Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От първия ред с Impressio: Гледайте онлайн събитията тази седмица

ИЗКУСТВОТО ОНЛАЙН

От първия ред с Impressio: Гледайте онлайн събитията тази седмица

Артисти, сцени, зали, музика, изложби и музеи. Нека да продължим своето виртуално пътешествие заедно

Снимки: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Празни са залите и сцените в целия свят, но нищо не може да прекъсне невидимата нишка, която свързва душата на артиста с душата на зрителя в притаената зала. Надяваме се, че това скоро ще се промени и ще можем отново на живо да притаяваме дъх заедно. За хубаво или лошо, живеем в цифров свят и дори и през екраните изкуството влиза в домовете ни и ни дава кураж. Пандемията доказа за пореден път, че то е по-силно от всичко.

Impressio продължава да организира вашите виртуални срещи с родните и световни творци. Представяме ви някои от по-интересните онлайн събития на културната сцена тази седмица:

5 световни музея, които задължително трябва да посетите онлайн:

Британският музей

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британският музей в Лондон показва онлайн част от своята безценна колекция, която наброява повече от 8 милиона предмета. Музеят си партнира и с Културния институт на Google, за да предложи виртуални обиколки, използвайки технологията Google Street View - ТУК

Вижте колекциите на Британския музей - ТУК

Националният природонаучен музей на Смитсоновия институт

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Музеят за естествена история на Смитсоновия институт във Вашингтон - един от най-посещаваните музеи в света, предлага да надникнете в неговите прекрасни съкровища с онлайн виртуална обиколка на цялата му територия. Обиколката започва от неговата ротонда и включва 360-градусова пешеходна обиколка на всички зали на музея, в която са показани всички негови изключителни експонати, включително Залата на бозайниците, Зоокътът на насекомите и динозаврите и Залата на палеобиологията.

Посетете музея - ТУК

Театърът-музей на Салвадор Дали

(Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Разположен в родния му град Фигерес в Каталуня, Испания, театърът-музей на Салвадор Дали предлага виртуални разходки из творчеството на великия художник. Цялата кариера на гениалния испанец може да бъде проследена в произведенията, изложени в музея - от ранните му творби, през сюрреализма до произведения от последните дни на живота му. Самият Дали е погребан тук.

Посетете музея - ТУК

Музеите на Ватикана

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Музеите на Ватикана разполагат с богата колекция от шедьоври на изкуството и класически скулптури, събирани от папите през различните епохи. Можете да направите виртуална обиколка на музейните площадки и емблематичните експонати, включително да разгледате тавана, изрисуван от Микеланджело в Сикстинската капела - ТУК

Започнете своята виртуална обиколка от - ТУК

THE GOOGLE ART PROJECT

Още

Обиколете над 1200 музеи и галерии в света, седейки си вкъщи

Обиколете над 1200 музеи и галерии в света, седейки си вкъщи

За да помогне на своите потребители да разгледат важни произведения на изкуството онлайн в детайли и с висока разделителна способност, Google си партнира с над 1200 културни институции от цял свят, като архивира и документира безценни произведения на изкуството и предоставя виртуални обиколки на музеи с помощта на технологията Google Street View.

Google Art Project (https://artsandculture.google.com/) представя изобразително изкуство от Белия дом, Музея на ислямското изкуство в Катар и дори уличното изкуство в Сао Пауло, Бразилия.

Вижте пълен списък на музеите, които можете да посетите - ТУК

"Копнеж по Италия" - 26 фотографии на Евгени Димитров в градинката пред "Кристал"

Фотографската изложба на открито "Копнеж по Италия" ще бъде в градинката пред "Кристал" и преминаващите от там пешеходци ще могат да я разгледат в периода от 12 до 22 май 2020 г.

Официално откриване няма да има, но ето какво споделя за нея Евгени Димитров, управител на Агенция Булфото, който е автор на фотографиите и на текста към тях:

"Началото си тази изложба води от първите дни на социалното дистанциране в България. По времето, когато Италия понасяше първите удари на епидемията, забелязах как започва да се променя отношението към италианците по софийските улици. Много минувачи ги гледаха с подозрение и враждебност. Тогава реших да опитам да припомня доброто чувство, което винаги сме имали помежду си, от времето, когато всяка снимка от Италия, публикувана в социалните мрежи, носеше харесвания, усмивки и сърчица. Започнах да публикувам във Фейсбук една по една снимки от своите пътешествия из Италия, заедно с кратък текст за някакъв любопитен и интересен факт от кадъра. Публикациите веднага набраха популярност сред приятелите, и вярвам, че успях да запаля онова усещане, което ни кара да копнеем отново да отидем там."

