Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Среща с автограф с автора на романа "Глад" Джамал Уариаши

СЪВРЕМЕННА ЛИТЕРАТУРА

Среща с автограф с автора на романа "Глад" Джамал Уариаши

Книгата е носител на Наградата за литература на Европейския съюз 2017 /ОТКЪС/

Джамал Уариаши / Снимка: Сolibri

На 20-и ноември от 19:00 ч. в Casa Libri ще се състои премиерата на романа "Глад" от Джамал Уариаши, на издателство "Колибри". Проектът е финансиран с подкрепата на програма "Творческа Европа" на Европейската комисия.

Сюжетът на книгата е повече от интригуващ: Александър Ласло, един от двамата главни герои в "Глад", добива известност с дейността си за хуманитарна организация, която работи в лагерите на глада в Етиопия. Постепенно успява да привлече вниманието на Западния свят към африканската държава, където хората умират като мухи. Ласло успява да набере и дарения, за закупуването на храна за нуждаещите си в региона. Повратният момент идва с решението на героя да осинови няколко сирачета от лагерите, и да ги отгледа в Нидерландия.

Филантропът изпада в немилост, когато едно от осиновените деца го обвинява в сексуални посегателства... Осъден е на десет години затвор. В опит да спаси честта си, след излизането си на свобода Александър Ласло моли Орели Линдебом - негова партньорка до момента на арестуването му, а понастоящем телевизионна журналистка и майка на двегодишно момиченце - да му помогне да напише книга, в която да разкаже живота си и да изложи радикалните си и непопулярни идеи. Предложението му ще има драматични последствия.

"Глад" /ОТКЪС/

Четири порции. Най-малко. Ето какво ѝ минава през ума, докато изпразва тигана с ориз в кофата. Слепнали се, разварени зрънца. Гледа ги със сити очи и си представя семейство гъсеници. Въпреки тази картина в гръдния ѝ кош припламва кибритена клечица щастие. Луксът е не в задоволяването на потребностите, а в излишъка. Глухо почукване на дървена лъжица, която прогонва от тигана последните остатъци храна. Не, в друго е. В удоволствието от нехайството, с което изпълнява тази задача. Само си помисли за децата във... Не, точно сега не ѝ е до децата във. С децата във не я свързва нищо.

Още

Роман на българка ще се преподава в Мексико

Роман на българка ще се преподава в Мексико

Има само едно дете, за което се чувства отговорна Орели, и в момента то спи горе. Когато това дете седне да се храни привечер, като все по-често борави с приборите без чужда помощ, то изсипва половината порция върху лигавника, по покривката или на пода, бучки храна полепват на произволни места по детското личице. Но не разпиляното е важно, а онова, което попада в устицата. Детето сеща ли се за децата във? Не. Мърля безгрижно. След ориза в кофата се изтъркулва и половин пиле, а след него - съдържанието на цяла касерола с фъстъчен сос и на купа овкусен зелен боб. Кофата за боклук простенва, пластмасата се намества, храната потъва в освободилото се пространство.

- Пак прекали с количеството - провиква се Орели към Филип, който гледа във всекидневната документален филм за какво-там-беше. Не е искала да прозвучи укорително. Понеже непохватността му е очарователна: на когото очите му са по-големи от стомаха, той е оптимист човек. Само че не е успяла да се сдържи.

От всекидневната долита ръмжене, от което тя заключава, че не я е разбрал добре. Или че не му се навлиза в полемики за кулинарните му умения. И това е възможно. Бърз поглед към екрана на телефона. Няма съобщения. Неделя вечер. Покой. Тя почиства кухнята, тъй като чистачката ще дойде на сутринта. Щом пуска миялната, Орели забързва по стълбите, за да провери спи ли Лидия.

