Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Истина беше..." - Лили Чаушева и Михаил Чаушев

ЕСТЕТИЧЕСКСИ ОБРАЗ НА ВРЕМЕТО

"Истина беше..." - Лили Чаушева и Михаил Чаушев

Изложба от 26 март до 12 април 2024 в СБХ - Шипка 6, зала 1А

Лили Чаушева, "Тежък сън" (Източник: Галерия "Шипка"6)

Още

Художникът Данаил Атанасов с изложба живопис в Галерията на "Шипка" 6

Художникът Данаил Атанасов с изложба живопис в Галерията на "Шипка" 6

Съюз на българските художници - "Истина беше..." - изложба на Лили Чаушева и Михаил Чаушев от 26 март до 12 април 2024 СБХ - Шипка 6, зала 1А
откриване: 26 март, вторник, 18:00 Куратори: Деля Чаушева и Стефан Чурчулиев

"Признавам, че не познавах добре творчеството на Михаил Чаушев и Лили Чаушева, и когато започнах да помагам на Деля за организацията на изложбата им, бавно, стъпка по стъпка, се запознах с техните работи. Първо с монументалните, а после с творбите им от ателието.

Галерия "Шипка"6

Постепенно се потапях в атмосферата на 80-те години на миналия век и осъзнавах силното присъствие на художниците от това поколение, колко творческа и физическа енергия са вложили в усилията си да устоят на изкушенията, на конюнктурата и да създадат изкуство, актуално и днес. Михаил и Лили са едни от тези автори.

Семейство в живота и на моменти творчески тандем, в изкуството двамата следват свой собствен път. Докато монументалните работи на Михаил Чаушев допълват и същевременно търсят естетическия образ на времето, в което живее, живописта му е шепот, чието ехо ни достига като тътен и кара кристалите в нас днес да звънят. Във време, когато творческите компромиси са въпрос на оцеляване, живописта на Михаил Чаушев е честна и искрена и с нея той избира да се съхрани като автор. В нея създава свой оригинален свят, в който спасението е в постоянното търсене, а творческият комфорт - в постоянното съмнение.

Михаил Чаушев, "Очакване" (Източник: Галерия "Шипка"6)

Пастелите му - дълбоки и тихи, мистични и топли, създават чувство на меланхолия и уединение. Една измислена реалност, в която можеш да се разходиш и да намериш покой. Живописта му е приглушена и изискана, добре премислена и въпреки това много емоционална. Тя е светлина от едно отминало време.

Работите му ни връщат към търсенията на авторите от 70-те и 80-те години и логичната връзка на изкуството им с това на XXI век. Ако днес не видим тази връзка, ще продължим да живеем със "сладката" заблуда, че всичко започва от нас.

Още

"В началото е Натура II" - скулптура на "Шипка" 6

"В началото е Натура II" - скулптура на "Шипка" 6

Живописта и на Лили Чаушева е смела, "мъжка", такава каквато само жена може да създаде. Крехка като натура, работите ѝ са категорични, а текстилните ѝ пана са силни и лишени от шаблонност. Стъпила върху фундамента на българската традиция, тя постига върхове в своите търсения както в абстрактната живопис, така и в монументалните работи. В основите на своите пана тя вплита най-доброто от българската традиция, така както легендите разказват, че старите майстори са вграждали сенките на красиви девойки.

Лили Чаушева, "Пътят е на финала" (Източник: Галерия "Шипка"6)

Вплита духа на предаваното от поколение на поколение мистично познание за света, кодирано в българския текстил. Изкуството ѝ е лишено от мимолетни и излишни амбиции. Незасегнато от настоящето, то създава връзка между миналото и бъдещето.

Текстилните ѝ пана са монументални не само с размерите си, а и с вложената в тях идея за вечност. Докосването до тях е като път във времето.

Сенките оформят светлината.

Сенките на времето оформят авторите и тяхното творчество.

Открийте светлината в работите на Михаил и Лили Чаушеви!"

Стефан Чурчулиев, куратор на изложбата

За авторите

Лиляна Чаушева е родена през 1939 в София. През 1965 завършва Националната художествена академия в София, специалност "Живопис", при проф. Ненко Балкански. Участвала е във всички Общи художествени изложби от 1966 до 2003. През периода 1970-1989 работи в областта на декоративно-монументалните изкуства и декоративно-монументалния текстил.

Още

"7 х 5 х 3" - Съвременна българска живопис на "Шипка" 6

"7 х 5 х 3" - Съвременна българска живопис на "Шипка" 6

Нейни текстилни пана се намират в правителствени резиденции, домове на културата, международни курорти, хотели, частни колекции у нас и в чужбина, като някои от тях се намират в Световната организация за защита на интелектуалната собственост в Женева, в Полша и Германия. Има множество участия в общи художествени изложби с текстил. След 90-те години на ХХ век Лили Чаушева проектира и изпълнява модернизирани интерпретации на чипровски килими. От 1980 до 2023 е представила изкуството си в 15 самостоятелни изложби. Член е на СБХ.

Михаил Чаушев, "Композиция" (Източник: Галерия "Шипка"6)

Михаил Чаушев (1933-1990) е роден в село Бисер, област Хасково. През 1965 завършва Националната художествена академия в София, специалност "Живопис", при проф. Ненко Балкански. От 1969 до 1973 е преподавател в Художествената гимназия "Илия Петров" в София.

Автор е на значимо декоративно-монументално изкуство - проектирал е и изработил десетки пана от камък, метал, техника сграфито, както и скулптура на открито. Носител е на орден "Св. св. Кирил и Методий", II степен. Участва в множество национални и общи художествени изложби с живопис и графика.

През 1981 представя съвместно с Лили Чаушева изложба живопис в СБХ - Шипка 6. През 1993 и 2007 са представени негова изложби живопис и графика. Негови графики и живописни творби са притежание на Националната галерия, градските галерии в София, Пловдив, Велико Търново, Добрич, Димитровград, Смолян, Хасково и Харманли; на на галерии и частни колекции в САЩ, Швейцария и Япония. 

Изложбата в сайта на СБХ

Още

Homo Sapiens - Павел Койчев в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Homo Sapiens - Павел Койчев в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Още

СБХ и Галерия-книжарница "София-Прес" представят юбилейна изложба на проф. Емил Николов

СБХ и Галерия-книжарница "София-Прес" представят юбилейна изложба на проф. Емил Николов

Още

"Ахимса: Ненасилието" в СБХ - зала "Райко Алексиев"

"Ахимса: Ненасилието" в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Още

Станислав Памукчиев представя "Преминаване - траектории във времето" в СБХ

Станислав Памукчиев представя "Преминаване - траектории във времето" в СБХ

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

ФРЕЙМИНГ - еротичната фотоизложба на Веселин Боришев

Откриването е на 16 април 2024 в 18:00 ч. в Галерия Топлоцентрала - Куб

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

"Проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно", пясни ръководителят на строителния проект - Филип Жост

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Нови витражи в катедралата "Нотр Дам" в Париж ще се появяват не по-рано от 2026 година

Дирекцията, отговорна за възстановяването на храма след опустошителния пожар преди пет години, обяви конкурс за проекти за новите витражи