Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Експерти умуват защо са малки пенисите на древните мъжки статуи

ЗАГАДКИ НА ИЗКУСТВОЗНАНИЕТО

Експерти умуват защо са малки пенисите на древните мъжки статуи

Вандали похитили "достойнството" на каменния Херакъл във Франция

"Лаокоон и неговите синове" в музея на Ватикана

На много ценители на античното изкуство им прави впечатление, че дори колосални по размери мъжки древни скулптури не могат да се похвалят с голям фалос? Ще се изненадате, но с този въпрос се занимават много изкуствоведи. Специалистката по антично изкуство Елен Ордесон дори задава в блога си този "сакрален" въпрос:

"Защо древногръцките каменни мъже имат такива малки пениси?", пита тя. Трябва да уточним, че под "древни статуи", експертите имат предвид главно древногръцките и римските скулптури. Според Ордесон именно древогръцките статуи са повлияли в огромна степен на цялата европейска скулптура.

Давид на Микеланджело

Най-коментираният пример в тази посока е статуята на Давид на Микеланджело от началото на XVI век. През 2005 г. излиза публикация, в която флорентински медици изразяват мнението, че пенисът на Давид е "скромен", защото древният герой бил притеснен пред схватката с Голиат?..

Според Ордесон, существуват две основни причини за размерите на фалоса в древногръцката скулптура. "Първо, казва тя, те не са в състояние на ерекция, и второ - по-главното - стандартите за красота на древността са съвършено различни от днешните. Днес "голямата мъжественост" и големите женски гърди, са издигнати в култ. Венера Милоска, обаче, не се слави с бюст, както и Давид - с пенис!", казва специалистката.

Гръцка бронзова скулптура "Победоносният юноша"

Авторът на книгата "Гръцката хомосексуалност" - Кенет Довер, дава друг ракурс на темата: Според него при гърците големият полов член се асоциирал с похотта и глупостта.

С големи пениси в изобразителното изкуство се изобразявали само отрицателни герои, като сатирите, например.

Големите фалоси се възприемали като пародиране на ума

Мъжкият идеал при древните гърци бил интелектуалният, рационален и уверен в себе си мъж. Според Довер, пенисът в неголям размер позволявал на мъжа да бъде "логичен и невъзмутим при всякакви обстоятелства"?!? Тази теза се потвърждава от едно любопитно описание в комедията на Аристофан "Облаци".

Още

Давид на Микеланджело отблизо

Давид на Микеланджело отблизо

Очевидно наистина древногръцките скулптори са се старали да ваят героите на скулптурите си близо до този идеал, страхувайки се да не ги превърнат в гротескни и смешни.

Има и още една - по-скоро "техническа" версия. Според някои скулптори, древните са ваели малки пениси, защото се страхували, че с времето тази "стърчаща" част на мъжкото тяло, може да се... отчупи.

Това разсъждение изглежда смешно, но трябва да признаем, че в него има логика.

Увреденият 3-метров Херакъл

Още

Защо египетските статуи са без носове?

Защо египетските статуи са без носове?

Пример за такава недопустима увреда е 3-метровата статуя на Херакъл във френския град Аркашон. На няколко пъти неговият пенис бил похитяван от вандали.

В една публикация се осмива решението на общинските власти, които наредили изработването на "протеза" на пениса на Херакъл, която била добавяна "на винт" само по празници, когато в града идвали много туристи.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

София - огромната галерия на фотографа Иван Шишиев

Специална селекция от 160 авторски фотографии на създателя на "Етюдите на София" гостува в сградата на Столичната община, с кадри от архитектурните забележителности на София, моменти от ежедневието й, спецификата на градската среда

Какво е било влиянието на праисторическото изкуство върху Пикасо?

Рисунки на животни, гравирани кости, статуетки - праисторическо изкуство, открито през двадесети век, е повлияло творчеството на Пабло Пикасо и това се представя в изложба, която се открива идната сряда в антропологичния Музей на човека в Париж

Скулптурата на Аниш Капур е изложена в Ню Йорк след години отлагане

Творбата представлява умалена версия на известния "Клауд Гейт", открит в Чикаго през 2006 г. - структура, направена от над 150 слоя неръждаема стомана, с огледална повърхност, която изкривява заобикалящата среда

Първата самостоятелна изложба в София на Станислав Божанков - в "Графикарт" от 7 февруари 2023 г.

В "Ретро секцио - 30" авторът търси корените си и изследва артефактите на душата си. Вернисаж: 7 февруари 2023 г., вторник, от 17:00 до 20:00 часа

Биография хвърля нова светлина върху живота на Майстора

Вчера отбелязахме 141 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, по този повод предлагаме книгата "Владимир Димитров - Майстора. Биография" от Иво Милев