Още

Книгата "Свети вълк" на Елена Алексиева стана роман на годината

Книгата "Свети вълк" на Елена Алексиева стана роман на годината

Лидия спи. Стиска плюшена играчка: фантастично, ококорено животно. Червено със сигналножълта коса. Викат му Червенобузко. "Челвенобушко" на езика на Лидия. Орели присяда бавно на ръба на леглото, задържа длан над момиченцето, без да го докосва. Източник на топлина: въздухът над завивката се е нажежил. Надзърта към телефона си. Уотсап от Алис: "Срядата остава ли, скъпа?". Есемес от родителите ѝ: "Здравей, миличка, всичко наред ли е при вас?". Фейсбук: четири нови лайка на снимката от тази сутрин, на която Лидия яде ябълкова каша; на заден фон: изгряващото над водата слънце, гледката от тяхната всекидневна.

Да се наслади ли още малко на щастието си, или да стори нещо полезно? Да прегледа ли сметките? Тя става, излиза от детската стая. Коридорът е тъмен. Опипва стената, за да открие началото на парапета, и се стряска. Движение в полезрението ѝ. Пръстите ѝ се добират до ключа на осветлението. Призракът е разобличен. Щом разбира какво е, тя си отдъхва засрамено: чаршаф на стойката за сушене, вероятно го е раздвижил полъхът от преминаването ѝ.

Тази къща ѝ се струва твърде голяма. Два етажа, пълни с толкова стаи, че дори когато и тримата са си у дома, остават поне четири незаети помещения. Баща ѝ беше този, който настоя: "Нали не смяташ цял живот да плуваш в собствен сос в оная студентска квартира? И двамата печелите добри пари, какво толкова се чудите? Като дойдат децата, ще ви трябва пространство".

Още

"Козметика на врага" по романа на Амели Нотомб със софийска премиера в Театър Азарян

"Козметика на врага" по романа на Амели Нотомб със софийска премиера в Театър Азарян

Къде е Филип? Още е там, на дивана. Вървят новините в осем. Заради работата си и тя би трябвало да седи сега пред телевизора. Орели се стоварва до Филип, отпуска ръка върху бедрото му, пръстите му обгръщат кутрето ѝ.

- ... повече да подслоняваме нелегални имигранти - нарежда говорителят - в някогашния бункер под...

Орели очаква утрешния ден с нетърпение. Не гори от желание да дойде утрешният ден. Чака го с нетърпение. Не гори от желание. Всяка неделна вечер - все същото. Люшкане между острата потребност да си остане тук, у дома, с двамата души, които най-много обича, и от друга страна, порива да се смеси с хората навън, да не се дава на семейния живот да я окове.

- ... до жертвата - реди говорителят - бухалка, с която вероятно са нанесени... Обикновено в края на работната седмица, след предаването в петък вечер, с колегите се събират на по чашка. Орели едва я свърта на тези събирания, прибира ѝ се у дома. Същевременно раздялата с тези хора винаги е мъчителна, макар да се откъсва от тях само за два дни. В неделната вечер из главата ѝ отново блуждаят темите за идната седмица, Орели чертае планове, предвкусва с радост предстоящите дни - и в същия момент не го иска, не иска да става рано, да води Лидия на ясла, да пътува с велосипед до работа. Да напуска така уязвимия си оазис.

Още

Ерол - романтикът мечтател

Ерол - романтикът мечтател

Тя гали Филип по брадясалите му бузи. Гърло, адамова ябълка. Шията му - Орели застъргва косъмчетата с нокти.

- Ау! - надава вой той. И: - Не в обратна посока!

Тя премества ръце върху косата му, която е гъста и мека. От толкова време са заедно, а още има какво да научи за него.

Новините свършват. Звукът се намалява. Двамата обсъждат предстоящата седмица. Можеш да заседаваш навсякъде, дори и у дома си. - ... взема Лидия от яслата във вторник, а ти напаза...

Докато разговарят, показалецът ѝ се плъзга по екрана на айфона.

Рей в чата на Фейсбук: "Можеш ли утре да донесеш dvd-тата на "Ловците"?"

- ... хапнем с Алис в сряда, а може и да...

"Трети и четвърти сезон, нали?" - пише тя в отговор.

- Изпий си чая.

- Чая ли? Кога успя да го направи? Докато тя беше горе ли?

"Йес - отвръща Рей. - Тенкс!"

