Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Емоционални интерпретации в "Размисъл" от Христо Христов

В ЦВЯТ И ФОРМА

Емоционални интерпретации в "Размисъл" от Христо Христов

Изложбата е от 22 май 2023 до 14 юни 2023 г. в Арт Галерия Le Papillon

Христо Христов, "Жар и пепел" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Още

Арт Галерия Le Papillon представя Гергана Лалова и "Цветно"

Арт Галерия Le Papillon представя Гергана Лалова и "Цветно"

 "Вътрешният свят на човек не е безжизнена купчина тухли или камъни. Всяка ваша мисъл се отразява в тази система и въздейства на нея. Искате или не, но, размишленията, през цялото време създават собствена реалност."

Джон Кехоу

От 22-ти май до 14-ти юни 2023 г. Арт Галерия Le Papillon представя творчеството на талантливия и обичан варненски скулптор и художник - Христо Христов, с последните му произведения, изпълнени в бронз и цвят.

Експозицията, по повод неговата 60-годишнина, носи посланието на "Размисъл" и обединява емоционалните интерпретации и мисли в живописни платна и бронзови скулптури, създадени през 2023 година.

Арт Галерия Le Papillon

Размишленията му върху платното показват неуморния дух на Христо и неговите понякога експлозивни, понякога, спокойни като река, търсения на формите на цвета, тяхното смесване в сложни тонове, контрасти и напоследък наслояване от тъмно към светло.

Можем да забележим, че докато в скулптурата Христов търси изчистената лекота на силуета, то в живописта той все повече се отдалечава от фигурата и търси нейното абстрактно присъствие в пространството, като в разминаващи се координатни системи.

Христо Христов, "Дървото на живота" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

В действителност колкото по-абстрактна и обобщена става живописта му, толкова повече усещаме ритъм и музикални хармонии, които обикновено абстракционизма извиква в ума. По-широк обзор и времеви обхват на неговото изкуство обобщава изложбата му в залите на Градска художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна от 18-ти май до 6-ти юни 2023.

Христо Христов, "Къстопът" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Още

Чавдар Гюзелев и "Отломки" - в Арт Галерия Le Papillon

Чавдар Гюзелев и "Отломки" - в Арт Галерия Le Papillon

Христо Христов е не само утвърдено име в съвременното българско изкуство, но е и признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил. В живописните му търсения през последните години се откроява дързост, смелост, енигматичност с цветни акценти. Картините изразяват прекрасна абстрактна живопис, разгръщаща цветните наслоявания в душата на творец, завладян от формата и нейната линия.

Типичният за автора стил да се изразява върху платното с твърдост, преплетена с линиите на силуети, образи, знаци, кодове и релефи, утвърждава независимостта, свободата и автентичността на живописта му, но и показва взаимовръзката и препратките към типичните му форми и фигури на скулптурите му.

Христов внушава разсичане на пространството от тежкият метал, а опитните му умели ръце, като че ли укротяват материала и сътворяват впечатляваща галерия от експресивни образи с монументално звучене и модерни пластични решения.

Христо Христов, "Импресия II" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Христо Христов, "Добрият цар" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

И в картините си Христо Христов подхожда безкомпромисно, живописта му е плътна, видяна в нейната смислова монолитност, даваща сетивен израз на идеите, които има, търсени и мислени в цветове и форми преди да бъдат сътворени триизмерно, като пластики и допълвайки ги по един великолепен начин.

Платната му имат абстрактно звучене в успокояващ колорит с ярки акценти, с образни препратки към формата и скулптурата му, но всяко пробужда асоциативни внушения и въпроси в зрителя и създава усещане за история, която всеки сам завършва.

През годините творчеството му завладява и чуждестранната публика в успешните си представяния в Германия, Чехия, Австрия, Франция, Полша не само в изложби, но и чрез присъствието на негови произведения в редица чуждестранни колекции и доказва, че не се ограничава с локалното, а среща естетическото разбиране и любов на хора от различни националности и култури.

Христо Христов, "Импресия" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Христо Христов, "Хоризонти" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Още

Арт Галерия Le Papillon представя художника Илия Милков

Арт Галерия Le Papillon представя художника Илия Милков

Изкуството на Христо Христов е със силно изразен характерен почерк, енигматично и много пластово. То носи свободата на линията, когато става дума за рисунка, сложни, често приглушени цветове, положени многослойно, когато гледаме живописта му и силна енергия, монолитност, страст, вградена в стилизираната форма с препратки към древността, когато се докосваме до скулптурата му. То е монументално - като начин на изразяване, експресивно и категорично - като цвят, композиция, послания, винаги балансиращо твърдост и нежност в изчистването на линиите и формата.

Основното, от което се вълнува авторът е фигурата и нейното послание като философия, история. Човекът е главният герой на неговото творчество, а емоциите му, вградени в бронза или в платното, ни разкриват устрема на Човека, от който не само твореца се вдъхновява.

Христо Христов, "Хвърчило" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Още

Арт Галерия Le Papillon представя "Есенно" от Иван Обретенов

Арт Галерия Le Papillon представя "Есенно" от Иван Обретенов

Виждаме загатнато пресъздадени общочовешки мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествена радост от живота и от сбъднати постижения. В скулптурата му пластичността, движението, линията и решителността са едни от първите усещания, които се предизвикват у зрителя.

Повлиян от натоварените с информация и история релефи от древността, но и от чисто християнските традиции, авторът създава знакови образи и кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език при създаването на скулптурните или живописни творби.

Откриването на изложбата е на 22 май 2023 /понеделник/ от 18:00 ч., когато в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon Христо Христов ще ни разкрие своите "Размисли" в цвят и форма, но и ще сподели празнуването на своята 60-годишнина с приятели и почитатели!

Христо Христов, "Хоризонти II" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Експозицията е на разположение на ценителите от 22-ри май до 14-ти юни 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на сайта или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата и издаването на каталог с творби на Христо Христов се реализират с любезната подкрепа на Фонд "Култура" към Община Варна.

Виктория Митева

Христо Христов, "Гайда" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Още

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Още

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

Още

Арт галерия "Папийон" представя философските разкази на Христо Йотов и Григор Мицев

Арт галерия "Папийон" представя философските разкази на Христо Йотов и Григор Мицев

Още

Арт Галерия Le Papillon  представя Христо Христов с изложбата "Преминаващи фигури"

Арт Галерия Le Papillon представя Христо Христов с изложбата "Преминаващи фигури"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Берлин отбелязва 250-ата годишнина от рождението на художника Каспар Давид Фридрих с голяма изложба

Каспар Давид Фридрих е считан за най-известният майстор на германската романтична живопис. Експозицията ще продължи до 4 август

Музеят "Ван Гог" в Амстердам отбелязва 150-ата годишнина на импресионизма с ретроспективна изложба

"Да живее импресионизмът!" ще покаже най-значимите творби на френския импресионизъм от музеи и частни колекции в Нидерландия

P.S. - живопис от Милко Божков на "Шипка" 6

Изложбата е от 18 април до 24 май 2024 г.

Тандемът Нина и Иво Петрови и тяхната ретро атмосфера

Изложбата е от 16 април до 12 май 2024 г. в Галерия "Нюанс"

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.