Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стефан Лютаков ни представя своята Изгубена овца

Стефан Лютаков ни представя своята Изгубена овца

Изложбата включва цикъл от около 20 творби, реализирани предимно в метал

Инсталацията "Завързано животно" от Стефан Лютаков

Изложбата "Изгубената овца" ще бъде открита на 29 октомври 2019 от 18,00 часа в галерия "Арте".

Ето какво казва Стефан Лютаков по този повод:

"Тази изложба можеше да има и друго име. Една от работите нарекох "Изгубената овца", не защото беше вдъхновена от тази евангелска притча, а защото открих, че поучителния Христов разказ звучи с нейния скулптурен образ, с нейната структура, и организация.

Оказа се, че името на тази творба може да обобщи онова, което ме е занимавало при реализиране на работите в изложбата, да представи нуждата ми от самопровокация, моята емоционална и морална мотивираност като художник. В тази изложба повече от всякога животните, съществата, цветята визуализират моите сегашни представи за живота, за причините да се живее.

С времето започнах повече да се вглеждам в тези малки неща, растения, животни, които възприемаме като един паралелен на нашия живот и все повече ми се иска да съм част от този, може би по - истински свят. В тази изложба започнах да ги представям и в по - големи форми, вероятно защото са ми важни.

И емоционално и професионално изглежда съм поставен класично, но търся измеренията му в един по - широк периметър, за да държа сетивата си будни за новите идеи, сюжети и форми, които ми се явяват. Благодарен съм, че намирам скулптурна форма и на съвсем не скулптурни мотиви, че мога да реагирам на всичко важно в мен и около мен като художник.

Изложбата включва цикъл от около 20 творби реализирани, предимно в метал, от последната година, съобразени и подбрани с мисъл за пространството и духа на галерията", разказва скулпторът.

Стефан Лютаков е роден на 22 юни 1955 г. в Пазарджик. През 1974 г. завършва Средното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София. През 1980 г. завършва специалност "Скулптура" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Професор е по скулптура във Великотърновския университет и Националната художествена академия в София.

Скулпторът проф. Стефан Лютаков

Стефан Лютаков работи във всички жанрове на монументалната и кавалетната скулптура, рисунка, инсталация, мултимедия. От 1982 г. досега има над 200 реализации, участия в колективни, специализирани, групови изложби, фестивали, биеналета и симпозиуми в България и чужбина - Япония, Китай, Египет, Франция, Полша, Италия, Германия, Румъния и др.

Скулпторът по време на работа

Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина по значителни от които: Национална художествена галерия - София ( "Лично пристанище" ), 2005г.; Софийска градска художествена галерия, 1996 г.; Кунстферайн - Манхайм, Германия, 2000 г.; Културен център "Витгенщайн" - Виена, 1988г. и др.

Получил е над десет по-значими награди като: Голямата награда за съвременно българско изкуство (скулптура) на М-тел за 2005 г.; Голямата награда за скулптура на Алианц - България за 2016 г.; Наградата за скулптура на СБХ на Осмата национална младежка изложба, София - 1990 г.; Наградата за скулптура в Международното биеналето на хумора и сатирата, Габрово - 1998 г.; Годишната награда на галерия "Ирида" за най добра изложба - 1997 г.; Награда на Фламандско-Българския форум за участие в изложбата ""Изразяване на увреждането"", Националната галерия за чуждестранно изкуство - 1996 г. и др.

Негови творби са в постоянната колекция на НХА "Квадрат 500"; Арт - център "Юго Вутен", Белгия; колекция "Петер Лудвиг", Аахен - Германия; Галерия "Уни - арт" на Нов български университет; Софийска градска художествена галерия; Ателие - колекция Светлин Русев; колекции в САЩ, Франция, Швейцария, Полша, Австрия, Япония, Румъния, Германия; почти всички галерии в страната (Добрич, Монтана, Смолян, Велико Търново, Пазарджик, Търговище, Перник и др

Монументални творби на автора са експонирани трайно на открито в Япония - Сакурагава, Китай - Чанчун, Германия - Редницембах, Беринген, Сент Блазиен, Словакия - Вишне Ружбахи, Австрия - Кайзерщайнбрух, Белгия - Геел, Румъния - Търгу Жиу, в България - Илинденци, Перник, София (Парк "Оборище"), Скулптурен парк на Министерството на външните работи, в Пазарджик, Сандански, Бургас, Раковски, Силистра, Велико Търново и др.

Още

Фантастични скулптури, сякаш възникнали от природните стихии

Фантастични скулптури, сякаш възникнали от природните стихии

Още

Фантасмагоричните хартиени скулптури на Мотохико Одани

Фантасмагоричните хартиени скулптури на Мотохико Одани

Още

Скулптор създаде уникален мини Фреди Меркюри

Скулптор създаде уникален мини Фреди Меркюри

Още

Жан Антоан Удон - скулпторът, който "възкреси" античността

Жан Антоан Удон - скулпторът, който "възкреси" античността

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Афроамериканският художник Ърни Барнс се превърна в звездата на търга за изкуство от 20-и век на "Кристис"

"За някои слоеве в Америка картината "Sugar Shack" ("Бараката за захар") е по-известна от "Мона Лиза", коментира купувачът й Бил Пъркинс

Представят ретроспектива на Кристо и Жан Клод в Буенос Айрес

Изложбата на фондацията "Проа" показва основните концепции на тандема от втората половина на 20-и век

Пощенски марки за светите братя Кирил и Методий от Словакия представя Националната библиотека

"Ние подредихме една изложба, която документира завета на Кирил и Методий и в изкуството“, коментира посланикът на Словакия у нас Мануел Корчек

"Цветогледи" от Александър Хофарт в Галерия "ЛИК"

Самостоятелна изложба от 25 май до 14 юни 2022 г. Вернисаж 25 май от 17ч до 20 ч.

Откриха изчезнал портрет от Тициан

Картината, изобразяваща "благороден мъж с барета", е изчезнала преди около 20 години