Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Диебедо Франсис Кере е първият архитект от Африка, спечелил наградата "Прицкер"

СИЛАТА НА ВИЗИИТЕ

Диебедо Франсис Кере е първият архитект от Африка, спечелил наградата "Прицкер"

Кере е правил удивителни проекти в Африка, САЩ и Европа

Основно училище в Гандо (Източник: Pritzkerprize.com/ Снимка: Erik Jan Owerkerk)

Роденият в Буркина Фасо Диебедо Франсис Кере стана първият африканец, спечелил престижната архитектурна награда "Прицкер" в 43-годишната й история. Той е новатор в областта на устойчивото строителство за необлагодетелстваните, но най-новите му поръчки са големи обществени сгради, съобщава БТА. 

Диебедо Франсис Кере е на 56 години. Той става известен още с първата си постройка през 2001 г., след като завършва архитектура със стипендия в Берлин - училище за родното му село, където няма нито течаща вода, нито електричество (Източник: Pritzkerprize.com)

Проектите на Кере са за постоянни и временни сгради в родната му Буркина Фасо и други африкански държави, но и в Европа и САЩ.

Диебедо Франсис Кере е на 56 години. Той става известен още с първата си постройка през 2001 г., след като завършва архитектура със стипендия в Берлин - училище за родното му село, където няма нито течаща вода, нито електричество. То е кирпичено, но с оригинална конструкция за естественото му охлаждане. Само 15 години по-късно е избран да построи сградата на националния парламент.

Основно училище в Бенга (Източник: Pritzkerprize.com/ Снимка: Франсис Кере)

Кирпичът за училището в селото на Кере не е обикновен, а е подсилен с цимент, за да задържа по-хладния въздух вътре, а конструкцията позволява топлината да излезе през повдигнатия покрив - естествена вентилация за горещина без климатици. Благодарение на оригиналната идея броят на учениците се увеличава шест пъти.

Проект на Кере в град Лео, Буркина Фасо. Това са къщи, предназначени за лекари и доброволци в местната клиника. (Източник: Pritzkerprize.com/ Снимка: Франсис Кере)

Успехът на първата му сграда му осигурява поръчки за още училища, болници, обществени пространства и в други африкански държави и му носи наградата "Ага Хан" за проекти, насочени към решаване на нуждите на обществото. Той строи в Бенин, Мали, Того, Кения, Мозамбик.

Националната асамблея на Буркина Фасо (Източник: Pritzkerprize.com/ Снимка: Kere Architecture)

Използва умело местните материали, за да адаптира сградите към климата и взима предвид оскъдните средства в районите, където строи. Получава поръчки и в Европа и САЩ, например павилионът "Серпентина" в Лондон, инсталация в Музея на Червения кръст в Швейцария, или конструкция за американския фестивал "Коачела" в Калифорния. Лауреат е на повече от 10 архитектурни награди.

Националната асамблея на Буркина Фасо (Източник: Pritzkerprize.com/ Снимка: Kere Architecture)

Най-характерно за работата на Кере е използването на светлината, което журито на наградата "Прицкер" нарече неин "поетичен израз". "Лъчи светлина се филтрират в сградите, дворовете, междинните пространства, преодоляват суровите обедни условия, за да осигурят места за спокойствие или събиране", се обоснова то.

Социален здравен център в Африка (Източник: Pritzkerprize.com/ Снимка: Kere Architecture)

В друг по-нов проект за кампус на техническо училище в Кения Кере използва материал от местна каменоломна и отново предвижда как да намали до минимум електрическото охлаждане, необходимо за оборудването. В Технологичния институт в Буркина Фасо използва за охлаждане евкалиптово дърво и кирпичени стени.

Проектът на Кере за павилиона "Серпентина" в Лондон е вдъхновен от дърветата по родните му места, а за конструкцията за фестивала "Коачела" - от боабаба, който е с куха вътрешност.

