Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Уникален шанс за варненската публика да чуе "Квартет за края на времето" на Месиен

МУЗИКАЛНИ ШЕДЬОВРИ

Уникален шанс за варненската публика да чуе "Квартет за края на времето" на Месиен

Знаковата за европейския авангард творба ще бъде изпълнена тази вечер в Градската художествена галерия на Варна

Виртуозният кларинетист Борислав Йоцов (Снимка: ММФ "Варненско лято")

Днес, 4 юли, програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято" ще даде на варненската публика рядко срещаната в България възможност да присъства на живо изпълнение на произведението емблема на Оливие Месиен - "Квартет за края на времето". На сцената в Градската художествена галерия на Варна ще излязат едни от най-адмирираните български музиканти - голямата българска пианистка проф. Милена Моллова, Борислав Йоцов - кларинет, и виртуозът Марио Хосен - цигулар с европейска кариера и музикален директор на големия варненски фестивал от тази година, заедно с госта от Виена Атила Пастор, виолончело.

Атила Пастор, виолончело - Австрия (Снимка: ММФ "Варненско лято")

"Квартет за края на времето" е творба с необикновена съдба, вдъхновена от Апокалипсиса от Евангелието на Йоан. Авторът Оливие Месиен е силно религиозен френски авангардист, който пише много сакрална музика и въвежда нови техники. Органист е в продължение на 60 години в църквата "Света Троица" в Париж, преподава и в Парижката консерватория. Силно набожен музикант, той създава този квартет, докато е концлагерист в Германия. Произведението прозвучава за пръв път зад телените огради на концентрационния лагер, изпълнен от Месиен и още трима пленници. Въпреки тежката си участ, композиторът доживява края на Втората световна война и посвещава целия си живот на музиката в църквата "Света Троица" в Париж.

Брилянтната пианистка проф. Милена Моллова (Снимка: ММФ "Варненско лято")

Предизвикателството да изпълнят тази знакова за европейския авангард творба поемат забележителни музиканти. Сред тях е проф. Милена Моллова - музикант и педагог с дълъг успешен път, Марио Хосен - харизматичен артист с брилянтна техника, който се качва на сцената на 8-годишна възраст и става солист на най-известните световни оркестри като Виенския симфоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Филхармония Брукнер Линц, Кралската Филхармония, Оркестъра на Миланската скала. С тях е и потомственият музикант Борислав Йоцов - кларинетист-виртуоз и преподавател. Партията на виолончелото поема Атила Пастор от Виена, печелил редица международни конкурси и артист с афинитет към съвременната музика, който пристига във Варна със своето скъпоценно виолончело Амати от 1573 г.

Цигуларят Марио Хосен (Снимка: ММФ "Варненско лято")

От днес започват и класовете на Международната лятна музикална академия с артистичен директор проф. Минчо Минчев. Първият клас, който вече стартира в залите на НУИ "Добри Христов", е по тромпет, за радост на варненци го води техният съгражданин Мирослав Петков, който е първи тромпетист на Концертгебау и преподавател в Консерваторията в Амстердам. Класът ще завърши с концерт на 7 юли в Градската галерия, а самият Мирослав Петков ще изнесе своя очакван от ценителите рецитал на 9 юли също в Галерията.

Мирослав Петков, първи тромпетист на Концертгебау оркестър, Амстердам (Снимка: ММФ "Варненско лято")

От 6 юли започват майсторските класове по цигулка на проф. Минчо Минчев и по цигулка и виола на Димитър Бодуров. Те ще завършат с концерт на участниците на 12 юли в Галерията. Същия ден ще се проведе и Годишното състезание на Фонд "Цигулките на проф. Минчев". В рамките на модула Академия на фестивала публиката ще чуе и рецитала на Гергана Гергова, цигулка, с Албан Герхард, виолончело, на 10 юли, както и концерта на носителите на първи награди от Международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" Шумен 2019 на 11 юли. От 20 юли е майсторският клас по оперно пеене на Емил Иванов, който ще поднесе и последния концерт от Академията на 26 юли отново в Галерията.

Още

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Пълната програма на ММФ "Варненско лято" 2019 можете да видите в сайта на фестивала: www.varnasummerfest.org.
Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв. 
Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято" 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за "Опера в Летния театър" - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

Още

Започна Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Започна Международният музикален фестивал "Варненско лято"

ММФ "Варненско лято" е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ ("Европа за фестивалите, фестивалите за Европа") за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020.

Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ "Добри Христов" и със съдействието на Градската художествена галерия - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия и партньори.

Коментирай 0

1/1

Виртуозният кларинетист Борислав Йоцов (Снимка: ММФ "Варненско лято")

Мирослав Петков, първи тромпетист на Концертгебау оркестър, Амстердам (Снимка: ММФ "Варненско лято")

Цигуларят Марио Хосен (Снимка: ММФ "Варненско лято")

Атила Пастор, виолончело - Австрия (Снимка: ММФ "Варненско лято")

Брилянтната пианистка проф. Милена Моллова (Снимка: ММФ "Варненско лято")

Календар

Препоръчваме ви

"Мигриращото тяло" на Жером Бел - на 11-и декември в София

Последният проект на световноизвестния хореограф "Retrospective" е събрал най-добрите му творби

"Магията "Минута е много" - 4040 въпроса и 4000 отговора от различни области на познанието

В тази книга, посветена на едноименното предаване, са публикувани и изпратените от трикратните победители 40 въпроса, които са оставени без отговор

Роби Лакатош, Лили Иванова и Новогодишният музикален фестивал са сред акцентите в НДК тази седмица

Impressio представя събитията в Двореца на културата за периода: 9-15 декември

22-ри декември - пълен с чудеса във всеки час до концерта на "Лешникотрошачката" в зала "България"

Коледният дух завладява с ателиета за танци, изобразително изкуство, коледни играчки и приказки

Концерт-спектакълът "Песента на ветровете" на Петър Дундаков - предколедно, в театър "Азарян"

Събитието е част от програмата на 33-тия Новогодишен музикален фестивал в НДК

Софийската филхармония със специални Коледни цени

Посетете концерти на световно признати виртуози като Иво Погорелич, Шломо Минц, Шарон Кам, Кшищов Пендерецки, Антони Вит, Шарл Дютоа, Юлиан Рахлин и др.