Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Откриха Първия Салон на музеите в НДК

БГ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО

Откриха Първия Салон на музеите в НДК

Желаещите могат да разгледат експозициите от 3 до 5 март с вход свободен: достъпът до сградата ще е през вход А4

Над 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от цяла България се представят в първия по рода си "Салон на музеите". Инициативата е на Националния дворец на културата, а проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Събитието беше открито за журналисти по-рано тази седмица, а от 3 до 5 март софиянци и гости на столицата ще могат да разгледат експозициите с вход свободен, като влизането и излизането от сградата ще става през вход А4.

Целта на проекта е да спомогне популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни, като покаже важни щрихи от експозициите, характерни за различни региони на България.

Събитието бе открито от г-жа Амелия Гешева -зам.-министър на културата, която отбеляза, че то е посветено не само на Българското председателство, а и на Европейската година на културното наследство.

Г-н Борислав Велков - председател на Борда на директорите на НДК увери, че инициативата няма да остане единичен акт, а ще се превърне в една от добрите традиции в Двореца. "НДК е естествено пространство за Салон на музеите, защото основната мисия на Двореца е да представя българската култура, история и изкуства по възможно най-достъпният и оригинален начин. Не случайно НДК е най-посещаваната мултифункционална културна инфраструктура в България. Проекти като "Салона на музеите" показват, че НДК се движи в правилната посока, следвайки съвременните и с

Още

Първи "Салон на музеите" в НДК

Първи "Салон на музеите" в НДК

От своя страна, инициаторът на проекта Ивелина Кючукова, също изказа благодарност към всички музеи, галерии и салонни експозиции, които приеха предизвикателството и за първи път се включиха в инициативата.

В експозицията са представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследство на страната ни.

Сред участниците в "Салона" са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и др. Свои произведения ще покажат и Национална художествена галерия, Градска художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, както и Художествената галерия в Русе.

"Салон на музеите" е разположен на 3-я етаж в НДК и е отворен за посетители от 10:00 до 17:00 часа от 3 до 5 март.

Проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Италианското правителство дава 2 млн. евро за музей за Кристо

Знатна вила ще почете “Плаващите кейове”

Древни паметници украсиха площад "Тахрир" в Кайро

Контрол за бъдещи протести или грандиозни архитектурни обекти?

"Морско лято" на Димитър Чолаков в Галерия Ларго

Изложбата живопис може да бъде видяна от 12 август - 31 август 2020 г.

Артистичните пътешествия на художника Атанас Хранов

Галерия Папийон представя изложбата от 11-ти август до 2-ри септември 2020 г.

Кристо в Градската художествена галерия на Варна

Изложбата съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Христо Явашев от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията

Изящно изкуство и предпазни маски за лице: Музеят "Виктория и Албърт" се готви да отвори врати

Билетите са безплатни, но посетителите ще бъдат допускани само с резервации, след като музеят остана затворен в продължение на 138 дни - най-дългият подобен период в 160-годишната му история