Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Полуразрушената Сефарадска синагога във Варна става културен център

ИЗЯЩНИ СГРАДИ

Полуразрушената Сефарадска синагога във Варна става културен център

Построена в мавритански стил с готически елементи, еврейският молитвен дом е един от най-големите в Европа от този вид

Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/BulFoto

Сградата на полуразрушената Сефарадска синагога в центъра на Варна ще бъде възстановена и превърната в Център за културни и образователни дейности, съобщи за БТА Олег Калдерон, председател на районната организация на евреите "Шалом". Той уточни, че вече е намерен инвеститор, който ще реализира проекта.

Сградата е част от архитектурното и историческо наследство на град Варна и е в списъка на Националния институт за паметниците на културата. Калдерон уточни, че поради тази причина тя ще бъде възстановена в автентичния й вид.

Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/BulFoto

Сефарадската синагога е първият еврейски молитвен дом във Варна. Построена е през 1890 година в мавритански стил, с отделни готически елементи и богато орнаментирана фасада. Тя е една от най-големите в Европа от този вид, като наподобява архитектурата на средиземноморските еврейски молитвени домове.

Вътрешният интериор е не по-малко изящен. Молитвеният салон е квадратен с богата декоративна украса. Срещу входа, издигната с няколко стъпала, се намира ритуалната площадка ( аналог на олтара в православната черква) . Подът е застлан с красива, разноцветна мозайка. Отгоре виси красив масивен полилей.

Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/BulFoto

След 1947 г. първо синагогата се е ползвала за склад за зърно, после е станала боксова зала. Когато в началото на 90-те години на миналия век са върнати имотите на еврейската общност, става ясно, че от синагогата всъщност са останали само четири стени.

Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/BulFoto

Терминът сефарад е употребен в Библията и обозначава Иберийския полуостров. Прието е с този термин да се наричат живелите на Иберийския полуостров евреи и техните потомци. В далечната 132 г, прогонени от император Адриан от земите си в Палестина, голяма част от евреите се установяват в днешна Испания, където преживяват до пролетта на 1492. Тогава кралица Изабел ги прокужда от родната Сефарад. Няколко години по-късно същото се случва с евреите от Португалия.

След принудителното разселване, сефарадският юдаизъм се разпростира в целия средиземноморски ареал. На Балканите се установява голяма колония от бежанци, получили благословия от турския султан да обитават земите на Османската империя.

Със себе си евреите донасят своя език - ладино или жудео еспаньол, обичаите си и изключително вкусната си кухня. И до днес сефаради са повечето евреи, населяващи страните от някогашната османска империя - България, Гърция, Йемен, както и Италия и Португалия.

У нас 90 на сто от евреите са с корени в Испания, а едва 10 на сто са от другия голям европейски клон на диаспората - ашкенази.

Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/BulFoto

Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/BulFoto

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лувърът открива ново мултисензорно пространство, посветено на скулптурата

То е проектирано на базата на първата "тактилна галерия" на парижкия музей, създадена още през 1995 г., за да направи музея по-достъпен за хора с увредено зрение

Чешки архитект спаси от разрушаване историческа пивоварна край Прага

Пивоварната в Лобец е един от 30-те проекта, които тази година получават Наградата за европейско наследство Europa Nostra

Българският павилион на биеналето във Венеция остава отворен до 26 ноември

Над 10 000 души са посетили павилиона, чиято концепция засяга демографската криза у нас, големият брой изоставени училища и изследва възможностите за възраждането им

Историческият музей "Проф. Александър Фол" в Малко Търново ще отбележи 40 години от основаването си

Годишнината на единствения културен институт в района на Странджа ще бъде отбелязана в рамките на Летните културни празници в Малко Търново, които ще бъдат открити на 25 август, посочиха от общината

Проф. Николай Овчаров: Казанлък е в челните места в страната по културно-историческия туризъм

Комплексът "Светът на траките" ще представя цялостно богатото културно-историческо наследство на региона

Властите в Ирак показаха официално 2800-годишна каменна клинописна плоча, върната от Италия

Усилията на Багдад са насочени към възстановяването на собствеността на антики, откраднати от територията на страната