Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Франк Лойд Райт не е само любима фраза на героя на Тодор Колев в "Опасен чар"

ЛЕГЕНДИ

Франк Лойд Райт не е само любима фраза на героя на Тодор Колев в "Опасен чар"

"Къщата на водопада" на великия архитект остава ненадминат хит в архитектурата

"Къщата на водопада /1935 г./ е построена над 10-метров водопад в Мил Рън, Пенсилвания

Помните ли как в култовия филм "Опасен чар" Тодор Колев постоянно повтаряше едно име - Франк Лойд Райт?! И ако някои чуха това име от големия комик, нека научат нещо и за големия архитект, който е починал на 9 април преди 56 години, но сградите, които е създал, и до днес са образци на т.нар. органична архитектура. Райт е школа как трябва да се проектира и строи не просто една сграда, но такава, която да бъде в пълна хармония с ландшафта.

През миналата година, след 149 години от рождението на архитекта, внезапно гръмва новината, че се продава къща, проектирана от Райт в Минеаполис, Минесота. Това буквално взривило пазара на имоти в Щатите, защото къщата била запазена така, както я е създал Райт навремето. Името на Райт е легенда, така че щастливецът, който е купил къщата, трябва да е разполагал с доста пари.

Самият Франк Лойд Райт цял живот обичал едно свое имение, което на два пъти било опожарявано, в него била убита любимата му жена, но той всеки път го възстановявал отново, и останал в него до края на дните си през април 1959 година.

Франк Лойд Райт

Франк Лойд Райт е прочут американски архитект, интериорен дизайнер и теоретик на архитектурата. Роден е 8 юни 1867 година в Ричланд сентър, Уисконсин, в семейството на музикант и учителка. Майка му била голяма любителка на катедралите. Възхищавала се на величествените сгради и буквално от бебе "орисала" сина си да стане архитект. Анна Райт се развежда с бащата на Франк, когато синът й е само на 14, но тя му казва, че сега той е мъжът в семейството и трябва да работи и да издържа и нея, и сестрите си.

На 17 Франк започва работа в строителна фирма и се записва да следва архитектура. По материални причини прекъсва следването си и заминава за Чикаго, където работи като чертожник. Заплатата му е... 8 долара на седмица. След година обаче, до такава степен е усъвършенствал занаята, че от него се заинтересувал великият Луис Съливан, станал известен по-късно като "бащата на небостъргачите".

Именно Съливан взима на работа при себе си Франк Лойд Райт и му дава пари назаем, за да може да се ожени за приятелката си Катрин и да си изгради собствен дом. Младото семейство заживява щастливо, раждат им се две деца, но Франк има някои слабости, които до края на живота му го мъчат като наркотик - луксозните дрехи, хубавите коли и жените. Голяма част от припечеленото харчел за тези глезотии. Все пак, като глава на семейството, решава да закърпи отънялия семеен бюджет, като поеме поръчки тайно от шефа си, но Съливан научава и го уволнява. Райт отваря собствен офис в дома си.

Имението Taliesin East (1911 г.) – Спринг Грийн, Уисконсин

Работата тръгва перфектно, Райт не само стъпва на краката си, но става доста известен, и вече е баща на 6 деца, когато се влюбва в жената на свой съсед и клиент. Двамата със "съседката" Мейма, тръгват по разходки с лъскавите коли на Райт из Чикаго, и клюката за връзката им плъзва из града. Съпругата на Райт обаче не му дава развод - тайно се надява, че това е поредното му мимолетно увлечение. Оказва се по-сериозно - Райт е влюбен. Изоставя семейството си и заминава с любовницата си на пътешествие из Европа.

Ward W. Willits House /1901 г./ – Хайланд Парк, Илинойс

След завръщането на влюбените обратно в Щатите, Райт построява имението Талиесин, в което се настанява заедно с Мейма. Неспокойният му дух обаче непрекъснато иска да експериментира. За известен период от време Райт изоставя архитектурата и е...търговец на японски графики. Всъщност, това се оказва трайна негова страст, и той до смъртта си не изоставя тази дейност.

