Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Не/разказаните образи от един тефтер" на колекционера и предприемач Красимир Дачев

ВИЗУАЛЕН РАЗКАЗ

"Не/разказаните образи от един тефтер" на колекционера и предприемач Красимир Дачев

В изложбата в галерия "Оборище" 5 са включени и творби от колекцията на Дачев. Официалното откриване ще бъде на 26 май в 18:30 часа.

Красимир Дачев (Снимка: BulFoto)

Галерия и Зала "Оборище 5" организира първа изложба "Не/разказаните образи от един тефтер" на колекцинера и предприемач Красимир Дачев. Официалното откриване ще бъде на 26 май в 18:30 часа.

Изложбата ще бъде свободна за разглеждане от 26 май до 9 юни от 12:00 часа до 18:30 часа /неделя и понеделник - почивни дни/.

Куратор на "Не/разказаните образи от един тефтер" е Пламен В. Петров. Изложбата и съпътстващият каталог са своеобразно въвеждане в историята на българското изкуство на един новоразкрит артефакт. Един тефтер от далечната 1924 г., който почти век след неговото създаване попада в колекцията на предприемача Красимир Дачев.

Красимир Дачев в ателието на Чапа (Снимка: BulFoto)

Този на пръв поглед неугледен куп от страници, по които времето е оставило своите следи, е изпълнен с бързи скици и кратки записки от Александър Божинов, Борис Денев, Никола Танев, Миша Танева и арх. Атанас Донков. Съхранена е и една портретна рисунка на художника Александър Божинов от неговия син Любен, която е добавена години по-късно през 1953 г., когато карикатуристът е вече на 75 години.

Този тефтер, воден сякаш вместо дневник, опазва и спомена за редица други личности. Със свои портрети в него присъстват художниците Константин Щъркелов, Андрей Николов, Сирак Скитник, неговата спътница в живота - журналистката Олга Симеонова, именитият общественик, литературовед, преводач и критик проф. Александър Балабанов, композиторът, хоров и оркестров диригент и фолклорист Ангел (Начо) Букорещлиев, оперният певец и вокален педагог Иван Вульпе, лекарят, филантроп и кмет на Варна между 1904 и 1908 г. - Ангел Пискюлиев.

Още

Уникална експозиция, посветена на Махатма Ганди, бе открита на Оборище 5

Уникална експозиция, посветена на Махатма Ганди, бе открита на Оборище 5

На няколко от страниците в тефтера със своите имена се явяват съпругата на скулптора Андрей Николов - Пеша Николова, юристът Боян Иванов, музикантката, писателка и преводачка от немски, гръцки, унгарски, френски, чешки, руски, сръбски и английски език Олга Чавова. С други думи - този артефакт ни дава среща с фигури, всяка от които има своето ярко присъствие на културната сцена в страната през първата половина на ХХ век.

Но това е и документ за низ от срещи, събития, топоси от стара София, за процесите, протичащи през 1924 г. Документ за бохемския живот в кръчмите "Славянска беседа" и "Балабанов", за Бала на инженерите и на Морския сговор, за студа и недоимъка. Особено място в него заема феноменът "Бръмбъзъците" - едноименният оркестър и инициираното от част от членовете му куклено представление, което и до днес се определя като първи собствено български куклен театрален спектакъл в страната.

Визуалният разказ за него е разгърнат в десетки страници - от състава на оркестъра, в който се оказва, че влизат не само непрофесионални любители музиканти, но и изявени майстори на нотното изкуство, до проектите за кукли, които са реализирани за представлението, дадено в специалния салон на Военния клуб на 8 март 1924 г.

Тефтерът, в който преобладава "ръката" на Александър Божинов, бил част от архивното наследство на карикатуриста - днес, 97 години след неговото сътворяване, се показва за първи път пред публика и се публикува фототипно в неговото пълно съдържание. Включените в изданието текстове на историците проф. д-р Веселин Янчев и на д-р Пламен В. Петров разкриват както социално-политическия фон, на който се разгръща бохемският разказ в тефтера, така и динамиката на културния и обществен живот в страната, и в частност в София, през 1924 г.

Още

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Проучването на архивните източници, реализирано от архивистката Рамона Димова, и приведените просопографски данни за всяко от лицата, явяващи се по страниците на тефтера, позволяват на читателите сами да изградят реалните и възможни връзки на всяка от тези фигури с другите участници в разказа. А реставраторският поглед на Кристина Белева ни дава важни сведения както въобще за феномена "художнически тефтер", така и за физическото състояние на артефакта, който е оцелял повече от 9 десетилетия, за да може днес да ни върне към отдавна отминалата 1924 г. и нейните артистични герои.

В изложбата и придружаващото я печатно издание освен тефтера са включени и творби от колекцията на Красимир Дачев, значителна част от които не са изследвани и предстои да бъдат проучени от изкуствоведи. В този смисъл проектът "Не/разказаните образи от един тефтер" бива да бъде мислен като отваряне на една нова страница, върху която да бъдат вписани изследователските усилия на специалистите.

Красимир Дачев в ателието на Чапа (Снимка: BulFoto)

Нещо повече - като вглеждане в една епоха, която не само продължава да ни впечатлява с разказите си, но и да се отразява осезаемо и дискретно в цялото сетнешно развитие на изкуството в страната ни, доказвайки за пореден път, че човечеството е дотолкова същото във всички времена, че историята не ни информира за нищо ново или странно в този момент. Нейната главна употреба е да разкрива константните и универсални принципи на човешката природа.

Изследователски екип: проф. д-р Веселин Янчев - историк, Пламен В. Петров - историк, Рамона Димов - архивист, Кристина Белев - реставратор, Янко Маринов - органист, пианист и музиколог, Художник на проекта: Надежда Олег Ляхова

Фотограф: Цветан Игнатовски

Още

"Кадифено утро" от Димитър Каратонев в Галерия "Париж"

"Кадифено утро" от Димитър Каратонев в Галерия "Париж"

Още

Иван Б. Иванов и "Граници на изкуството" в Художествена галерия "Дечко Узунов"

Иван Б. Иванов и "Граници на изкуството" в Художествена галерия "Дечко Узунов"

Още

Галерия "Леседра" празнува 30-годишен юбилей

Галерия "Леседра" празнува 30-годишен юбилей

Още

"Стая с безброй истории" на Таня Харизанова - в Арт Галерия Le Papillon

"Стая с безброй истории" на Таня Харизанова - в Арт Галерия Le Papillon

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

"Цветогледи" от Александър Хофарт в Галерия "ЛИК"

Самостоятелна изложба от 25 май до 14 юни 2022 г. Вернисаж 25 май от 17ч до 20 ч.

Откриха изчезнал портрет от Тициан

Картината, изобразяваща "благороден мъж с барета", е изчезнала преди около 20 години

Фестивалът за улични изкуства 6Fest с два парада в Пловдив тази събота и неделя

От 20 до 22 май в Пловдив предстои основната програма на Фестивала

Изтъкнат мексикански археолог получи награда "Принцесата на Астурия"

Едуардо Матос Моктесума е ръководил разкопките на Големия храм на ацтеките в Мексико Сити - забележително събитие в света на археологията

Японският милиардер Маедзава продаде картина на Баския за 85 милиона долара

Творбите на американския неоимпресионист, починал на 27 г. през 1988 г., се продават много скъпо последните години