Експозицията се организира от Италианския културен институт, съвместно с агенция "Булфото" и Столична община.

"ОООО - Сънят на Гогол" по Николай Василиевич Гогол

Театрална работилница "Сфумато" продължава да ни радва "вдигайки завесата всеки четвъртък" с по едно представление от своята театрална история в YouTube канала си.

В момента нямат възможност да се срещат със своите зрители, но ни дават възможност да видим по какъв начин са "рисували въздуха през годините". Представленията "Апокриф", "Зимна приказка", "Квартет", "Жюли, Жан и Кристин", "Завръщане във Витенберг", "Светлото бъдеще на битака" могат да се видят все още в тяхния YouTube канал, а този четвъртък очакваме и новата им изненада:

На 14 май от 19:00 часа гледайте "ОООО - Сънят на Гогол" по Невски проспект, Иван Фьодорович Шпонка, Женитба, Записки на лудия - ТУК

Още

Сфумато поглежда в "Светлото бъдеще на битака" с Иван Добчев

Сфумато поглежда в "Светлото бъдеще на битака" с Иван Добчев

Постановката е на Маргарита Младенова и Иван Добчев, сценографията и костюмите на Даниела Олег Ляхова, музиката на Асен Аврамов, а фотограф е Варсано. В спектакъла ще видите: Снежина Петрова, Албена Георгиева, Мирослава Гоговска, Елена Димитрова, Христо Петков, Цветан Алексиев, Огнян Голев, Антонио Димитриевски.

Маргарита Младенова и Иван Добчев разказват за представлението си: "Това не е просто спектакъл по текстове на Гогол, това е поредната експедиция на Сфумато в света на един автор. На хоризонта на нашето търсене се провижда фантасмагоричния гоголев силует, загърнат в прочутия си шинел, боязливо пристъпващ по всемогъщия Невски проспект - гигантската витрина на империята, където всекидневно дефилира Петербург.

Този град-призрак, налуден проект, вдъхновен от образа на небесния Йерусалим, Гогол припознава като свърталището на демоните и дяволите. Всред тях живеят човеците на Гогол - всички до един негови двойници, порождения на неговите страхове, копнежи и разочарования. И те, като своя създател, стоят пред загадката на битието - като Давид срещу Голиат, като Едип срещу Сфинкса, като охлюва срещу планината.

Театрална работилница "Сфумато" започна и сценично четене на романа "Одисей" от Джеймс Джойс заедно с актьора Димитър Марков. Това е представление, в което главните действащи лица са словото, езикът и артистичната свобода. Мащабната акция се провежда по три пъти седмично - в събота, неделя и понеделник от 17:00 часа. На канала на Театрална работилница "Сфумато" в YouTube са качени видеоклиповете с прочита на актьора Димитър Марков.

"Бурята" от Шекспир

"Бурята" на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна

С призива "Съхранете духа и здравето си, останете у дома и споделете с нас любовта към изкуството!" и екипът на Театрално-музикален продуцентски център Варна успешно се пренесе във виртуалното пространство с видеозаписи на отбрани заглавия от своята продукция. В online платформата "Споделени представления" можете да гледате избрани спектакли на Държавна опера Варна и Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Днес ви предлагаме да се потопите в "Бурята" от Шекспир на "Студио "Театър", копродукция на Сдружение "Арт Актинг" и Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Гледайте я YouTube DRAMA&OPERA VARNA - СПОДЕЛЕНИПРЕДСТАВЛЕНИЯ и на фейсбук страницата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Още

"Канкун" на Стилиян Петров с "Икар", "Аскеер" и 2 награди Варна - онлайн

"Канкун" на Стилиян Петров с "Икар", "Аскеер" и 2 награди Варна - онлайн

Младите актьори от "Студио Театър" представят един изключително динамичен и жив спектакъл, завладяващ с приповдигнато и романтично настроение. Режисьор на постановката е Стоян Радев Ге. К., художествен ръководител на Студио Театър. Той е подбрал и музиката, а заедно с младата графична дизайнерка Славяна Иванова е проектирал сценографията и костюмите.

