Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

НИМ гостува на Етъра

ЦЕННИ КОЛЕКЦИИ

НИМ гостува на Етъра

За първи път извън София ще бъде представена изложбата „Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян“

„Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян“/Сн.: НИМ

Националният исторически музей (НИМ) ще покаже 44 медни съда в експозицията "Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян", която се открива на 21 февруари от 11,30 часа в Изложбената зала на Етнографски музей на открито "Етър". Това е първото гостуване на колекцията извън София, която съдържа общо 158 предмета, изработени по различно време - от периода на Османската империя до 30-те години на ХХ век. Неин собственик е НИМ.

"Чрез изложбата "Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян" може ясно да се откроят основните тенденции в развитието на медникарския (бакърджийския) занаят по българските земи от периода на Възраждането до 30-те години на XX в. и да се надникне в бита на населението от тази епоха. Показани са уникални мюсюлмански ритуални съдове, използвани за магически лечебни практики, гравирани с митологични фигури чаши, съдове с дарствени надписи, синия от 1751 г.", съобщава директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

Сн.: НИМ

Медникарството е в групата на занаятите, практикувани основно в градска среда. Те представляват най-добре развитата форма на възрожденско занаятчийско производство. Наименованието му се определя от метала, който се използва при изработката на съдовете - мед. Много често вместо мед се използва и османската дума бакър, затова на места занаятът е известен като бакърджийство.

До Освобождението занаятът се практикува повсеместно в цялата Османска империя, като основните медникарски центрове по българските земи са: Видин, Шумен, Велико Търново, Свищов, Габрово, Троян, Ловеч, София, Пловдив, Стара Загора, Устово (Смолянско) и др.

Съдовете, изработвани от бакърджиите са около 30 вида - за домашна употреба или с религиозно предназначение.

Още

Златните тракийски съкровища се завърнаха в НИМ

Златните тракийски съкровища се завърнаха в НИМ

Украсата на бакъра е "визитна картичка" на занаятчията. Най-голям майсторлък се проявява при изписването на синии, където под влиянието на източния стил, донесен от османците, се достига до сложни композиции с висока художествена стойност.

Интересът на Дикран Балабанян към медните съдове започва в началото на 40-те години на миналия век. Родителите му имат пункт за събиране на желязо. Един от съхранените от него е от 1633 година. Друг, дошъл в България от юг, е особено странен, благодарение на богатата си, нетрадиционна украса, на която се виждат птици и хора със скафандри.

Още

Уникална седемглава ламя с корони може да бъде видяна в НИМ

Уникална седемглава ламя с корони може да бъде видяна в НИМ

Немалко от предметите са подарени на Балабанян от собственици, на които допада неговата колекционерска страст. Дикран Балабанян, като ценител, осъзнава колко важно колекциите в музеите да се обогатяват непрекъснато. На ценните предмети мястото им е там, убеден е той.

Изложбата "Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян", ще продължи до средата на май 2018 г.

Коментирай 0

1/1

„Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян“/Сн.: НИМ

Сн.: НИМ

Календар

Препоръчваме ви

Италианското правителство дава 2 млн. евро за музей за Кристо

Знатна вила ще почете “Плаващите кейове”

Древни паметници украсиха площад "Тахрир" в Кайро

Контрол за бъдещи протести или грандиозни архитектурни обекти?

"Морско лято" на Димитър Чолаков в Галерия Ларго

Изложбата живопис може да бъде видяна от 12 август - 31 август 2020 г.

Артистичните пътешествия на художника Атанас Хранов

Галерия Папийон представя изложбата от 11-ти август до 2-ри септември 2020 г.

Кристо в Градската художествена галерия на Варна

Изложбата съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Христо Явашев от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията