Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Франк Лойд Райт не е само любима фраза на героя на Тодор Колев в "Опасен чар"

ЛЕГЕНДИ

Франк Лойд Райт не е само любима фраза на героя на Тодор Колев в "Опасен чар"

"Къщата на водопада" на великия архитект остава ненадминат хит в архитектурата

"Къщата на водопада /1935 г./ е построена над 10-метров водопад в Мил Рън, Пенсилвания

Помните ли как в култовия филм "Опасен чар" Тодор Колев постоянно повтаряше едно име - Франк Лойд Райт?! И ако някои чуха това име от големия комик, нека научат нещо и за големия архитект, който е починал на 9 април преди 56 години, но сградите, които е създал, и до днес са образци на т.нар. органична архитектура. Райт е школа как трябва да се проектира и строи не просто една сграда, но такава, която да бъде в пълна хармония с ландшафта.

През миналата година, след 149 години от рождението на архитекта, внезапно гръмва новината, че се продава къща, проектирана от Райт в Минеаполис, Минесота. Това буквално взривило пазара на имоти в Щатите, защото къщата била запазена така, както я е създал Райт навремето. Името на Райт е легенда, така че щастливецът, който е купил къщата, трябва да е разполагал с доста пари.

Самият Франк Лойд Райт цял живот обичал едно свое имение, което на два пъти било опожарявано, в него била убита любимата му жена, но той всеки път го възстановявал отново, и останал в него до края на дните си през април 1959 година.

Франк Лойд Райт

Франк Лойд Райт е прочут американски архитект, интериорен дизайнер и теоретик на архитектурата. Роден е 8 юни 1867 година в Ричланд сентър, Уисконсин, в семейството на музикант и учителка. Майка му била голяма любителка на катедралите. Възхищавала се на величествените сгради и буквално от бебе "орисала" сина си да стане архитект. Анна Райт се развежда с бащата на Франк, когато синът й е само на 14, но тя му казва, че сега той е мъжът в семейството и трябва да работи и да издържа и нея, и сестрите си.

На 17 Франк започва работа в строителна фирма и се записва да следва архитектура. По материални причини прекъсва следването си и заминава за Чикаго, където работи като чертожник. Заплатата му е... 8 долара на седмица. След година обаче, до такава степен е усъвършенствал занаята, че от него се заинтересувал великият Луис Съливан, станал известен по-късно като "бащата на небостъргачите".

Именно Съливан взима на работа при себе си Франк Лойд Райт и му дава пари назаем, за да може да се ожени за приятелката си Катрин и да си изгради собствен дом. Младото семейство заживява щастливо, раждат им се две деца, но Франк има някои слабости, които до края на живота му го мъчат като наркотик - луксозните дрехи, хубавите коли и жените. Голяма част от припечеленото харчел за тези глезотии. Все пак, като глава на семейството, решава да закърпи отънялия семеен бюджет, като поеме поръчки тайно от шефа си, но Съливан научава и го уволнява. Райт отваря собствен офис в дома си.

Имението Taliesin East (1911 г.) – Спринг Грийн, Уисконсин

Работата тръгва перфектно, Райт не само стъпва на краката си, но става доста известен, и вече е баща на 6 деца, когато се влюбва в жената на свой съсед и клиент. Двамата със "съседката" Мейма, тръгват по разходки с лъскавите коли на Райт из Чикаго, и клюката за връзката им плъзва из града. Съпругата на Райт обаче не му дава развод - тайно се надява, че това е поредното му мимолетно увлечение. Оказва се по-сериозно - Райт е влюбен. Изоставя семейството си и заминава с любовницата си на пътешествие из Европа.

Ward W. Willits House /1901 г./ – Хайланд Парк, Илинойс

След завръщането на влюбените обратно в Щатите, Райт построява имението Талиесин, в което се настанява заедно с Мейма. Неспокойният му дух обаче непрекъснато иска да експериментира. За известен период от време Райт изоставя архитектурата и е...търговец на японски графики. Всъщност, това се оказва трайна негова страст, и той до смъртта си не изоставя тази дейност.

