Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Влизаме в "В обувките на артиста" онлайн сега и на 15 март

БЪДИ ТВОРЕЦ В ОНЛАЙН ПРОВОКАЦИЯ

Влизаме в "В обувките на артиста" онлайн сега и на 15 март

Арт проектите "Преди края...(на света)" , "Ентропия на думите" и "Фауст: Съдебен процес за душата" са с вход свободен

Минути остават до първото онлайн представяне, част от инициативата "В обувките на артиста". През февруари и март екипите на проектите - "Преди края...(на света)", "Ентропия на думите" и "Фауст: Съдебен процес за душата" - проведоха изцяло онлайн творчески работилници с активното участие на зрителите.

Арт проектът "Ентропия на думите"

Преди и по време на тези "открити репетиции" артистите поставиха публиката си в позицията на съавтор, чрез интерактивни задачи и предизвикателства, а тя на свой ред им отвърна с креативни идеи и предложения за реализацията на проектите.

Още

Публиката влиза "В обувките на артиста" в три интерактивни онлайн представления

Публиката влиза "В обувките на артиста" в три интерактивни онлайн представления

На 10 март от 20:00 ч. във Фейсбук може да видите през какво преминаха артистите и публиката на "Преди края... (на света)".

На 15 март от 19:00 ч., отново във Фейсбук, ще бъде представен проектът "Фауст: Съдебен процес за душата".

Третият проект от инициативата, "Ентропията на думите", съвсем скоро ще се реализира в градското пространство на столицата.

Инициативата "В обувките на артиста" се реализира от Фондация "Арт Бюро", с подкрепата на Национален фонд "Култура" и програма "Кризата като възможност" на Столична Община, администрирана от Асоциация за развитие на София.

"Преди края...(на света)" е дело на двукратните носители на "Икар" за "Съвременен танц и пърформанс" Ива Свещарова и Вили Прагер (фондация Брейн Стор Проджект), в сътрудничество с хърватския драматург Ивана Ивкович. Думата "апокалипсис" произлиза от гръцката дума apocalupsis, което означава "разкриване".

Представлявайки "откровение" или "разкритие", терминът има очевидни библейски конотации във връзка с библейското "откровение за бъдещето, дадено на св. Йоан". Значението на думата апокалипсис обаче, дори в библейския смисъл, е тясно свързано с унищожаването и трансформацията на физическия свят. Екипът изследва темата за края на света, стъпвайки върху интерпретациите ѝ от популярната култура и разглежда начините, по които апокалипсисът се представя като проектирано събитие.

Проектът ще бъде представен на 10 март от 20:00 часа.
Последвайте събитието - ТУК

Зад концепцията на "Ентропия на думите" стоят актьорът, продуцент и носител на "Икар" за "Съвременен танц и пърформанс" Стефан А. Щерев, графичният дизайнер Теодора Симова и д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра "Астрономия" към Физическия факултет на Софийския университет.

Арт проектът "Ентропия на думите"

Интердисциплинарният проект представлява създаване на авторски текстове с техниката на blackout поезията, при която, чрез визуална и звукова елиминация, написаният и записаният текст придобиват ново значение в нова форма.

Авторите разработват идеята за необратимостта на новата артистична форма през призмата на физичната величина "ентропия" като мярка за безпорядъка.

Арт проектът "Ентропия на думите"

Представянето на "Ентропия на думите" ще се състои в градското пространство на София, а публиката отново може да се включи, като изпраща снимки на създадените с похватите на blackout поезията творби на Фейсбук страницата на Фондация "Арт Бюро".

Арт проектът "Ентропия на думите"

Във "Фауст: Съдебен процес за душата" испанските артисти Мигел Понсе де Леон и Оскар Исаак Фернандез си партнират с Димитър Стефанов и Димитър Живков от българска страна, като си служат едновремнно с изразните средства на кукления театър и илюзионното изкуство.

Четиримата обединяват идеите и усилията си в нов прочит на Гьотевия "Фауст" в контекста на виртуалното ни съвремие. Проектът се реализира под формата на импровизиран съдебен процес, по време на който трябва да се реши дали Фауст заслужава душата си. Зрителите ще влязат в ролята на своеобразното жури от съдебни заседатели, което, освен да се запознае с всички доказателства по делото, трябва да определи и присъдата на обвиняемия.

Те ще се включат пряко в "заседанията" на 15 март от 19:00 часа.
Последвайте събитието - ТУК

Повече информация за проекта може да намерите тук: artbureau.bg/artists-shoes-bg/

Още

Мечтатели в бяло летят в Народния театър

Мечтатели в бяло летят в Народния театър

Още

ДНК възобновява програмата си през март 2021 г.

ДНК възобновява програмата си през март 2021 г.

Още

Убийство без убийство в Театър 199

Убийство без убийство в Театър 199

Още

Специално представление за рождения ден на незабравимия Крикор Азарян

Специално представление за рождения ден на незабравимия Крикор Азарян

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Театър, кино, музика и литература на първия "Арт маратон на свободните духом"

Това е първата обществена инициатива на Свободния артистичен съюз (САС), която ще продължи от 1 до 4 октомври в Thеatro

Sofia Summer Fest приключва с благотворителен търг

Летният фестивал на София ще завърши с търг, събраните средства ще бъдат дарени на "Дом на ветераните на културата и изкуствата"

Светлин Русев ще изпълни 10 биса на "Мартенски музикални дни" в Русе

Виртуозът на цигулката и южнокорейската пианистка Йоръм Сон представят "Love Music" в Русе

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

В Националния радиоконкурс за млади инструменталисти премериха сили над 90 индивидуални участници и ансамбли от средните и висши музикални училища в България

Влюбени двойки ще се обяснят в любов един на друг с Писмата на Омар на сцената на Кино Кабана

Рене Карабаш ви кани на 24 септември на една различна, интимна премиера на най-новата си книга "Писма на Омар до бъдещата му съпруга"

Големият Стефан Мавродиев на среща с почитателите си

На 13 септември 2021 г. от 19 ч. на Камерна сцена "Славянска беседа".