За пръв път (2014) в ролята на асистент-режисьор се изявява актрисата и артистичен директор на Варненския драматичен театър Веселина Михалкова. В "Бурята" великият Шекспир е заложил познатите всевечни теми за свободата и любовта, за властта и прошката. Оригиналното режисьорско решение провокира младите актьори да изявят в максимална степен както таланта, така и индивидуалността си. Ентусиазираната трупа на "Студио Театър" поднася своята интерпретация и своята гледна точка към Шекспир, а всъщност и към най-важните неща в живота.

"Севилският бръснар" от Росини

"Севилският бръснар" на Държавна опера Варна (Снимка: Държавна опера - Варна)

Очаквайте и в Споделени представления на 14.05.2020 от 19:00 часа запис на най-веселата оперна комедия от Росини, пресътворена на сцената на Държавна опера Варна - "Севилският бръснар".

Италианският прочит е на режисьора Антонио Петрис, сценограф Салваторе Русо, а хореографията на Джузепе Паренте.

Гледайте я в YouTube DRAMA&OPERA VARNA - СПОДЕЛЕНИПРЕДСТАВЛЕНИЯ и Facebook /Държавна Опера - Варна.

"Фигаро! Фигаро! Фигаро!" - през 1775 г. известният рефрен, обявява пристигането на Севилския бръснар и началото на едно безкрайно забавление, което оттогава досега не престава да радва публиката с многообразните си превъплъщения.

С какво е по-различна постановката на "Севилският бръснар" на Варненската опера, обяснява режисьорът Антонио Петрис: "За нас е особено важно да се приближим до италианския стил, до италианското светоусещане. Използвайки принципа на театър в театъра, в "Севилският бръснар" ние внасяме марионетен театър, чийто режисьор е Фигаро."

Още

Блестящият спектакъл на "Бохеми" от Пучини на Държавна опера - Варна в Брюксел - online

Блестящият спектакъл на "Бохеми" от Пучини на Държавна опера - Варна в Брюксел - online

Другата особеност е акцентът върху хореографията. "Във варненската постановка на "Севилският бръснар" хореографията заема достойно място. В нея, наред с прекрасните балерини на Варненската опера, са въвлечени и останалите персонажи. Преобладават елементи от Комедия дел арте.", изтъква хореографът Джузепе Паренте.

В главните роли ще чуете блестящите солисти на Държавна опера Варна и гостите : Илина Михайлова, Свилен Николов, Деян Вачков, Гео Чобанов, Бойка Василева, Георги Султанов, Илко Захариев, Людмил Петров, Георги Корбаков.

Що се отнася до цялостния и хомогенен спектакъл, приносът е на диригента Иван Кожухаров и диригента на хора Цветан Крумов.Вярваме, че "Севилският бръснар" в изпълнение на Държавна Опера - Варна, ще ви зареди с положително настроение от първия до последния такт!

"Театърът чете от вкъщи"

Актьорите от Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна пренесоха и събитието "ТЕАТЪРЪТ ЧЕТЕ". Всеки ден в 19:00 часа във фейсбук събитието и във фейсбук страницата на театъра се качва нов клип от проекта. Проследете сами кои са актьорите, авторите и произведенията. На 11-ти май - Празникът на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий ви очаква изненада - ТУК

"Амадеус" по Питър Шафър, Милош Форман, Моцарт

Нов театър - НДК и оnline на платформата на URBO - ТУК ви предлага до 13-ти Май, 2020 г. по всяко време "АМАДЕУС" по М. Форман, П. Шафър и музиката на Моцарт. Драматизация и режисурата е на Бойко Илиев, а в спектакъла участват - Георги Кадурин, Иван Юруков, Мариус Донкин, Мариана Миланова.

От монолога на Салиери: "Всички около мен се вълнуват от големи дела, за човешките права! А аз мога да се развълнувам само от няколко тона, от няколко изсвирени ноти. Другите се борят за свободата на човечеството, а моята мечта е робството: да бъда обсебен, да бъда на разположение, дори да бъда изтощен единствено и само от музиката, от абсолютната музика. Но точно от това бях лишен, и то по всички линии. Е, щом е така, на мен ми е все едно! Щом не мога да бъда Моцарт, не желая да бъда нищо друго!..."

