Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мащабна изложба "140 години Плевенска епопея 1877 г."

ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Мащабна изложба "140 години Плевенска епопея 1877 г."

В уникалната колекция са включени 37 живописни картини, отразяващи боевете при Плевен

Картина от Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", сн. Уикипедия

Представителната експозиция, открита в Арт център - Плевен е по повод 140 години от Руско-турската освободителна война 1877-1878 и Плевенската епопея - 1877 г., 110 г. от създаването на Военноисторическите музеи и 40 години от изграждането на Панорама "Плевенска епопея 1877 г."

В нея са изложени 37 платна от художествения фонд на Регионалния военноисторически музей - Плевен.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Темата за Руско-турската освободителна война и боевете при Плевен винаги са присъствали в творчеството на плевенските творци. Плевен - известен като града на руската бойна слава винаги напомня за станалата край града епична битка между две империи, оказала се решаваща за края на войната.

Сред тях са Христо Бояджиев - един от авторите на Плевенската Панорама, представен с тематични композиции, Сашо Рачев - автор на исторически платна и изключителен пейзажист, пресъздал всички важни моменти от освобождението на Плевен, Георги Димитров - самобитен художник, автор на галерия от художествени образи от Плевенската епопея. Значителна част от картините са рисувани в периода 1953 - 1977 г.

Участват още Дионисий Дончев - един от художниците на Панорамата, Данаил Мицев, Захари Гетов, Иван Иванов, Владимир Кавалджиев и др. Представени са и копия на знакови картини от известни художници, сред които В. Верещагин, Д. Поленов, П. Ковалевски, Н. Григореску като "Пикет в Балкана" на Верещагин.

Сградата на Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", сн. Уикипедия

Впечатляващата изложба проследява хронологично боевете при Плевен, а първото влизане на казашки отряд в Плевен е представено с картината на Христо Бояджиев - "Казашки разезд се отправя към Плевен". Тематично са показани блокадата на Плевен, посрещането на руските войски, срещата на Император Александър II  с Осман паша и др.

В експозицията са включени и картини на акад. Светлин Русев, представящи местата, свързани с Плевенската епопея от 1877 г.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Култовите репортажи на Мария Силвестър се превръщат в арт инсталация

Сензационните интервюта на тв водещата с отхвърлените българи заживяват нов живот в галерия "Структура"

Стари рисунки отвеждат нови колекционери на пътешествие във времето

В Париж, Лондон или Ню Йорк на пазара се появяват нови колекционери на стари рисунки (15-19-и век) на възраст между 30 и 50 години, привлечени от форма на изкуство, която "ги отвежда на пътешествие във времето"

Нигерийският архитект Демас Нвоко ще получи „Златен лъв“ за цялостно творчество на биеналето във Венеция

В Нигерия има сравнително малко сгради на Нвоко, но те са "предшественици на устойчивите, съобразени с ресурсите и културно автентични форми на изразяване, които сега обхващат целия африкански континент", споделя кураторът Локо

"Тела и Антитела" представят Калия Калъчева и Калоян Николов

Изложбата е от 4 до 28 Април 2023 в Галерия "Аросита"