Още

Театър "София" с премиера на "Вечерята", по романа на Херман Кох

Театър "София" с премиера на "Вечерята", по романа на Херман Кох

Тя отпива от чая; Филип увеличава звука на телевизора. Предаването не я интересува, някакъв човек говори с равен тон за офшорки, кадри от Зайдас, кадри от африканска държава, подслонила червивите от пари офшорни дружества. Ужасна ситуация. Орели вдига "Бренда" от холната масичка и разлиства списанието. Интервю с високочувствителна жена. Висока чувствителност. Не помни да е чувала за тоя феномен по време на следването си, но през изминалите години медиите преливат от информация за него. Стилът на статията ѝ напомня за собствената ѝ работа, за поредицата от интервюта, които взе за списание "Бренда" преди две години и половина. Лидия още не беше родена. След края на телевизионния сезон ѝ оставаха няколко месеца за лични проекти. Първата поредица се казваше "Жените, които изневеряват". Нелоша тема, съвсем в стила на "Бренда". Вълнуваше я най-вече лъжата. Ако някой ден в живота ѝ влезе трети човек - което само по себе си беше немислимо, - тя не би могла да лъже Филип така. Част от жените, с които разговаряше, водеха двойствен живот от месеци, дори от години. "Лъжата - рече една от събеседничките ѝ - е израз на уважение. Стараеш се, защото, ако мъжът ти разбере, това вероятно ще го съсипе повече. Не изневярата, а представата, че е живял години наред с човек, когото си е въобразявал, че познава добре. Ако тая вяра се разклати, в какво тогава да вярваме?"

Орели отива до тоалетна, продължава да размишлява. Липсват ѝ интервютата, очаква с ужас неколкомесечната лятна пауза. Това ще е третото лято подред, през което няма да има друго занимание, освен грижите за Лидия. Започва да се отегчава, собственият ѝ свят ѝ отеснява и макар да е луда по тоя малък космос, не иска да загърбва и големия. Работата в телевизията ѝ се отразява добре, въпреки че и телевизията често е обсебена от случващото се в малка Нидерландия. На Орели ѝ се иска да попътува. По тръбите до нея достига приглушен глас:

- Пас-порт... Пас-порт... Пас-порт...

Още

"Офицер и шпионин" на Роман Полански открива CineLibri 2019

"Офицер и шпионин" на Роман Полански открива CineLibri 2019

Тон от втория етаж пак буйства. Обичайната му мантра. "Пас-порт... Пас-порт." Понякога е тази дума. Друг път брои. Във всеки случай всякога ритмично и винаги така високо, че се чува и един етаж по-горе. "Пас-порт". Каква ли е историята? Или просто думата му харесва? Силна дума, дума за прогонване на демоните пред портите на мозъка. Лудия Тон. Митничар на собствената си глава. Скоро паспортът ѝ изтича, трябва да го подмени с нов. Да не забрави. Проверява фейсбук още веднъж. Няма нови лайкове, но пък е пристигнала покана за събитие. Туитър: нищо интересно. Заглавията в Nu.nl. Имейла. Уотсап. Най-сетне Орели се изправя, пуска водата, прибира телефона в задния джоб на панталона си.

- Ще си взема вана - провиква се тя към Филип. - Идваш ли?

Изкачва стъпалата. Споменът за уплахата преди малко. Слава богу, в коридора още свети. Тя пълни ваната. Ваната: единственият лек срещу безпокойството. Чаени свещи, подредени по ръба. По-голяма свещ в поставка върху пералнята. Стъпки по коридора: Филип идва.

Сумрак, само топлото излъчване на свещите; и въздухът е топъл, влажен. Тишина. Тон не се чува. Филип се отпуска във ваната. Не го правят всяка вечер, дори не всеки уикенд, но все пак колкото се може по-често; това е хоросанът на тяхната любов, лекарството срещу еднообразието. Ваната винаги я възбужда; Орели навира пръсти между двете половини на задника му, под водата. По-късно, докато от телата им още се издига пара, те правят любов и в спалнята. Лидия послушно отлага сълзите, докато двамата не свършат и не си поемат дъх. Дъщеря мечта".

