Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Голото тяло като обект и знак - Ваня Вълкова, Диляна Първанова и Мира Пъдевска

ХУДОЖЕСТВЕН ПРОЧИТ

Голото тяло като обект и знак - Ваня Вълкова, Диляна Първанова и Мира Пъдевска

Откриването е на 8 ноември, 18:30 часа в Галерия ЕТЮД

Мира Радевска (Източник: Галерия "Етюд")

Още

Кароли Шнийман  - голото тяло като платно на бунтуващата се душа

Кароли Шнийман - голото тяло като платно на бунтуващата се душа

Три художнички/дизайнери питат: МОЖЕ ЛИ все още АКТЪТ да е обект на съвременни художествени търсения?

Проектът изследва рисунката като емоционално, жестово, художествено и аналитично психофизическо състояние на ума и на тренираната художествено ръка. В съвременното изкуство голото тяло, все по-рядко е обект на художествени търсения.

Върху акта се гледа, като формотворчески анахронизъм и желание за завръщане към историческата художествена памет или просто една задължителна академична дисциплина.

Галерия "Етюд"

Чрез рисунката като основна медия изложба ще представи различни художествени прочита на голото тяло, като:

Тялото = съвършена био машина - геометрична структура и обвивка: напрежение и статика; движение и покой; тежко и леко; натура и геометрия;

Тялото = визуална карта на формобразуване: линия, петно и форма; структура и цвят;

Тялото = емоционална карта: емоционален графо-запис и представа;

голото тяло - отвъд желанието и срама, отвъд красотата или грозотата, тялото - знак, тялото - символ

Ваня Вълкова (Източник: Галерия "Етюд")

ВАНЯ ВЪЛКОВА

Работи в сферата на електронното изкуство (дигиталната графика, мултимедийната инсталация, нет арт, арт анимация, мултимедийна) и скулптурна инсталация, рисунка, илюстрация и колаж. Основни теми в нейното творчество са градът, като дизайн и социален градски интерфейс, пречупен през човешкото възприятие.

Човешкото лице и тяло, като структура, форма и физиология; като емоционално и физиологическо състояние и връзката с новите технологии; видове комуникация човек - машина.

Ваня Вълкова (Източник: Галерия "Етюд")

Ваня Вълкова има участия в международни арт срещи и дизайн работилници; участия в общи изложби в страната и чужбина (Северна Македония, Полша, Германия, Австрия, Англия, Турция, Перу, Китай). Има две самостоятелни изложби и една двойна.

Още

Художникът Николай Янакиев - "Голо тяло 2 Вариации на тема"

Художникът Николай Янакиев - "Голо тяло 2 Вариации на тема"

Магистър от НХА "Скулптура" и "Пространствен дизайн и реклама" и от СУ "Климент Охридски", катедра "Визуални изкуства" "Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство". Следва три години мултимедийни технологии в ТУ София.

Прави следдипломна квалификация в интердисциплинарната програма за градска среда на Фондация BAUHAUS, Десау, Германия. Пише и публикува поезия, арт критика и арт текстове. Член на сдр. ХАРТА и "ЛИГА на българските писатели в САЩ и по света".

ДИЛЯНА ПЪРВАНОВА

Диляна Първанова е художник, сценограф, дизайнер на костюми за театрални и танцови спектакли, и филмови продукции. Тя е сценичен и костюмен дизайнер на над 70 театрални, танцови и оперни спектакли в България, Сърбия, Македония, Черна гора, Кипър, Италия, някои от които са отличени с национални и международни награди. Дизайнер на продукция е на игралния филм "Нощ и ден", и на няколко документални филма.

Диляна Първанова (Източник: Галерия "Етюд")

Диляна има 7 самостоятелни изложби рисунка и живопис, и участия в редица общи изложби в България, Европа и извън нея. Работи също така в полето на илюстрацията, колажа, арт-инсталации, интерактивни художествени обекти и др.

Диляна Първанова (Източник: Галерия "Етюд")

Интересува се от художествена литература, анимация, кино и театър, и нови технологии, жанрове и колаборации в изкуството.

МИРА ПЪДЕВСКА

Още

Какво са 24 часа в големия град? Иван Шишиев представя "Етюд-и-те на София: 24 часа в града"

Какво са 24 часа в големия град? Иван Шишиев представя "Етюд-и-те на София: 24 часа в града"

Мира Пъдевска е графичен и уеб дизайнер по образование и по професия. Завършила е графичен дизайн в Карлсруе, Германия и работи като дизайнер на свободна практика с клиенти в различни сфери на бизнеса.

Не възприема рисуването като въпрос на "професия" - макар че винаги е рисувала - а като личен път за изследване на себе си и отразяване на света. Създава рисунките си спонтанно и без специална предварителна подготовка. Понякога и без предварителна идея дори.

Мира Радевска (Източник: Галерия "Етюд")

Старае се да я води процеса, а не идеята за резултата, какво трябва да се получи.Интере сът към човешкото тяло и особено голото тяло и начините, по които то присъства в пространството, движи се и си взаимодейства, преминава през личната й опитност и усещане за телесното. Защото в един все по-виртуален и все по-дигитален свят физическото присъствие в тялото се превръща във все по-голямо предизвикателство. Но и ... в най-автентичният начин за изследване на себе си и реалността.

Мира се занимава калиграфия - на български и на латиница - с обла и с плоска четка. Както и с китайска калиграфия. Интересува се от източни философии и китайски бойни изкуства.

Експозицията на ВАНЯ ВЪЛКОВА, ДИЛЯНА ПЪРВАНОВА, МИРА ПЪДЕВСКА "Голото тяло като обект и знак" ще може да видите в пространството на Галерия Етюд от 8 до 18 ноември 2023 в работното време на галерията.

Още

Вижте Три в една стая в Галерия "Етюд"

Вижте Три в една стая в Галерия "Етюд"

Още

Лиляна Дворянова и "Присвоени погледи" в Галерия "Етюд"

Лиляна Дворянова и "Присвоени погледи" в Галерия "Етюд"

Още

„Когато огънят обикне водата“ - Диана Dezir  в Галерия "ЛИК"

„Когато огънят обикне водата“ - Диана Dezir в Галерия "ЛИК"

Още

Националната галерия и Фондация "Emprove" представят РОЗОВ ОБЛАК от Рада Якова

Националната галерия и Фондация "Emprove" представят РОЗОВ ОБЛАК от Рада Якова

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Музеят "Кунстхаус" в Цюрих изтегля от експозиция картини, конфискувани от нацисти

Решението е взето след преоценка на колекцията, която е направена заради публикуването на нови международни препоръки за реституция на заграбени по време на Втората световна война произведения

Арт инсталация с 50 спасителни пояса в Хамбург, призовава американците да не гласуват за Тръмп

Германският художник Фолкер-Йоханес Триб се фокусира върху хуманитарни и социални каузи повече от 30 години