцария, Белгия, Франция, Испания, Австрия, Италия. Реализирал е 95 самостоятелни изложби и е участвал в над 20 колективни изложби у нас и по света (Китай, Гърция, Венецуела, Швейцария, Франция).

Николай Янакиев (Източник: Музей-галерия "Анел")

Известна негова картина от цикъла "Момиче пред огледало" фигурира като възпоменателна марка в чест на автора в "Who"s Who in International Art" в Лозана. Николай Янакиев се изявява в областта на портрета, на интериора, на голото тяло и на абстрактната живопис. 

Още

Жената като муза, когато се нуждаем от красиви приказки

Жената като муза, когато се нуждаем от красиви приказки

Още

Ябълката, жената и човешкото лице в творбите на проф. Красимир Джидров

Ябълката, жената и човешкото лице в творбите на проф. Красимир Джидров

Още

Мъжът, жената, и помежду им...

Мъжът, жената, и помежду им...

Още

Квадрат 500 представя Жената в творчеството на европейски графици от 19-и и 20-и век

Квадрат 500 представя Жената в творчеството на европейски графици от 19-и и 20-и век

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стартира третото издание на фестивала за илюстрация и графика

Трябва да има някаква грешка е темата на третото и най-голямо издание на ФИГ. - фестивалът за илюстрация и графика, който ще се проведе в София от 24 март до 2 април

Фотографът Димитри Стефанов открива своята изложба "Прима" в Софийската опера и балет

Официалното откриване ще се състои на 29 април от 17:00 ч. в сградата на Софийската опера и балет послучай Международния ден на балета

Стилиян Дичев и неговите "Факти-Илюзия-Истина"

Изложбата е от 23 март до 9 април 2023 г. в Галерия "Нюанс"

Екоактивисти напръскаха с боя двореца Палацо Векио във Флоренция (видео)

Това са варвари, каза кметът на града Дарио Нардела, който се включи в почистването на сградата

"Интимно" със световноизвестния художник Румен Рачев

На 21 март /вторник/ от 18:00 ч. в галерия "Видима"

Галерия-книжарница София Прес представя Графика и рисунка от Иван Нинов

Вернисаж: 27 март, понеделник от 17.00 до 20.00 часа. Изложбата ще продължи до 18 април 2023 г.