Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музикален маратон с българска музика на 3 март в зала "България"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Музикален маратон с българска музика на 3 март в зала "България"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" заедно с ансамбъл "Филип Кутев" ще завършат празника с концерт с музиката на Георги Андреев

Традиционният маратон, посветен на Националния празник 3-ти март, "Обичам българската музика" ще се проведе и тази година в двете зали на Концертен комплекс "България".

И тази година младите таланти от НМУ "Любомир Пипков" - София, НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив, НУИ "Панайот Пипков" - Плевен, НУИ "Добри Христов" - Варна, НУМСИ "Христина Морфова" - Стара Загора и от Националната музикална академия ще демонстрират таланта си в Камерна зала от 10 до 18 ч.

Те ще представят творби от българските класици Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков, Георги Златев-Черкин, Васил Казанджиев, Борис Карадимчев, Милчо Левиев, Александър Текелиев, Лазар Николов, Александър Райчев, Парашкев Хаджиев, Росен Балкански и др.

Купи билет

От 19 ч. в голямата зала "България" камерният ансамбъл "Софийски солисти" заедно с ансамбъл "Филип Кутев" ще завършат празника с концерт с музиката на Георги Андреев.

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" (Снимка: Софийска филхармония)

Още

"Мистерията на българските гласове" и "Quarto" квартет в "Гласове и струни" на Георги Андреев

"Мистерията на българските гласове" и "Quarto" квартет в "Гласове и струни" на Георги Андреев

Георги Андреев завършва музикалното училище в с. Широка лъка със специалност гъдулка, а през 1995 се дипломира с отличие в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по композиция на проф. Александър Текелиев.

От 1992 до 1994 е диригент на представителния оркестър и преподавател по композиция и оркестрация в училището в Широка лъка, след това е бил композитор и аранжор към Българското Национално Радио, през 1994 става диригент на оркестъра при Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", от 2000 е главен диригент и заместник директор на Ансамбъла, а от 2021 година става и негов директор.

Участвал е като композитор и оркестратор на музиката за световноизвестните компютърни игри "Crysis 2, "Crysis 3", "Two Worlds", "Rise", където работи в екип с прочутия филмов композитор Ханс Цимер. Редовен член е на наши и международни журита на музикални конкурси и фестивали.

Фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" (Снимка: Софийска филхармония)

Още

Златна лира, сабя и концерт в Първо студио на БНР за 50-годишнината на Георги Андреев

Златна лира, сабя и концерт в Първо студио на БНР за 50-годишнината на Георги Андреев

Създал е множество симфонични, кантатно-ораториални, камерни инструментални и вокални произведения, музика към музикално-танцови и шоу спектакли, опуси за народен хор, народен оркестър, фолклорни инструменти и симфонични състави, както и стотици аранжименти на песни и пиеси в различни жанрове.

Произведенията му присъстват в репертоара на симфонични и камерни оркестри, ансамбли и солисти, както и в програмите на концертите на Фортисимо Фест. Над 80% от сегашния репертоар на Ансамбъл "Филип Кутев" е съставен от произведения на Георги Андреев. По негова музика Националният ни отбор по Художествена гимнастика печели множество медали от Олимпиади, Световни и Европейски първенства.

Още

Георги Андреев: На една сцена съм бил с Жан Люк Понти и с Робърт Плант, но  мечтата ми е да свиря с Йо-Йо Ма

Георги Андреев: На една сцена съм бил с Жан Люк Понти и с Робърт Плант, но мечтата ми е да свиря с Йо-Йо Ма

През 2016 и 2017година като композитор и инструменталист той е имал съвместни концерти със световно известния цигулар Найджъл Кенеди, както и с Жан Люк Понти и Роберт Плант. Реализирал е 17 изцяло авторски концерта у нас и в чужбина, музиката му е изпълнявана и в зали като "Роял Алберт Хол" - Лондон, "Кенеди Център" - Вашингтон, "Симфони Хол" - Осака, "Уанг Тиатър" - Бостън, "Симфони Хол - Бирмингам, "Ейвъри Фишер Хол - Линкълн Център" - Ню Йорк и други.

Носител е на наградите "Алфред Шнитке" за Сонатата си за пиано, "Маестро Димитър Вълчев" за музиката към шоу-спектакъла "Два свята","Музикант на годината" за спектакъла "Легендата", Специална награда на Салона на изкуствата НДК за концерта "Приятелство без граници", "Златно перо" на Класик ФМ Радио, наградата на СБК "Златно петолиние" за симфоничното си творчество и "Златна Лира" на СБМТД за цялостно творчество. Той трикратно печели награди на конкурса "Симфонично произведение в 7/8" за Симфоничната поема "Беласица", произведенията "Поробени" и "Земя на Рози".

Купи билет

Билетите за музикалния маратон важат за целия ден и за всички събития в Концертен комплекс "България". Те могат да се закупят на касата на зала "България" и в Ивентим.

Програмата на музикалния маратон по часове: вижте ТУК

Още

Започна гласуването за "Музикант на годината 2023"

Започна гласуването за "Музикант на годината 2023"

Още

"Кино и класика" се завръща в Европейския музикален фестивал

"Кино и класика" се завръща в Европейския музикален фестивал

Още

Антонин Дворжак - неговата музика и живот в комикси

Антонин Дворжак - неговата музика и живот в комикси

Още

Челистката Анастасия Кобекина ще има концерт в зала "България"

Челистката Анастасия Кобекина ще има концерт в зала "България"

Още

 Соня Йончева стана офицер на френски орден за изкуство и литература

Соня Йончева стана офицер на френски орден за изкуство и литература

Още

Едно от най-нашумелите световни сопрани Фатма Саид ще изнесе концерт за първи път у нас

Едно от най-нашумелите световни сопрани Фатма Саид ще изнесе концерт за първи път у нас

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Ключът е любовта: Светът през очите на Ани и Явор" - за творците, чийто живот беше отнет на пешеходна пътека

Откриване на изложбата е на 16 април от 17:30 часа в Градската градина пред Народен театър "Иван Вазов", в памет на Ани и Явор, чийто живот беше отнет на бул. "Сливница" на 8 май 2023 г.

Започнаха репетициите на спектакъла "Бебе на борда" на режисьора Василена Радева

Премиерата ще бъде на 13 и 14 септември на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов"

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Младата формация с поредица от три концерта с нова авторска музика на различни места в София през 2024 година

"Кой не знае" е темата на наградите "Златен кукерикон", които ще бъдат връчени довечера

Режисьорът Теди Москов получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Писателят и драматург Йордан Славейков ще води класове по творческо и драматургично писане

"В този курс ще говорим за вдъхновение, за архетипи, за сюжет, за тема и идея, за любими автори и книги, но най-вече ще се опитвам да провокирам въображението и ще насърчавам собствения стил на писане", казва писателят

Милена Стоилова - МИКА с изложба пейзажи "Пулсът на природата"

Картините ще бъдат експонирани в Изложбената зала на Природонаучния музей в Пловдив в периода от 6 април до 5 май 2024 г.