Taliesin West /1937 г./ – Скотсдейл, Аризона

Междувременно, през 1914 г. го сполетява голямо нещастие. Икономът на имението Талиесин, при едно отсъствие на Райт от дома, изпада в необяснимо налудно състояние, и подпалва имението, като убива няколко човека с брадва. Сред жертвите са любимата на Райт - Мейма, двете й деца и четирима работника от офиса му. Убиецът опитва да се самоубие с киселина, но не успява - влиза в затвора, където скоро след това умира.

Beth Sholom Synagogue (1954 г.) – Елкинс Парк, Пенсилвания

Райт преживява тежко загубата. Заминава за Токио и остава там цели 7 години. Проектира училище, няколко къщи, както и прочутият хотел "Империал" в японската столица. След опустошителното земетресение в Япония през 1923 г., името му се разчува, защото всички започват да говорят как хотелът на Райт е не само красива, но устойчива сграда.

Unitarian Meeting House /1947 г./ – Шорууд, Уисконсин

Всичко в работата върви добре, но Райт е видимо нещастен в личния си живот. Първата му съпруга Кити се смилява над него и му дава развод. Райт бързо се жени за скулптурката Мериам Ноел, но бракът му е кратък - жената се оказва зависима от морфина. През 1924 г. Райт се запознава с балерината Олга Лазович Хинценбург. Надеждата му за щастие се завръща. Той отново построява опожареното имение Талиесин и заживява в него с Олга. Там се ражда дъщеричката им Йована.

William H. Winslow House /1893 г./ – Ривър Форест, Илинойс

Провидението обаче е решило да разруши за втори път любимата му обител. Този път пожарът възниква от някакво късо съединение, което изпепелява голяма част от стоката му - японски гравюри за половин милион долара. Неуморният Райт, напук на съдбата, и този път се съвзема, и за трети път построява отново имението, като този път му дава и име - "Талиесин-3".

Frank Lloyd Wright Residence /1889 г./ – Оук Парк, Илинойс

След години кръщава с това име и архитектурната си школа. Междувременно написва две книги, едната от които - автобиографична. През 1936 г. Райт изгражда невероятната постройка "Къщата на водопада", която се превръща в легенда и го прави световно известен.

Другият му голям хит е музеят "Гугенхайм" в Ню Йорк.

Музеят "Гугенхайм" /1956 г./ – Ню Йорк

До края на дните си Франк Лойд Райт не се отчайва от съдбовните предизвикателства, строи, облича се само с дизайнерски дрехи и когато вече е достатъчно добре финансово, поръчва и колите си. Цяла Америка се диви на неговия бутиков "Линкълн", както и на червения му кабриолет.

Емоционалният характер на Франк Лойд Райт проличава и в нетрадиционния стил на сградите, които създава.

Hanna Honeycomb House /1936 г./ – Станфорд, Калифорния

Оставя над 1000 проекта на сгради, като е реализирал повече от половината от тях. Името на Райт е еталон за цяла плеада световно известни архитекти, от които е признат за "най-великия американски архитект на всички времена".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Златното светилище в древноегипетския храм в Мединет Хабу възвърна оригиналния си блясък

Реставраторите са заздравили стените, извършили са химическо и механично почистване, отстранили са остатъци от предишни реставрации

Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде отворена отново през 2024 г., както е планирано

Следва трети етап на външна реконструкция на катедралата, последвано от благоустрояване на площада, за което отговаря кметството на Париж

Експерти: Трябват законови промени за опазването на културното наследство

Специалисти се обединиха около мнението, че се налагат законодателни промени в областта на опазването на културното наследство. Това се случи по време на кръгла маса, посветена на проблемите и законодателството в сферата

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Къщата музей "Христо Смирненски” в София отново отвори врати за посетители след осемнайсетгодишно прекъсване

Илияна Йотова цитира и веруюто на Смирненски: "Два свята, единият е излишен". Нека всеки един от нас да избере света, към който иска да принадлежи и който иска да завещае на поколенията след нас, каза вицепрезидентът