БИЛЕТИ онлайн на сайта на URBO - ТУК

"Фалстаф" от Верди

Кирил Манолов - провъзгласен за най-добрия Фалстаф сред съвременните оперни изпълнители

И през настоящата седмица Опера Пловдив е приготвила онлайн видео публикации, с които се надяват поне малко да компенсираме липсата от жив контакт с музикалното изкуство:

Гледайте "Фалстаф" от Верди или защо "Всичко на света е майтап"!

Още

"Най-добрият Фалстаф на нашето време" - баритонът Кирил Манолов: Нашата работа трябва да е страст

"Най-добрият Фалстаф на нашето време" - баритонът Кирил Манолов

На 78 години, 16 години след Аида и 5 след Отело, Джузепе Верди създава своята последна опера, 26-та поред и трето музикално-сценично произведение по Шекспиров сюжет след "Макбет" и "Отело". В нея сър Джон Фалстаф е пройдоха, корполентен, чудовищен, алчен и лаком, и както повечето комични персонажи от това време - той е страхливец, за когото жените са "хлеб насущний". Заедно с това Фалстаф е и алегорична фигура на старостта с присъщата и отчаяна ненаситност. Вместо в средновековието, постановката на Опера Пловдив "потапя" чревоугодника и рогоносец Сър Джон Фалстаф в колоритната атмосфера на La Dolce Vita - епохата на "сладък живот" в Италия от 60-те години на миналия век. Спектакълът е с участието на Кирил Манолов - провъзгласен за най-добрия Фалстаф сред съвременните оперни изпълнители, и на примата Марияна Пенчева!

Премиерите се излъчват едновременно на Facebook страницата и в Youtube канала на Опера Пловдив - ТУК, където ще намерите всички рубрики и спектакли!

Добринка Такова

На 11 май от 18:15 часа в поредицата си "Изкуството в тишина" и в деня на Светите братя Кирил и Методий Опера Пловдив ви предлага: вдъхновяваща среща с една българска посланичка на културата. Вдъхновяващ онлайн разговор от Лондон с пловдивчанката Добринка Табакова - резидентен композитор на оркестъра на ВВС от 2018 година. Талантливата дама, с която България се гордее, е с номинация за "Грами" в категория "класически албум" и автор на произведение, провъзгласено за сред най-добрите във Великобритания през последните 25 години!

"Без маски" на Софийската филхармония

Софийската филхармония, която първа започна инициативата да излъчва онлайн концертите си в момента на изолация и затваряне на културните ни пространства, отново е инициатор на една нова онлайн поредица "Без маски". В нея известни български музиканти, които са споделили тяхната сцена, ще отговарят на живо на Вашите въпроси във Фейсбук страницата им: ТУК

Първи маската свали техният директор Маестро Найден Тодоров и отговори на въпросите, които ви вълнуват. На 12 май от 17:00 часа Софийската филхармония ви кани на среща с Проф. Пламен Джуров.

Още

Музиката на Дан Браун - само със Софийската Филхармония

Музиката на Дан Браун - само със Софийската Филхармония

Композитор, диригент, преподавател, маестро Джуров има задълбочена експертиза по отношение на културните процеси в България. Неговата творческа биография е дълбоко свързана с Камерен ансамбъл "Софийски солисти", чийто диригент е от 1988 г. Заедно с ансамбъла прави стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея. Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 400) е и поредицата първи изпълнения на творби от български и чужди автори, както и записи за звукозаписни компании като Denon, Victor, ABC, Records, с които издава интегралите на клавирните концерти на Й. С. Бах и интегрална панорама на литературата за китара и оркестър. Композиторските му пристрастия са насочени предимно към инструменталните жанрове.

Негови произведения са изпълнявани и записвани в редица чужди страни: Соната за пиано (1975); Елегия за оркестър (1980); Токата за оркестър (1982); Фантазия за оркестър (1985); Четири балади, Каденца за саксофон и цигулка (1994), Саксофония (2012), Антихрист (2014).

Развива активна дейност в областа на музикалното изкуство и културното строителство. Често е търсен като експерт по проблемите на музикалната култура..

