Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Още са тук" - Венцислав Занков на 60

ЗАСТИНАЛИ СЪСТОЯНИЯ

"Още са тук" - Венцислав Занков на 60

Официално откриване - 1 май, неделя, от 18.00 часа в Галерия Credo Bonum

Венцислав Занков (Източник: Галерия Credo Bonum)

Още

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

"Още са тук" от Венцислав Занков в Галерия Credo Bonum се явява на мястото на очаквана юбилейна изложба. Изложба, която да историзира една творческа биография, като показва натрупани по складове и изложени в обществени пространства и частни вили край лазурни брегове, създавани през годините работи на художника.

Навършването на 60 години би могло да е и повод за една от т. нар. "ретроспективни изложби", с които сме свикнали да назоваваме опита за събиране и подреждане на разбягващата се по дефиниция творческа енергия.

Източник: Галерия Credo Bonum

"Още са тук" обаче не може да бъде ретроспективна изложба, защото не е ретро, не е обърната назад. Живият художник не може да бъде историк на себе си, защото винаги е вече с една крачка извън рамката. "Още са тук" може да се определи като проспективна изложба - изложба с фокус върху перспективата. Тя показва не част от миналото, а нещо предстоящо, което носи със себе си времената, категоричен е Занков.

"Още са тук" се състои от 13 непоказвани фигури от чугун, създадени от автора през последните няколко години. Чугунът е обратното на пластилина - материал, чието име използваме, когато искаме да назовем пластичността и ковкостта на хората в капаните на обществената принуда.

Още

"В началото е Натура II" - скулптура на "Шипка" 6

"В началото е Натура II" - скулптура на "Шипка" 6

Изгорени, желанията и мечтите остават в миналото, но като негатив. Бъдещето е възможно само ако миналото е мислено като огнено раздиране на пространството, а времето - винаги памет за извършено травматизиране. "Още са тук" са и 13 стоп кадъра на актуалното лично състояние. 13 маски на замръзнала в изгореното желязо творяща и страдаща персона. Това са не само фигури, а и застинали състояния, уловени гледки като в прорязана от светкавици нощ. Фигури на невъзможното бягство - сякаш в метал са реконструирани ужасените тела на жителите на Помпей.

Източник: Галерия Credo Bonum

Дали в тях да четем израз на безсилие? На отчаяние? На надежда? На последната надежда преди потъването на "Титаник", когато някои разчитат да оцелеят с помощта на кокетство, а други - на лактите и юмруците си? Надеждата на утописта революционер, очаквал подходящия момент, когато обществото ще достигне онази точка на разруха, която да се превърне в ден първи на революцията, но е бил изненадан от изригването на вулкан или разтърсващо земетресение, при което земята поглъща без да избира добри и лоши?

"Още са тук" представя 13 фигури без кожа. 13 фигури без защитата на дрехите, но винаги, дори когато мускулите са разкъсани, месото виси на парцали, раните са посивели и възжълти, в проядените фигури остава социалната маска и тренирания етикет.

Тялото умира понякога за секунда, органичната материя е изпепелена с 1350 градуса по Целзий, заместена от разтопен метал, но и в напълно вледенения отпечатък остава ужасената поза на социалното животно. Изстиналото желязо, последната фаза на тази алхимична трансформация, чугунът, представлява тежко, твърдо и крехко състояние на нещо, което е било мекото, пъргаво, леко и летящо.

Още

"Мостът": Изложба скулптура на Георги Л. Георгиев

"Мостът": Изложба скулптура на Георги Л. Георгиев

"Още са тук" е и продължение на групата фигури от изложбата на Занков "Последните граждани на Кале". Фигури, свързани от заразително безсилие.

Чугунът е желязна сплав, чието съдържание на въглерод надвишава 2%. В допълнение към тези компоненти, сместа съдържа и вещества като манган, силиций, фосфор, сяра и легиращи добавки. Но въглеродът е веществото, което като при стоманата напомня за живата материя - той е градивният елемент на живота (а живо наричаме онова, което умира). Фигурите понякога са обработени с ръждопреобразуватели, понякога са заварявани, понякога са оставени изцяло на сътрудничеството на съдържащия влага въздух.

