Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Откриха Първия Салон на музеите в НДК

БГ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО

Откриха Първия Салон на музеите в НДК

Желаещите могат да разгледат експозициите от 3 до 5 март с вход свободен: достъпът до сградата ще е през вход А4

Над 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от цяла България се представят в първия по рода си "Салон на музеите". Инициативата е на Националния дворец на културата, а проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Събитието беше открито за журналисти по-рано тази седмица, а от 3 до 5 март софиянци и гости на столицата ще могат да разгледат експозициите с вход свободен, като влизането и излизането от сградата ще става през вход А4.

Целта на проекта е да спомогне популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни, като покаже важни щрихи от експозициите, характерни за различни региони на България.

Събитието бе открито от г-жа Амелия Гешева -зам.-министър на културата, която отбеляза, че то е посветено не само на Българското председателство, а и на Европейската година на културното наследство.

Г-н Борислав Велков - председател на Борда на директорите на НДК увери, че инициативата няма да остане единичен акт, а ще се превърне в една от добрите традиции в Двореца. "НДК е естествено пространство за Салон на музеите, защото основната мисия на Двореца е да представя българската култура, история и изкуства по възможно най-достъпният и оригинален начин. Не случайно НДК е най-посещаваната мултифункционална културна инфраструктура в България. Проекти като "Салона на музеите" показват, че НДК се движи в правилната посока, следвайки съвременните и с

Още

Първи "Салон на музеите" в НДК

Първи "Салон на музеите" в НДК

От своя страна, инициаторът на проекта Ивелина Кючукова, също изказа благодарност към всички музеи, галерии и салонни експозиции, които приеха предизвикателството и за първи път се включиха в инициативата.

В експозицията са представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследство на страната ни.

Сред участниците в "Салона" са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и др. Свои произведения ще покажат и Национална художествена галерия, Градска художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, както и Художествената галерия в Русе.

"Салон на музеите" е разположен на 3-я етаж в НДК и е отворен за посетители от 10:00 до 17:00 часа от 3 до 5 март.

Проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Колекцията с предмети на изкуството и мебели на дизайнера Кензо отива на търг

За първи път ще бъдат предложени и картини от самия моделиер

Учени разгадаха една от загадките на Леонардо да Винчи

Изследователите твърдят, че в основата на ренесансовите образи на Мадоната с Младенеца са радиално разположени елементи, идващи от арабската и персийската традиция

Значими жени в историята - от Братислава до Русе

Изложбата ще продължи до 12 март 2021 в МВнР, 7. Етаж

Нова творческа академия за съвременно изкуство

Академия, предлагаща творчески специалности, има и стипендии

Едвард Мунк сам е написал "Може да бъде нарисувано само от луд" върху картината си "Викът"

Специалисти са анализирали почерка и са го сравнили с дневниците и писмата на художника, за когото е известно, че е имал психически проблеми

Време за малко тишина със "Страници от ателието" на Никола Стоименов

Изложбата можем да видим в Галерия "Астри" от 22 феруари до 13 март 2021 г.