Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Последният човек" на Веселка Кунчева, Шри Шри Рави Шанкар и златни мюзикъли сред акцентите в НДК

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

"Последният човек" на Веселка Кунчева, Шри Шри Рави Шанкар и златни мюзикъли сред акцентите в НДК

Impressio представя събитията в Двореца на културата за периода: 27 януари - 2 февруари

"Последният човек", режисьор Веселка Кунчева (Снимка: Държавен куклен театър - Стара Загора)

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК
27 ЯНУАРИ - 2 ФЕВРУАРИ

27 януари - понеделник

- На 27 януари от 19:00 часа в Театър Азарян ще можете да гледате "Аз, Сизиф" - великолепен спектакъл под режисурата и драматургията на Веселка Кунчева и впечатляващата визуална среда от сценографски идеи на Мариета Голомехова.

Забележителната роля на Стоян Дойчев, вплетена във впечатляващата визуална среда и текстът, изпълняван от Леонид Йовчев, оформят този изящен спектакъл.

Стоян Дойчев в "Аз, Сизиф" на Веселка Кунчева (Снимка: Театър Азарян)

Още

Класиката "Кабаре" на Боб Фоси открива фестивала "Ах, този мюзикъл"

Класиката "Кабаре" на Боб Фоси открива фестивала "Ах, този мюзикъл"

- Своеобразен фестивал на мюзикълите огранизират продуцентите на Киномания от 27 януари до 4 февруари 2020 г. в НДК. Само в кино "Люмиер Лидл" почитателите на мюзикълите ще видят най-запомнящите се образци от последните 50 години в жанра, който се смята за разбивач на боксофисите. Откриването на фестивала е на 27 януари от 19:00 часа с прожекцията на филма "Кабаре".

Чрез историята на фриволната певица Сали и нейното обкръжение, Боб Фоси предлага на широката публика фин анализ на един от най-мрачните епизоди в световната история.

28 януари - вторник

- Шри Шри Рави Шанкар ще проведе уникален Мастърклас по медитация "Разкриване на безкрайността" в зала 1 на НДК на 28 и 29 януари от 19:00 до 21:30 часа "Разкриване на безкрайността" е практичен мастърклас за науката на медитацията, на който участниците ще имат уникалната възможност да медитират заедно с Шри Шри Рави Шанкар.

Този мастърклас е едно незабравимо преживяване, на което участниците ще научат полезни и практични техники за медитация, и древна мъдрост за същността на съществуването в една изключително лека, непринудена и приятна атмосфера.

- Европейската Еврейска Асоциация, Българска Фондация ОРТ, Израелски Център за Наука и Култура в България и Хабад Мюбавич Ви канят на дискусия и прожекция на филм за Холокоста. Събитието, което ще се състои на 28 януари от 18:00 ч. в Литературен клуб "Перото" ще премине под мотото "Да запазим живи уроците и паметта за Холокоста".

Още

Разказ за тялото, езика и въображението

Разказ за тялото, езика и въображението

- Театралният режисьор, изпълнител и автор на текстове за сцена Младен Алексиев ще представи авторското си изпълнение "Разхождайки пейзажа" на 28 януари от 19:00 часа в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.

Това е първо представяне на проекта след гостуванията му в LINDA (София), Glej Theatre (Любляна), Field Kitchen Academy (Берлин/Вюстен-Бухолц) и Moving Body Festival (Варна).

- През втория ден от фестивала - 28 януари, "Ах, този мюзикъл" любителите на седмото изкуство ще могат да гледат блестящата и спираща дъха екранизация "Исус Христос Суперзвезда" от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл".

Животът на Христос се отличава с вродено достойнство, но съвсем малко филми се осмеляват да го представят като човешко същество от плът и кръв. Персонажите непринудено разказват своята история, сякаш не става дума за крайъгълния камък на християнската религия, а за кариерата на обещаващ млад мъж.

"Исус Христос суперзвезда" на режисьора Норман Джуисън (Photo credit: НДК)

29 януари - сряда

- "Последният човек" по романа на Дж.Оруел - "1984" и режисурата на Веселка Кунчева ще можете да гледате на 29 януари от 18:30 часа в Театър Азарян. В ролите: Милица Гладнишка, Любен Чанев, Латина Беровска, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Мария Джойкева, Таня Георгиева, Цвети Пеняшки.

- Лек, забавен, привидно маниерен, но също така ироничен, дори пародиен. Такъв е филмът "Брилянтин", който може да гледате само в кино "Люмиер Лидл" на 29 януари от 19:00 ч. като част от фестивала "Ах, този мюзикъл". При всяко положение от днешна гледна точка карикатурното преувеличение ще ви достави удоволствие, защото филмът създава гротесков портрет на цяла една епоха, избягвайки злонамерената подигравка.

30 януари - четвъртък

- Двама братя - една жена - една любов. Съвременната пиеса "За теб", която ви отвежда по пътя на любовта, приятелството и това, че сме крехки, можете да гледате на 30 януари от 18:30 часа в Театър Азарян. В ролите ще видите Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов.

- Пресконференция по обявяването на номинациите за Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2020 ще се състои на 30 януари от 11:00 часа в Литературен клуб "Перото". Организатори на събитието са Съюзът на артистите в България и Столична община.

Още

НДК показва най-добрите мюзикъли от последните 50 години

НДК показва най-добрите мюзикъли от последните 50 години

- Литературният клуб на "Виваком" организира среща с писателя Момчил Николов. Събитието ще се проведе на 30 януари от 19:00 часа в книжарница "Перото".

