Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Махнали статуя на Луцифер, защото красотата й отклонявала вниманието от проповедите в храма

ОБРАЗЦИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Махнали статуя на Луцифер, защото красотата й отклонявала вниманието от проповедите в храма

Скулптурата била подменена с друга, чийто автор е брат на първия ваятел

Фрагмент от статуята на Гийом Гифс

Образът на Луцифер има много трактовки в изобразителното изкуство. "Падналия ангел" е бил изобразяван като змей, дракон, морско чудовище. Образът, който прокарва християнската църква от 17-и век нататък, е превъплътен в много шедьоври на скулптурата.

"Падналият ангел" на Рикардо Белвер в Мадрид

"Падналият ангел" на Игор Миторай в Пиза

Един от тях, може би най-великолепният, е от 19-и век и се намира в белгийския град Лиеж. Статуята стои близо до катедрата на проповедника в църквата "Св. Павел", и е гордостта на храма. Неин автор е белгийският скулптор Гийом Гифс /др. Гейфс/ - един от шестимата братя белгийски скулптури, оставили великолепни произведения на изкуството - световни шедьоври.

Статуята на Луцифер в Лиеж - великолепен шедьовър на скулптурата

Още

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Скулптурата "Геният на злото" на Гийом Гифс изобразява прекрасен юноша с криле, чието лице изразява разкаяние и отчаяние - от лявото око на младежа потича сълза. Приклонената глава символизира тежестта на наложеното наказание - Луцифер е бил любимец на Бог, а после губи любовта Му и става "паднал ангел".

Всъщност, това е втората скулптура на Луцифер в храма в Лиеж. Първата била подменена. Тя стои там до 1848 г. и неин автор е по-малкият брат на Гийом Гифс - Жозеф Гифс. Скулптурата много приличала на сегашната, но притежавала толкова завладяваща красота на телосложението на Луцифер, че хората не можели да откъснат очи от "Гения на Злото". Освен това в краката на статуята Жозеф Гифс поставил сатанински символ - змия. Изражението на каменния Луцифер излъчвало жестокост и високомерие, и никакъв помен от разкаяние.

"Геният на Злото" на Жозеф Гифс

Това, по мнението на мнозина, не отговаряло на християнския идеал. Статуята на Жозеф Гифс стояла в катедралата "Св. Павел" в продължение на 6 години, след което била махната оттам, с мотива, че "отвлича вниманието от проповедите и хиперболизира красотата на Луцифер".

Снимка на катедралата "Св. Павел" в Лиеж, построена през 1842 г.

Още

Мистичната серия скулптури "Плащът на Съвестта"

Мистичната серия скулптури "Плащът на Съвестта"

Братята Гифс /др. Гейфс/ са известна фамилия скулптори от 19-и век - шестима братя. Авторите на статуите на Луцифер в Лиеж - Жозеф и Гийом Гифс, са възпитаници на Академията по изкуства в Антверпен, а после и на Академията в Париж. Жозеф твори известно време в Италия, а Гийом в Белгия. По-късно Жозеф също се връща в Белгия и става професор по скулптура в Антверпенската академия по изкуствата. През 1876 г. дори е неин директор. Като такъв, получава доста поръчки от църкви, държавни институции и частни лица.

Статуята на Гийом Гифс

По-големият брат Гийом се установява в малко градче, близо до Брюксел, което по-късно става квартал на белгийската столица. Работи като придворен скулптор на крал Леополд I - първият монарх на Белгия. Паралелно с работата си като скулптор, Гийом Гифс прави и политическа кариера.

Портрет на Гийом Гифс от художника Густав Вапер

Още

"Андромеда" на Роден беше продадена за 3,6 милиона евро

"Андромеда" на Роден беше продадена за 3,6 милиона евро

Любопитен факт е, че получава поръчка от Лев Николаевич Толстой. Писателят поръчал бюст на брат си, който починал в Южна Франция. Гийом Гифс изработил за Л.Н. Толстой два бюста на брат му, върху основата на смъртна маска, снета чрез дагеротип. Едната скулптура била от мрамор, а другата - от гипс. И двата бюста са били пренесени в Русия.

Оказва се, Гийом Гифс, "спасява" и брат си Жозеф от упреци в богохулство, като изработва втората великолепна статуя на Луцифер в Лиеж.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

13 миниатюри и 6 скулптури на Кришна в Националната галерия

Изложба от 16 август до 16 октомври 2022. Вернисаж на 16 август, вторник, от 18.00 до 20.00 часа, фоайе пред зала 21 18.30 часа,

Концерти, състезания и 3D мапинг на монумента Бузлуджа очакват гостите на фестивала "Open Buzludzha 2022"

За пръв път ще бъде организирана сцена пред самия монумент "Monument Stage", която ще събере още 21 музикални артисти

Музей на селфито откриха на булевард "Христо Ботев" в Букурещ

Александру Космин се вдъхновява от Музея на сладоледа в Ню Йорк и от тригодишната си дъщеря Сабина Мария

След 70 години в Зимбабве се завърна колекция от картини на млади чернокожи ученици

Историческата изложба "Звездите са ярки" е на картини, рисувани през 40-те и 50-те години на ХХ век в първото училище, в което се преподава изкуство на чернокожи, в управляваната тогава от бялото малцинство Родезия

Botanica Sacra от Любен Домозетски

Изложбата е от 15 август 2022 до 8 септември 2022 в Галерия Little Bird Place

Антон Камбарев представя творчески изделия, вдъхновени от историята на изкуството

Експозицията ще бъде открита на 26 август в 18:30 часа в HAVA art place в Капана - квартал на творческите индустрии, Пловдив