Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Експозиция "ЩРАЙХ" - юбилейна скулптурна изложба на Тодор Тодоров

МУЗИКАНТ И ИНСТРУМЕНТ

Експозиция "ЩРАЙХ" - юбилейна скулптурна изложба на Тодор Тодоров

Може да се види от 19 ноември до 4 декември 2021 г. в Галерия "Райко Алексиев", СБХ

Тодор Тодоров (Източник: You tube)

Експозиция "ЩРАЙХ" - юбилейна скулптурна изложба на Тодор Тодоров в Галерия "Райко Алексиев", СБХ от 19 ноември до 4 декември 2021 г.

Вернисаж: 19 ноември (петък) 2021, 17.00 - 19.00 ч.

Организатори: Съюза на българските художници и фондация "Аматерас"

Шестата изложба от програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2021 е юбилейната изложба на скулптора Тодор Тодоров, основател на фондация "Аматерас". Тодор Тодоров е член на СБХ от 1984 г., както и на 10 международни професионални организации в Европа и Азия. В дългия си 70-годишен път скулпторът е носител на 21 награди и е познат предимно с монументалните си произведения по света.

Отличава се с нестандартен подход в кавалетната и монументалната скулптура. Създател е на световната теория за скулптурата и природните елементи - "Елементалната скулптура".

Още

"В началото е Натура II" - скулптура на "Шипка" 6

"В началото е Натура II" - скулптура на "Шипка" 6

Своята последна колекция ще представи във великолепното пространство на галерия "Райко Алексиев". През последните няколко години Тодор Тодоров започва да прави звучащи интерактивни скулптури и така се ражда серията "Щрайх".

Колекцията е реализирана в рамкитe на три години и рефлектира любовта на автора към музиката, която е важно вдъхновение за него в студентските му години. Произведенията са мотивирани от симбиозата между изпълнител и инструмент, и както споменава самият той:

"Забелязах, че много музиканти заприличват на своите инструменти."

Ето какво казва дългогодишният му приятел и познавач на скулптурата, изкуствоведът Борис Данаилов:

"...Трудно е да се пише за творчеството на автор като Тодор Тодоров. Причините за това са много и от различен характер. Една част от тях са свързани с изминатия от него вече дълъг творчески път и естествените, свързани с дългогодишната му практика, качествени натрупвания, които създават цяла вселена от завършени творчески резултати.

Автор: Тодор Тодоров (Източник: Галерия "Райко Алексиев")

Тодор Тодоров гледа света и разговаря с него чрез произведения си. Затова в тях има огън, светлина, вода, камък, метал, но има и статика, и динамика, движение и покой, малки и големи форми, фигурално и абстрактно, лекота и тежест, равновесност и неочаквани баланси.

Куриозното е в това, че присъствието на Тодоров като автор в нашето културно и художествено пространство се дължи не на стилистична, монолитна пластична разпознаваемост, а на обратното, че на определено място и в определена конфигурация от условия, само той може да
направи това...

Още

"Архитектура на звука" - скулптурата като музикален инструмент

"Архитектура на звука" - скулптурата като музикален инструмент

Изложбата е необичайна, защото нейното първоначално смислово ядро е извлечено и заето от музикалната терминология - "щрайх".

Тази лъкова струнна група е основна в музикалната оркестрова практика и е подчинена на строги изисквания от гледна точка на звукови характеристики и количество на отделните инструменти. Щрайхът е обемен като брой на оркестровите инструменти, той е разнообразен като звуков регистър, големина на инструментите, разположението в пространството на оркестрината или музикалната сцена.

Щрайхът може да звучи индивидуално - солово, в група или в пълен регистров набор направляван от нотната кодификация на музикалната творба. В него има и индивидуалност, и повторяемост и това е един от императивите, които предопределят извеждането скулптурата в серия.

Още

 Ива Хаджиева - между куклите и скулптурата

Ива Хаджиева - между куклите и скулптурата

Тодор Тодоров изгражда талантливо една многопластовост в изложбата, която предоставя на зрителя забележителното удоволствие да се движи между двете основни тѐзи - музикалният инструмент, който създава звукът и човекът, който е съзидателят на музиката.

Автор: Тодор Тодоров (Източник: Facebook)

В тях има математическо приложено разгъване и пропорции като при оригами, но има и отгласи от математическите хармонии като във фугите на Бах. Музикално-антропоморфните скулптурни тела са категорични като силует и пропорция и тази чистота на подхода ги превръща в силует подобен на тотем - но тотем на какво? - на човешка или музикална същност?

С тази изложба Тодор Тодоров за пореден път показва едно непрестанно движение и израстване в традиционния за него широк диапазон на творчески изяви.

Още

"Камък и вода" от Йордан Ангелов в Арт Галерия "Неси"

"Камък и вода" от Йордан Ангелов в Арт Галерия "Неси"

Още

Галерия "Арте" представя Емил Попов и Станислав Памукчиев

Галерия "Арте" представя Емил Попов и Станислав Памукчиев

Още

"Дългото сбогуване" от Симеон Стоилов в Галерия "Ракурси"

"Дългото сбогуване" от Симеон Стоилов в Галерия "Ракурси"

Още

Живко Седларски и Галерия "Неси" представят "Пепеляшка"

Живко Седларски и Галерия "Неси" представят "Пепеляшка"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музеят Пергамон в Берлин ще бъде напълно затворен за четири години

Музеят е една от най-популярните дестинации на Берлин и съдържа колекции от антично изкуство, изкуство от Близкия Изток и ислямско изкуство

Култовите репортажи на Мария Силвестър се превръщат в арт инсталация

Сензационните интервюта на тв водещата с отхвърлените българи заживяват нов живот в галерия "Структура"

Стари рисунки отвеждат нови колекционери на пътешествие във времето

В Париж, Лондон или Ню Йорк на пазара се появяват нови колекционери на стари рисунки (15-19-и век) на възраст между 30 и 50 години, привлечени от форма на изкуство, която "ги отвежда на пътешествие във времето"

Нигерийският архитект Демас Нвоко ще получи „Златен лъв“ за цялостно творчество на биеналето във Венеция

В Нигерия има сравнително малко сгради на Нвоко, но те са "предшественици на устойчивите, съобразени с ресурсите и културно автентични форми на изразяване, които сега обхващат целия африкански континент", споделя кураторът Локо