Софийска филхармония ви дава възможност да разговаряте лично с нашите артисти, да зададете въпросите, които никой не им е задавал, да научите, какви са те извън концертния подиум, да сверите своите възгледи за музиката и живота с тях.

На 14 май от 19:00 Софийската Филхармония ви кани и на онлайн концерта "Реквием" от Моцарт. Диригент е Найден Тодоров, а солисти са Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров - ТУК

На 17 май от 19:00 часа ви е подготвила "Фантастична симфония" под диригенството на Кристиян Мандеал и солистите на Национален филхармоничен оркестър - ТУК

"Обич за Гена"

Тази седмица можете да гледате НА ЖИВО и музикалната импресия "Обич за Гена" - филм, посветен на оперната ни прима Гена Димитрова. На музикалния портрет автор и режисьор е Димитър Сотиров, а оператор и продуцент Милена Стойкова.

По време на живото представяне Димитър Сотиров ще ни въведе в историята по създаването на творбата и ще разкаже интересни подробности около творческия процес. След излъчването Сотиров ще отговаря на живо на въпроси и коментари на зрители.

Можете да подкрепите проекта с виртуален билет - ТУК

Онлайн прожекцията ще бъде излъчвана на 13 май от 18:00 часа - ТУК

"Зимен път" на Шуберт

Гледайте НА ЖИВО "Зимен път" от Шуберт - концерт на проф. Венцислав Николов на 15 май от 19:00 часа - ТУК

Проф. Венцеслав Николов е един от най-значимите и интересни музиканти на България. Роден е в Русе през 1943 година. Развива интензивна концертна дейност - солист е на симфонични оркестри, изнася камерни концерти, концертни турнета из цяла Европа, Северна и Централна Америка и др.

Репертоарът му обхваща повече от 400 произведения от класиката до съвременността. Множество съвременни композитори са му посветили свои творби.

На рояла ще му партнира Евгени Желязков. Онлайн излъчването е напълно безплатно! Закупуването на виртуален билет не е задължително условие, но ще бъде своеобразна подкрепа към труда и усилията на всички, ангажирани в реализирането на концерта. Можете да подкрепите онлайн концерта с виртуален билет - ТУК

"Лучия ди Ламермур" на Гаетано Доницети

"Лучия ди Ламермур" на "Метрополитън Опера" (Снимка: © The Metropolitan Opera)

Тази трагична опера на Доницети е един от шедьоврите на стила бел канто. Премиерата й е в Неапол на 26 септември 1836 г., а в идния петък - 15 май, вие ще можете да я гледате онлайн, благодарение на инициативата на "Метрополитън Опера", Ню Йорк - ТУК

Легендарната опера се споменава в романите "Граф Монте Кристо" и "Мадам Бовари". Известно е, че е любимата опера на Толстой. Известната ария "Lucia Sextet" се появява в няколко американски филма, сред които "Белязаният" с Ал Пачино и "От другата страна" с Джак Никълсън. "Il dolce suono" пък присъства във филма на Люк Бесон "Петият елемент". В този ред на мисли, не е никак случайно, че най-великата американска опера - "Метрополитън Опера", представя "Лучия ди Ламермур" онлайн.

Имате рядката възможност да видите Джоан Съдърланд в ролята, която й печели прозвището "La Stupenda". Телевизионното шоу от 1982 г. показва легендарното сопрано в най-добрата й форма с едно незабравимо изпълнение, изтъкано от ярост и страст. Съдърланд впечатлява със свръхчовешка виртуозност, но също толкова феноменален е нейният партньор Алфредо Краус, който играе раздразнения любовник Едгардо, и не отстъпва по нищо на Джоан Съдърланд.

"Риголето" на Верди

"Риголето" на "Метрополитън Опера" (Снимка: © The Metropolitan Opera)

"Риголето" е поредното велико заглавие в онлайн програмата на "Метрополитън Опера" за предстоящата седмица.

Шедьовърът на Джузепе Верди е вдъхновен от произведението на Виктор Юго, но има дълга и проблемна предистория. Самият Юго е твърдо против творбите му да бъдат превръщани в музикални произведения.