Националният парк на Мали (Източник: Pritzkerprize.com/ Снимка: Франсис Кере)

"Цялата работа на Франсис Кере демонстрира силата на местните материали - заяви журито на наградата "Прицкер", с председател тази година чилийският архитект Алехандро Аравена. - Неговите сгради, предназначени за хората, черпят идеите си от тях - като замисъл, материали, програми, уникални характеристики. Те присъстват непретенциозно, а въздействието им се дължи на елегантността".

Временният павилион-инсталация, проектиран от Франсис Кере в Индио, САЩ (Източник: Pritzkerprize.com/ Снимка: Iwan Baan)

Кере е роден в селото Гандо през 1965 г. Той е най-големият син на местния вожд. Привилегирования му статут още е изписан със знаци на челото му. Кере е единственото дете от селото, изпратено на училище на седем години. След това той печели стипендии, включително за Германия.

Opera Village в Буркина Фасо, проект за образование и култура, изграден от студиото на Франсис Кере (Източник: Pritzkerprize.com/ Снимка: Франсис Кере)

За това, че е първият архитект от Африка, спечелил награда "Прицкер", Кере каза: "Не искам да говоря за расизъм. Това е област, за която трябват много средства. Трябва наистина да си силен и да имаш късмет, защото конкурсите не винаги са за всички. Надявам се младите хора в Африка да научат за мен и да разберат, че това е възможен път и за тях".

Наградата "Прицкер" обикновено е за цялостни постижения. За 56-годишния Кере обаче най-големите му проекти предстоят. Сега работи върху нов институт "Гьоте" в Сенегал, музей в Руанда, сграда към университет в Мюнхен, където преподава. Най-големият му проект досега е сграда за парламента в Бенин, която се строи.

Националната асамблея на Бенин (Източник: Pritzkerprize.com/ Снимка: Франсис Кере)

Франсис Кере живее в Берлин от 1985 г. Там е и архитектурното му бюро.

Още

"Хумболт Форум" в Берлин: Там, където науката среща изкуството

"Хумболт Форум" в Берлин: Там, където науката среща изкуството

Още

GES-2 в Москва: От съветска електроцентрала в гигантски арт център

GES-2 в Москва: От съветска електроцентрала в гигантски арт център

Още

Банкси превръща сграда на затвор в център по изкуства

Банкси превръща сграда на затвор в център по изкуства

Още

Експерти решават как ще бъде възстановен интериорът на поразената от пожар катедрала "Нотр Дам"

Експерти решават как ще бъде възстановен интериорът на поразената от пожар катедрала "Нотр Дам"

Още

"Баухаус" стана музей на годината в Германия

"Баухаус" стана музей на годината в Германия

Още

Ултрамодерният Музей на съвременното изкуство в Хонконг отвори врати

Ултрамодерният Музей на съвременното изкуство в Хонконг отвори врати

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Откриха древен саркофаг под парижката катедрала "Нотр Дам"

"Успяхме да спуснем малка камера вътре, която засне части от плат, органична материя като коса и останки от растения", казва Кристоф Бение от Националния археологически институт

Люксембургският град Еш започна програмата си като Европейска столица на културата

За церемонията по откриването кметството беше превърнато в "ракетен център" чрез светлинно шоу и прожекции

"Хумболт Форум" в Берлин: Там, където науката среща изкуството

Едва ли има много места, които могат да се похвалят с тази история: мястото е било Доминикански манастир, дворец на Хоенцолерн, Дворец на републиката...

Фасадата на една от най-впечатляващите къщи в Стария град на Пловдив грейна в оригиналния си вид

Комисия от Министерство на културата прие работата по реставрацията на къщата на Верен Стамболян

Експерти решават как ще бъде възстановен интериорът на поразената от пожар катедрала "Нотр Дам"

Според публикация във френския в."Монд" представеният проект за нов интериор на "Нотр Дам" предвижда вековните творби на майстори като Льо Нен или Шарл льо Брюн да "съжителстват" с произведения на съвременни автори като Ернест Пиньон-Ернест, Луиз Буржоа

"Баухаус" стана музей на годината в Германия

Сегашната концепция на изложението логично не се фокусира върху световноизвестните постановки за изкуство и дизайн, а върху дейности за преподаване и учене, като набляга на творческия процес, а не на мита на Баухаус" - обоснова се журито