Taliesin West /1937 г./ – Скотсдейл, Аризона

Междувременно, през 1914 г. го сполетява голямо нещастие. Икономът на имението Талиесин, при едно отсъствие на Райт от дома, изпада в необяснимо налудно състояние, и подпалва имението, като убива няколко човека с брадва. Сред жертвите са любимата на Райт - Мейма, двете й деца и четирима работника от офиса му. Убиецът опитва да се самоубие с киселина, но не успява - влиза в затвора, където скоро след това умира.

Beth Sholom Synagogue (1954 г.) – Елкинс Парк, Пенсилвания

Райт преживява тежко загубата. Заминава за Токио и остава там цели 7 години. Проектира училище, няколко къщи, както и прочутият хотел "Империал" в японската столица. След опустошителното земетресение в Япония през 1923 г., името му се разчува, защото всички започват да говорят как хотелът на Райт е не само красива, но устойчива сграда.

Unitarian Meeting House /1947 г./ – Шорууд, Уисконсин

Всичко в работата върви добре, но Райт е видимо нещастен в личния си живот. Първата му съпруга Кити се смилява над него и му дава развод. Райт бързо се жени за скулптурката Мериам Ноел, но бракът му е кратък - жената се оказва зависима от морфина. През 1924 г. Райт се запознава с балерината Олга Лазович Хинценбург. Надеждата му за щастие се завръща. Той отново построява опожареното имение Талиесин и заживява в него с Олга. Там се ражда дъщеричката им Йована.

William H. Winslow House /1893 г./ – Ривър Форест, Илинойс

Провидението обаче е решило да разруши за втори път любимата му обител. Този път пожарът възниква от някакво късо съединение, което изпепелява голяма част от стоката му - японски гравюри за половин милион долара. Неуморният Райт, напук на съдбата, и този път се съвзема, и за трети път построява отново имението, като този път му дава и име - "Талиесин-3".

Frank Lloyd Wright Residence /1889 г./ – Оук Парк, Илинойс

След години кръщава с това име и архитектурната си школа. Междувременно написва две книги, едната от които - автобиографична. През 1936 г. Райт изгражда невероятната постройка "Къщата на водопада", която се превръща в легенда и го прави световно известен.

Другият му голям хит е музеят "Гугенхайм" в Ню Йорк.

Музеят "Гугенхайм" /1956 г./ – Ню Йорк

До края на дните си Франк Лойд Райт не се отчайва от съдбовните предизвикателства, строи, облича се само с дизайнерски дрехи и когато вече е достатъчно добре финансово, поръчва и колите си. Цяла Америка се диви на неговия бутиков "Линкълн", както и на червения му кабриолет.

Емоционалният характер на Франк Лойд Райт проличава и в нетрадиционния стил на сградите, които създава.

Hanna Honeycomb House /1936 г./ – Станфорд, Калифорния

Оставя над 1000 проекта на сгради, като е реализирал повече от половината от тях. Името на Райт е еталон за цяла плеада световно известни архитекти, от които е признат за "най-великия американски архитект на всички времена".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Музеят Хумболтов форум в Берлин ще бъде открит онлайн заради пандемията

Културният комплекс предизвика противоречия заради постоянно нарастващите си разходи и многократни отлагания

Още 33 милиона евро за новия берлински музей Хумболтов форум

Така общата стойност на проекта ще достигне 677 милиона евро

Мошеник продава Айфеловата кула за скрап, смятали, че ще падне и ще размаже Нотр Дам или Лувъра (ВИДЕО)

Мопасан всеки ден обядвал в основата й, защото, това било единственото място в огромния Париж, откъдето тя не се виждала и не загрозявала пейзажа пред очите му, обяснявал писателят

Вижте как протича стабилизирането на мозайките на паметника "Бузлуджа"

"Това е една от най-големите мозайки в Европа", каза проф. Томас Данцл, ръководител катедра "Реставрация" от Техническия университет в Мюнхен

Един човек с електронно тяло в градска среда

Монтажът на високотехнологичната интерактивна инсталация "Един човек" на Венелин Шурелов ще започне в края на септември на мястото на Мавзолея в столицата