Премиерата на "Риголето" е на 11 март 1851 г. в театър Ла Фениче, Венеция, и има триумфален успех. Самият Верди е доволен от музиката си и в едно писмо споделя "Никога може би няма да напиша нещо по-хубаво". Само няколко месеца след премиерата във Венеция "Риголето" е изнесена в много италиански и чужди оперни центрове - Будапеща, Прага, Лондон, Виена. В Париж, поради несъгласието на Юго, е поставена значително по-късно. В България "Риголето" е поставена 62 години след първото ѝ представяне пред публика - през 1920 г.

Бляскавата продукция, която ще ни представи "Метрополитън Опера" е дело на Майкъл Майер и пренася оригиналното действието на "Риголето" от 16-ти век в Мантуя до Rat Pack-ерата в Лас Вегас, придавайки на смущаващата история съвременен резонанс.

"Набуко" от Верди

"Набуко" на "Метрополитън Опера" (Снимка: © The Metropolitan Opera)

"Набуко" на Джузепе Верди е поредната перла от класическото наследство, което ни представя "Метрополитън Опера". Операта, която превръща Верди от никому неизвестен композитор в един от най-почитаните композитори в историята, е четириактна библейска епопея за победен вавилонски цар, полудял от богохулната си вяра в собствената си божественост. Операта е изключителен щедьовър, включващ голям състав от поддържащи герои, невероятна роля за сопрано, както и най-вълнуващата хорова музика, писана някога за оперна сцена. Гледайте я задължително в "Метрополитън Опера" - ТУК

Royal Albert Home

Катрин Дженкинс (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Точно така - "Роял Албърт Хол", легендарната концертна зала в Лондон, продължава да бъде домакин на велики артисти, които споделят своето изкуство от домовете си онлайн. В безплатната стрийминг програма на Royal Albert Hall вече участваха Руфъс Уейнрайт, Питър Грегсън, Шиниъд Харнет, Катрин Дженкинс и много други.

Продължавайте да следите стрийминг програмата на "Роял Албърт Хол" - ТУК

Гледайте YouTube канала на Royal Albert Hall - ТУК

Radiohead

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Самите те - Radiohead. Групата продължава да публикува седмични видеоклипове със свои класически концерти в своя YouTube канал, всеки четвъртък в 22:00 BST (17:00 ET).

Гледайте концертите на Radiohead в свбодното си време - ТУК

Metallica

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Метъл иконите Metallica започнаха своя концертна поредица - #MetallicaMondays, в която всяка седмица свирят на живо в канала на групата YouTube и във Facebook. Началото е в 8PM (EDT) всеки понеделник.

Гледайте Metallica всеки понеделник в YouTube - ТУК

АРТ-КИНО MUBI

Домът на киното, член на веригата Europa Cinemas и София Филм Фест дават шанс на публиката си за свободен достъп до качествени филми чрез великолепната филмотека на платформата за арт-кино MUBI.

За целта е достатъчно да заявите своето желание да станете член на виртуалния клуб на Дом на киното на добре познатия електронен адрес [email protected] - и ще получите линк за достъп към богатата библиотека на MUBI.

"В MUBI ще откриете не само прекрасни нови филми, но и класически шедьоври. Платформата провокира дискусии, дава възможност да споделяте своите фаворити - продължава се традицията на киноклубовете, в които абсолютните киноманиаци се събират, за да си говорят за различни филмови развръзки, режисьорски версии, а също и за това какво всъщност означава дъждът от жаби в "Магнолия".

София Филм Фест продължава с онлайн дневника си

Отложеният София Филм Фест продължава да ни отваря своите виртуални кинопрозорци към всичко, което ни бе подготвил за този месец със специалния си онлайн проект - "ПРЕДСТАВИ СИ Дневник на 24-тия София Филм Фест".

Вижте видеоразговори с именити световни и български имена от света на киното, докато се пазите вкъщи.

Вижте Ден 15, четвъртък, на специалното онлайн издание ПРЕДСТАВИ СИ 24-тия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ:

Дебютният игрален пълнометражен филм "Котка в стената" на Мина Милева и Весела Казакова стартира от Локарно 2019 и имаше успешен фестивален път по целия свят.

"Завръщане" на Ники Илиев е един от 8-те български независими филма в програмата на 24-тия СФФ, създаден без държавна подкрепа, и превърнал се в бокс-офис хит на изминалата година.

В програмата на днешния ден е и премиерата на документалния филм на Любомир Халачев "История за хора, птици и други чудеса" за гениалния български писател Йордан Радичков.

