Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Експерти умуват защо са малки пенисите на древните мъжки статуи

ЗАГАДКИ НА ИЗКУСТВОЗНАНИЕТО

Експерти умуват защо са малки пенисите на древните мъжки статуи

Вандали похитили "достойнството" на каменния Херакъл във Франция

"Лаокоон и неговите синове" в музея на Ватикана

На много ценители на античното изкуство им прави впечатление, че дори колосални по размери мъжки древни скулптури не могат да се похвалят с голям фалос? Ще се изненадате, но с този въпрос се занимават много изкуствоведи. Специалистката по антично изкуство Елен Ордесон дори задава в блога си този "сакрален" въпрос:

"Защо древногръцките каменни мъже имат такива малки пениси?", пита тя. Трябва да уточним, че под "древни статуи", експертите имат предвид главно древногръцките и римските скулптури. Според Ордесон именно древогръцките статуи са повлияли в огромна степен на цялата европейска скулптура.

Давид на Микеланджело

Най-коментираният пример в тази посока е статуята на Давид на Микеланджело от началото на XVI век. През 2005 г. излиза публикация, в която флорентински медици изразяват мнението, че пенисът на Давид е "скромен", защото древният герой бил притеснен пред схватката с Голиат?..

Според Ордесон, существуват две основни причини за размерите на фалоса в древногръцката скулптура. "Първо, казва тя, те не са в състояние на ерекция, и второ - по-главното - стандартите за красота на древността са съвършено различни от днешните. Днес "голямата мъжественост" и големите женски гърди, са издигнати в култ. Венера Милоска, обаче, не се слави с бюст, както и Давид - с пенис!", казва специалистката.

Гръцка бронзова скулптура "Победоносният юноша"

Авторът на книгата "Гръцката хомосексуалност" - Кенет Довер, дава друг ракурс на темата: Според него при гърците големият полов член се асоциирал с похотта и глупостта.

С големи пениси в изобразителното изкуство се изобразявали само отрицателни герои, като сатирите, например.

Големите фалоси се възприемали като пародиране на ума

Мъжкият идеал при древните гърци бил интелектуалният, рационален и уверен в себе си мъж. Според Довер, пенисът в неголям размер позволявал на мъжа да бъде "логичен и невъзмутим при всякакви обстоятелства"?!? Тази теза се потвърждава от едно любопитно описание в комедията на Аристофан "Облаци".

Още

Давид на Микеланджело отблизо

Давид на Микеланджело отблизо

Очевидно наистина древногръцките скулптори са се старали да ваят героите на скулптурите си близо до този идеал, страхувайки се да не ги превърнат в гротескни и смешни.

Има и още една - по-скоро "техническа" версия. Според някои скулптори, древните са ваели малки пениси, защото се страхували, че с времето тази "стърчаща" част на мъжкото тяло, може да се... отчупи.

Това разсъждение изглежда смешно, но трябва да признаем, че в него има логика.

Увреденият 3-метров Херакъл

Още

Защо египетските статуи са без носове?

Защо египетските статуи са без носове?

Пример за такава недопустима увреда е 3-метровата статуя на Херакъл във френския град Аркашон. На няколко пъти неговият пенис бил похитяван от вандали.

В една публикация се осмива решението на общинските власти, които наредили изработването на "протеза" на пениса на Херакъл, която била добавяна "на винт" само по празници, когато в града идвали много туристи.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Рисунки на Иван Милев в галерия "Лоранъ"

"Познат предимно със стилизираните си композиции в цвят, Иван Милев звучи различно в тази камерна изложба", коментират от галерията

Изложба представя илюстрации на Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем

Откриването е утре вечер, съобщават от Полския институт, който е домакин на събитието

Големият Дечко Узунов в "Диалози в ателието"

Програмата е от октомври 2021 до март 2022, вернисаж: 26 октомври, 17:00 - 19:00 ч.

"Опакован аудиогид" - между театъра, музея и творчеството на Кристо и Жан-Клод

Програмата "Гледане с разбиране" на фондация „Изкуство - дела и документ", Столична община и Гьоте-институт България продължава с аудио пърформанс и разходка в изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“

От 40 години сцената на Античния театър в Пловдив е културно средище

Освен театрални представления, на него са се извършвали и гладиаторски борби

Виена представя провокативни произведения на изкуството в социална мрежа

В платформата ОнлиФенс се показват творби, класифицирани като порнография и изтрити в утвърдените социални мрежи Фейсбук и Инстаграм