- Филм за хаотичният живот и саморазрушителният край на твореца Джо Гидиън, във френетичния ритъм на един танц със смъртта, режисиран от хореографа Боб Фоси ще завладеят почитателите на мюзикъла във филма "Ах, този джаз". Филмът излъчва безспорно очарование, въпреки че подчертаната болезненост, характерна за филмите на Фоси, достига връхната си точка. Гледайте го на 30 януари от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл" като част от фестивала "Ах, този мюзикъл".

31 януари - петък

- На 31 януари легендарният Оркестър на китаристите на Барселона (Barcelona Guitar Orchestra) за първи път ще посети България и ще изпълни едни от най-емблематичните произведения от испански композитори. Публиката ще може да се наслади на вдъхновяващо изпълнение с акустични китари на творби от Albeniz, De Falla, Gimenez, Sanz, Cervantes и др. Събитието е с начален час 20:00 часа и ще се проведе в зала 1.

- Още едно специално музикално събитие ще се проведе в същия ден в НДК, този път в Централно фоайе - SOLAR 2020. Големите имена в техно музиката Marco Carola, Paco Osuna и Liubo Ursiny ще зарадват българските си почитатели от 22:00 ч.

Още

"Цикадите" - среща на прага между живота и смъртта

"Цикадите" - среща на прага между живота и смъртта

- Спектакълът "Цикадите" ще можете да гледате на 31 януари (петък) от 18:30 часа в Театър Азарян, сцена Backstage. Една история за мъжкото и женското начало, за несломимата любовна хватка между двама души. Всичко ги разделя и всичко ги събира. За любовта като машина на времето и митичен сблъсък между мъжа и жената.

Желание да се бориш за непостижимото срещу желание да рискуваш, скачайки в неизвестното. Сблъсък на живот и смърт. Емоционално срещу рационално. Тяло срещу тяло. Да се довериш на съдбата, или да си поемеш въздух, и да се откъснеш напред?

Още

Гледаме спектакъла "Ада Лавлейс", вдъхновен от дъщерята на Лорд Байрон

Гледаме спектакъла "Ада Лавлейс", вдъхновен от дъщерята на Лорд Байрон

- На 31 януари и на 1 февруари от 19:00 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс ще можете да се насладите на премиерния спектакъл на Анна Данкова - "Ада Лавлейс".

Пърформансът изследва чувствителността и менталността на Ада Лавлейс през едно ключово за вербалния ѝ език понятие - представата за видимо-невидимо. Основно сценично средство е окото като идеен (камера обскура), чувствителен (физически), механичен (видео камера) апарат.

По подобен начин е реализиран и звукът, който представлява пулсът на актрисите в реално време, изследвайки сърцето като "апарат" на чувствата и помпа на живота.

Още

40 години по-късно: "Блус Брадърс" продължава да радва почитателите на соул музиката

40 години по-късно: "Блус Брадърс" продължава да радва почитателите на соул музиката

- Един от най-забавните мюзикъли от 80-те ще предизвика истински комичен екшън в кино "Люмиер Лидл" на 31 януари от 19:00 ч. Хитовата класика "Блус Брадърс" ("The Blues Brothers") ще има своя прожекция в рамките на фестивала "Ах, този мюзикъл", организиран от продуцентите на Киномания.

Това лято се навършват 40 години от създаването на филма, който и днес продължава да печели сърцата на милиони хора по света.

1 февруари - събота

- Вълшебен и различен от любовните истории, които сме свикнали да гледаме, "Романс и цигари" е филм, който бяга от холивудските клишета с дръзка оригиналност, изненадваща сексуалност, искрени емоции и анархична свобода. Лентата разказва за една оцеляла, но очукана, изпълнена с горчивина любов, звучаща едновременно като фарс и романс, която предизвиква добрия вкус с циничност, смекчена от виталност и неочаквана нежност.

Прожекцията на филма е на 1 февруари от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл".

2 февруари - неделя

Още

Театър Азарян посреща прочутия китайски фолклорен ансамбъл "Фън Я Сун"

Театър Азарян посреща прочутия китайски фолклорен ансамбъл "Фън Я Сун"

- Театър Азарян посреща фолклорния ансамбъл "Фън Я Сун" към традиционния китайски оркестър за народна музика на Тиендзин.

След концерти в редица големи градове по света сега първокласните изпълнители ще зарадват софийската публика в Театър Азарян с някои от най-известните си произведения, превърнали се в шедьоври на китайската музикална култура и носещи славата на ансамбъла в цял свят.

Любителите на източната култура могат да се насладят на концерта на 2 февруари от 19:00 ч.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лятно настроение с флейтистките на Софийската филхармония в Квадрат 500

Флейтовият квартет "Флаутисимо" и Весела Тричкова (арфа) са подбрали красива програма с малко класика, романтизъм, щипка джаз и съвременна музика

Васил Петров продължава турнето си "SymphoNY way" 2 и през август

Концертите преминават с поредица от бисове и бурни овации, които не стихват задълго

Фондация "Човек с шапка" представя Танцово Кино на Път из България

С вход свободен можете да гледате танцовите филми "Поглед от ръба", "CHISEL" и "INNER BLOOM" в 11 града

Новият албум на Мирослава Кацарова "Теменужена" в 150 онлайн платформи

Музиката в целия албум е белязана със специфичната звучност от срещата на джаз трио и струнен квартет - естетика, водена от убеждението, че границите между жанровете все повече се изличават