Още

4 нови къси филма в онлайн платформата на NO BLINK

4 нови къси филма в онлайн платформата на NO BLINK

Ще представим още "За безкрайността" на Рой Андершон, "Династията Пиер Карден" на П. Дейвид Ебърсол и Тод Хюс, "Примамливото отвъдно" на Атом Егоян, "Езерото на дивата гъска" на Дяо Инан, "Атлантида" на Валентин Васянович.

Късометражният филм на днешния Ден 15 от нашия виртуален дневник е "Живот със София" на Светла Цоцоркова. Ще си припомним със снимки и пълни зали при представянето в ден четвъртък на СФФ на филмите "Проектът Флорида" на Шон Бейкър, "Прасето" на Драго Шолев, "Татко снима мръсни филми" на Йордан Тодоров, "Жалейка" на Елица Петкова.

Ще видите и втора част от специалния мастер клас в Дома на киното с култовия независим американски режисьор Ейбъл Ферара.

Време е за танц!

На 14 май от 18:00 артисти от цял ​​свят ще излъчват онлайн своите 15 минутни представления в Международния фестивал Микротанц.

Танцувайте, създавайте, действайте, движете се, наслаждавайте се на това и оставете и другите да го правят е призивът на организаторите.

Участници: Театрално студио "Владимир Цеков", Испания, Алваро Гарсия, Испания, Ракел Крус, Испания, Мохамед Реза Алиакбари, Иран, Театър 3, Уелс, Иван Стоянов, България, Михаил Бонев, България, Инари Сонила, Финландия

Фестивалът ще бъде излъчен онлайн с вход свободен в: Алма Алтер България, Студио 8, Йордания и Cultural route.

Още

Миланската скала предлага виртуална разходка в сградата и архива си

Миланската скала предлага виртуална разходка в сградата и архива си

Още

Разходете се из казанлъшките гробници и музеи, докато си седите на дивана

Разходете се из казанлъшките гробници и музеи, докато си седите на дивана

Още

Андрю Лойд Уебър пусна безплатен канал за мюзикъли в YouTube

Андрю Лойд Уебър пусна безплатен канал за мюзикъли в YouTube

Още

Болшой театър ще излъчи най-хубавите си спектакли безплатно в YouTube

Болшой театър ще излъчи най-хубавите си спектакли безплатно в YouTube

Още

"Пъдпъдък дейли" за любителите на природата и животните

"Пъдпъдък дейли" за любителите на природата и животните

Още

Вижте експозицията "Българско Възраждане" във виртуална 3D разходка в Пловдив

Вижте експозицията "Българско Възраждане" във виртуална 3D разходка в Пловдив

Още

На стената! Виртуална обиколка из уличното изкуство в България

На стената! Виртуална обиколка из уличното изкуство в България

Още

С посланието на "Заветът на хан Кубрат", Исторически парк започва конкурс по живопис

С посланието на "Заветът на хан Кубрат", Исторически парк започва конкурс по живопис

Още

Viasat History възкресява Помпей в сезон от поредици през май

Viasat History възкресява Помпей в сезон от поредици през май

Още

"Доза щастие" с премиера на 17 май по HBО и в HBO GO

"Доза щастие" с премиера на 17 май по HBО и в HBO GO

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Събитието по традиция ще се проведе в Народен театър "Иван Вазов"

"Вкусът на Африка" завладява Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от "Заслушай се" са новите светове, които разкриват книгите и музиката

"Полет отвътре": Български музиканти свирят в памет на Румен Тосков и Васил Пармаков

Събитието е на 23 март в Софийската градска художествена галерия

Радиосимфониците и Виви Василева заедно на Мартенски музикални дни на 20 март

В Доходното здание те ще изпълнят за първи път пред русенска публика "Оракул" - концерт за перскусии и оркестър от каталунския композитор Ориол Крушен

Актьори посвещават представление на 75-годишнината на своя колега Стефан Попов

На големия български актьор е посветено представлението "Задушница - една възможна импровизация" по Адам Мицкевич тази вечер, съобщават от театър - лаборатория "Алма алтер"

"American Art" на "Оборище" 5 София

Експозицията може да бъде разгледана в периода от 24 март 2023 г. до 15 април 2023 г. вкл., с вход свободен