"Още са тук" представя актуалната работа на Венцислав Занков. Вълнения и тревоги от настоящето ще влияят върху нейното възприемане и тълкуване, но тя не е естетически отговор на съвременната ситуация в Европа и света, не е пряко свързана с пандемичните рестрикции на човешки свободи, нито с унизяващи човешкото военни престъпления. Експозицията ще може да бъде разглеждана до 28 май 2022 г. в галерия Credo Bonum.

Източник: Галерия Credo Bonum

Венцислав Занков е роден през 1962 г.. Завършил е скулптура в НХА-София през 1988 г.. През годините стои зад множество инициативи и кураторски проекти, сред които седмичният дискусионен клуб "На тясно" в Хамбара (2004-2008), вестник "39 грама" (2005-2008), Фондация за съвременно изкуство "Венцислав Занков" (основана 2009), Железен орден за съвременно изкуство "Венцислав Занков" (учреден 2010), "Всичко за мъжа" (2004-2008) съвместно с "Гьоте институт - България", "White, male, straight" project (2002) с подкрепата на Швейцарска културна програма за България "Прохелвеция". Куратор за България на международни видеоарт проекти, организирани от Magmart, Италия (2013-2019)..

Доцент е в департамент "Визуални изкуства", НБУ (2017). Дипломиран магистър филмово и телевизионно изкуство, Нов български университет (2016). Доктор в направление "Изкуствознание и изобразително изкуство" (2013). Психодрама-асистент (консултант). 

Още

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

Сред последните му самостоятелни изяви са: В&В ЕПИКРИЗИ в галерия "Васка Емануилова" /СГХГ/(2021); "Пред мен", голямоформатна живопис, скулптура и неон, галерия "Райко Алексиев" СБХ, София (2020), "Последните граждани на Кале", скулптура, строителен обект НБУ (2016) и Артиум, Сердика център (2016); "О, щастливи дни", голямоформатна живопис и скулптура, галерия "Райко Алексиев" СБХ, София (2014) с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и СБХ; "Последният будоар" - скулптура, кръв, видео, галерия "Райко Алексиев" СБХ, София (2011), с подкрепата на Международна фондация "Св. Св Кирил и Методий" и Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и СБХ;

"Нова призрачна живопис/всички вече сме призраци", галерия Ракурси, София (2011), "Post-романтизъм. Reloaded" - Български културен институт - Берлин (2011); "Възможно-Невъзможно. Идейни проекти за естетизация на градската среда" с подкрепата на столична програма "Култура" 2011, Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, партньор - Център за култура и дебат "Червената къща" (2011). Участвал е и в множество групови изложби. Венцислав Занков е автор и на много публикации в периодичния печат и в интернет.

Официално откриване - 1 май, неделя, от 18.00 часа

Експозицията ще може да бъде разглеждана до 28 май 2022 г. в галерия Credo Bonum.

Още

"Усукан" мост служи още за скулптура и музей

"Усукан" мост служи още за скулптура и музей

Още

Бронзова скулптура на Борис Христов получи като дарение община Пловдив

Бронзова скулптура на Борис Христов получи като дарение община Пловдив

Още

Познай кои са великите скулптори на ХХ век?

Познай кои са великите скулптори на ХХ век?

Още

Един журналист снима един скулптор: Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

Един журналист снима един скулптор: Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Народният театър преобразява фасадата на Националната галерия на Ирландия

Върху историческата фасада на Merrion Square, сред множеството селектирани снимки, жителите и гостите на Дъблин ще могат да видят и красотата на Народния театър "Иван Вазов", заснета от фотографа Тодор Геров

Емилия Панайотова: майстори на изящния дизайн

Изложбата е от 21 септември до 3 октомври 2023 в СБХ - Шипка 6, зала 2А

Галерия "Арте" отбелязва с изложба 90-годишнината на Димитър Казаков-Нерон

Експозицията ще бъде подредена от 28 септември до 10 октомври

Българско изкуство "извън рамката" отново ще бъде изложено в Париж

60 произведения на самоуки арт брут артисти откриват сезона на Българския културен институт във Франция, през 2024 ще бъдат показани и в София

"Кристо - поетика на необикновеното"

В периода от 21 септември до 10 октомври публиката ще има възможност да види някои от проектите на Кристо в музей-галерия "Анел"