Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Откриването на София филм фест сред акцентите в НДК тази седмица

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

Откриването на София филм фест сред акцентите в НДК тази седмица

Impressio представя събитията в културния афиш на Двореца за периода: 5 - 11март 2018

Предстоящи събития в НДК  (5 - 11 март)

5 март /понеделник/

Eдинственият по рода си "Салон на музеите" в НДК ще бъде с вход свободен и на 5 март (понеделник), като посетителите ще могат да се запознаят със специалната селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии от всички краища на България от 10:00 до 17:00 часа. Достъпът в сградата е през вход А4.

 

Още

Откриха Първия Салон на музеите в НДК

Откриха Първия Салон на музеите в НДК

6 март /вторник/

Премиерата на мемоарната книга на режисьора Николай Волев "Девствената проститутка" ще се състои на 6 март (вторник) от 19:00 ч. в Литературен клуб "Перото" в НДК. Поколения зрители свързват името му със знакови за българското кино игрални и документални филми като "Двойникът", "Господин за един ден", "Дом № 8", "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита". Сменил десетки прозаични занятия, Волев не изневерява на артистичната си природа и днес, а бурният му житейски и творчески път е описан с безжалостна откровеност в автобиографичната книга "Девствената проститутка". Книгата, която е част от престижната поредица "Амаркорд", неслучайно започва с цитат от Овидий: "Късметът и любовта спохождат смелите". На премиерата за книгата и нейния автор ще говори журналистът Васил Иванов, а откъси ще прочетат актьорите Катерина Евро и Башар Рахал, отбелязват от издателство "Колибри". "Живях и продължавам да живея волно. Не се подчиних на никого, освен на собствената си съвест", изповядва се режисьорът. На събитието в "Перото" ще бъде представена и изложба с графики на Николай Волев, за която ще говори скулпторът Павел Койчев.

7 март /сряда/

Още

Вим Вендерс идва на 22-рия София филм фест с най-новия си филм „Потапяне”

Вим Вендерс идва на 22-рия София филм фест с най-новия си филм „Потапяне”

22-рият Международен филмов фестивал "София филм фест" ще бъде официално открит на 7 март (сряда) от 19:00 часа в зала 1 на НДК с най-новия игрален филм на Милко Лазаров - "Áга", който е копродукция на България, Германия и Франция. Творбата на режисьора Милко Лазаров бе удостоена с честта да закрие основната програма на един от най-големите фестивали в света - "Берлинале". "Áга" беше отличен и с престижната награда "Кшищоф Кешловски" на ScriptEast в Кан за сценарий от Източна и Централна Европа.

Четвъртата изява от цикъла "Поетични вечери - спомен за българските писатели" по случай 140 години от Освобождението на България ще се проведе на 7 март (сряда) от 19:00 часа в Литературен клуб "Перото". Ще бъде представена литературно - музикална композиция с историческа тематика - "Най-светлият син на Копривщица", посветена на Тодор Каблешков. Музиката е написана специално за рецитала от композитора проф. Симеон Венков и се изпълнява от самия него. Спектакълът Априлско въстание - част I включва аудио запис с визия по произведения на Иван Вазов, Захари Стоянов, Константин Величков и Анна Каменова в изпълнение на актьорите Петър Петров, Добринка Станкова и Георги Гайтаников.

Билети за поетичната вечер - на входа на "Перото" от страна на ул. "Фр. Нансен" в сряда, цена - 8 лв., за ученици и пенсионери - 5 лв.

9 март /петък/

Актьорите Александър Кадиев и Моню Монев отново играят "Ако нямах лоши сънища" в Театър "Азарян - на 9 март (петък) от 19:00 часа. В ролите освен популярните лица от телевизионния екран се превъплъщават и въздействащите актьори Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Новият авторски спектакъл "Ако нямах лоши сънища" на Лилия Абаджиева, която е добре позната на публиката както със своя нестандартен подход към класическото наследство на театъра, така и с неподражаемия си режисьорски стил, е изграден по текстове на няколко от шекспировите трагедии. "Ако нямах лоши сънища" е собствен, оригинален изследователски прочит на големия английски драматург на фона на впечатляващ декор, спектакълът е резултат от задълбочените дългогодишни търсения на Лилия Абаджиева върху Шекспир. Сценографията и костюмите в постановката са дело на Васил Абаджиев.

 

10 март /събота/

Поетите Иван Ланджев и Георги Константинов гостуват в импровизирания спектакъл "СътвоРиМи" в зала 42 - най-новото пространство за арт събития на НДК, на 10 март (събота) от 19:00 часа. "Ще имате възможност да чуете и самите автори да четат стиховете си, както и да ги чуете изпяти и прочетени от нас", обещават актьорът Мартин Петрушев и певецът и композитор Константин Кучев.

"Ще съчетаем поезия, музика и театър в нашия импровизационен каламбур, като този път освен проектор, в представлението ще включим най-новата ни придобивка - Looper машина. Носете си любимите книги, ценни за вас предмети, картини или снимки на флашки и добро настроение!" Това гласи поканата към всички ценители на изкуствата, които до сега не са имали възможността да присъстват на уникалния спектакъл "СътвоРиМи", включващ импровизации в рими и музика. Актьорът Мартин Петрушев има невероятния талант да създава римувани текстове на момента, по желание на публиката и буквално да жонглира с думите. Той и певецът и композитор Константин Кучев правят един импровизационен формат, който има свои запалени фенове, най-вече сред младите хора и тийнейджърите.

Билети за "СътвоРиМи" ще се продават в Билетния център на НДК, а в деня на спектакъла - на входа на зала 42.   

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Формулата на Тео" с благотворителна прожекция в новата автокино програма на Сердика Център

Търговският център предлага забавления за малки и големи и през юли

Филмов разказ за уникални съдби - "Денят на жената" с премиера на открито

София Филм Фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с филма на Доля Гавански, а началото 20.30 часа

За лечебната сила на любовта в "Тези, които останаха" - унгарското предложение за "Оскар"

Вижте още какви филмови изненади можете да гледате на 2 юли в програмата и онлайн излъчванията на София Филм Фест

Контрол и Светльо & The Legends и Контрол се завръщат на открито с 3 часов пънк-купон

Концретът с най-големите хитове на двете банди е в петък вечер, 3 юли в "Маймунарника"

Единствена прожекция на "Соло" - филм за борбата да черпиш сили от собствената си слабост

Вижте още кои филми можете да гледате днес в програмата и онлайн излъчванията на София Филм Фест

"Аврора" - най-добрият музикален документален филм за миналата година, прави своята премиера днес

Вижте още интересни заглавия, които ви е подготвил 24-ия София Филм Фест за 30 юни