Джамал Уариаши / Снимка: Сolibri

За автора:

Джамал Уариаши (1978) е роден в Амстердам. Детството му преминава - по собствените му думи - "в съвсем обикновено типично мултикултурно семейство". Майка му е нидерландка, а баща му е с марокански произход. Учи в една от добрите амстердамски гимназии, от която е изключен в 11-и клас. Между 2000 и 2008 г. следва психология в Амстердамския университет. Известно време работи като (онлайн) терапевт. Днес е писател на пълен работен ден и автор на 4 романа. През май 2016 г. в Нидерландия излиза романът му "Глад", който получава високо признание от страна на критиката. За него през 2017 г. Джамал Уариаши печели Наградата за литература на Европейския съюз.

Джамал Уариаши / Снимка: Сolibri

Отзиви за романа:

"Може да се запитате: искам ли наистина да чета книга, в която се защитава педофилията? Но когато резултатът е голяма литература, по-добре не се доверявайте на критик, който се задоволява само да съди". ("Де Стандаард")

"Огромна книга. Един от най-смелите и изненадващи романи от последните години". ("Алгемеен Дагблат")

*Откъсът от книгата е публикуван с любезното съдействие на Издателство "Колибри".

Още

Неделен хумор: "Смехът не е от вчера" (откъси)

Неделен хумор: "Смехът не е от вчера" (откъси)

Още

Лучия Джованини: "Заслужавам най-доброто" (откъс)

Лучия Джованини: "Заслужавам най-доброто" (откъс)

Още

"Добрата дъщеря" - мистериозният трилър, с който Карин Слотър се завръща (откъс)

"Добрата дъщеря" - мистериозният трилър, с който Карин Слотър се завръща (откъс)

Още

Ужасяваща, зловеща порция от напрежение в "Похищението на Ани Торн" (откъс)

Ужасяваща, зловеща порция от напрежение в "Похищението на Ани Торн" (откъс)

Още

"Пулицър" за литература 2018: "Прекрасният живот на Артър Лес" (откъс)

"Пулицър" за литература 2018: "Прекрасният живот на Артър Лес" (откъс)

Още

"Аркьой. Илюзорен алманах" - най-скандалната "авантюра" на маркиз Дьо Сад  (откъс)

"Аркьой. Илюзорен алманах" - най-скандалната "авантюра" на маркиз Дьо Сад (откъс)

Още

Харуки Мураками ви кани на необикновено, щуро пътешествие (откъс)

Харуки Мураками ви кани на необикновено, щуро пътешествие (откъс)

Още

Българска премиера на "Краят е моето начало" от Тициано Терцани (откъс)

Българска премиера на "Краят е моето начало" от Тициано Терцани (откъс)

Още

Бестселърът "Истини и митове за успеха" от Ерик Баркър излезе на български език (откъс)

Бестселърът "Истини и митове за успеха" от Ерик Баркър излезе на български език (откъс)

Още

"Двоен прозорец" - изящен разказ за табутата, за пропастта между поколенията, за куража и чудото на новата любов (откъс)

"Двоен прозорец" - изящен разказ за табутата, за пропастта между поколенията, за куража и чудото на новата любов (откъс)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Звездите на Цирк Дю Солей гостуват в Пловдив с леденото шоу HOGWARTS HOLIDAYS

Спектакълът е в спортна зала "Колодрум" на 5 март 2024 г., началният час е 19:00 часа.

Кристо и Жан-Клод - ателие за деца от 7 до 14 години

Участниците в ателието ще се запознаят с ранните творби на Христо Явашев - Кристо, ще научат повече за някои от емблематичните му проекти, реализирани със съпругата му Жан-Клод

По традиция Марин Янев ще отбележи рождения си ден с "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Спектакълът от Матей Вишниек на режисьора Николай Поляков ще се играя на 17 февруари на сцена "Апостол Карамитев"

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Музикалното събитие е свързано с проект на Z Club Next Generation - използването на косата от фризьорските салони за наторяване на обществени паркове и градини

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Джулиен Кейси от САЩ ще бъде Мими в "Бохеми" на сцената на Старозагорската опера

В ролята на Родолфо от оперния шедьовър на Пучини гостува италианският тенор Емануеле Д`Агуанно