Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Лешникотрошачката" на лед, Васко Василев и новият спектакъл на Нешка Робева, са само част от празничната програма през декември

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

"Лешникотрошачката" на лед, Васко Василев и новият спектакъл на Нешка Робева, са само част от празничната програма през декември

Предстоящи събития в НДК за 1-11 декември

01 ДЕКЕМВРИ /ПЕТЪК/

- В първия ден на декември ви очаква постановката на режисьора Стилиян Петров - "Корабът нощ" - 19:30 часа в Театър Азарян.

"Четири актриси. Четири гласа. Четири жени, които преминават заедно през необятния и възбуждащ свят на Маргьорит Дюрас, писателката, която дръзна да коментира и да пише за любовта, както никой друг не се осмели".

Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова, Цветана Манева в "Корабът Нощ", Театър Азарян

ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ

36 маймуни

01 декември | петък | 19:30 ч.

02 декември | събота | 19:30 ч.

03 декември | неделя | 19:30 ч.

автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова
съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева
асистент на резиденцията: Екатерина Чокова
Екип за пърформанс-четенето:

с участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров

сценограф: Елена Шопова
видеоартист: Петко Танчев
музикант: Павел Терзийски
режисьор: Гергана Димитрова
асистент: Екатерина Чокова
Връзки с медиите: Културна фондация А25

На фона на продължаващата бежанска криза в Европа новият проект на "36 маймуни" изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес.

"Добре дошли в България", Пространство ДНК

За пиесата:

Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи - мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти започват активна пропаганда към бежанците подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.

Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.

Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2016 г. и се реализира в партньорство със сдружение ПОРТА БГ, галерия "Етюд" и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.

Билети: 12|8 лв.


 02 ДЕКЕМВРИ /СЪБОТА/

- Книгата на Джон Хегарти "За креативността. Няма правила".

Ще бъде представена в събота (02 декември) от 18:30 часа в Литературен клуб "Перото".

Джoн Xeгapти, eдин oт нaй-пpoчyтитe peĸлaмни диpeĸтopи в cвeтa, ви пpeдлaгa тaзи ocтpoyмнa джoбнa ĸнижĸa c пeтдeceт пpoвoĸaтивни paзcъждeния зa ĸpeaтивнocттa и твopчecĸия пpoцec.


 03 ДЕКЕМВРИ /НЕДЕЛЯ/

Още

Уникалният ансамбъл "Лезгинка" от Дагестан гостува у нас през декември

Уникалният ансамбъл "Лезгинка" от Дагестан гостува у нас през декември

- Държавният академичен танцов ансамбъл "Лезгинка" ще разкрие цялата красота на Кавказ във вихрен спектакъл, оставящ зрителите без дъх.

Уникални танцьори, израснали в кавказката република и демонстриращи по уникален начин красивото лице на Дагестан, съчетават умело традиционното изкуство и съвременната хореография. Те предават цяла палитра с емоции само с движения на тялото.

Вихрените танци, наподобяващи в известна степен българските ритми, заради общите ни прабългарски корени, ще се допълват с изящни оригинални носии. "Лезгинка" представлява мултиетнически състав, в който можете да видите не само красотата на кавказкия фолклор, но и песните на 33-те националности от Дагестан и Северен Кавказ. Танцьорите показват, че въпреки многото различни националности, могат плодотворно да обединяват усилията си в конструктивни и творчески цели.

"Щастливото семейство" от Дагестан ще зарадва своите почитатели на 3 декември от 20:00 часа в зала 1 на НДК.

- Представяне на стихосбирката на Андреа Попдимитрова "Ще се превърна в стих" ви очаквана 3 декември (неделя) от 18:00 часа в клуб "Перото".


 04 ДЕКЕМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/

Още

Шоу спектакълът на Васил Петров превръща НДК в джаз клуб от Лас Вегас

Шоу спектакълът на Васил Петров превръща НДК в джаз клуб от Лас Вегас

- Да превърне зала 1 на Национален дворец на културата - НДК в джаз клуб, излязал сякаш от улиците на Лас Вегас, ще се заеме Васил Петров в предстоящия си спектакъл Sinatra: Vegas.

Шоуто, на което ще можем да се насладим на 4 декември от 20:00 ч., ще съчетае класически хитове, красиви жени, алкохол и музика под съпровода на Биг Бенда на БНР, който ще излезе под палката на маестро Антони Дончев.

- На 4 декември (понеделник) от 19:00 часа в "Перото" ще бъдат представени трите оригинални български ерминии.


 05 ДЕКЕМВРИ /ВТОРНИК/

- Germi Art & Entertainment с любезната подкрепа на Столична община имат удоволствието да Ви поканят на изключителен коледен гала концерт на Виенския камерен оркестър със солист виртуозният цигулар Марио Хосен.

Събитието ще се състои на 5 декември от 20:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Концертът ще пренесе в София автентичния виенски коледен дух с програма от произведения, включващи музикални съкровища на Йохан Щраус (баща), Йохан Щраус (син), Йозеф Щраус и Фриц Крайслер.

- На 5 декември от 18.30ч. в Литературен клуб "Перото" предстои премиера на дебютната книга на Тихомир Иванов "Камино: Пътят на завръщането".

- "Наръчник на хореографа" от Джонатан Бъроуз ще бъде представена на 5 декември от 19:30 часа в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.

"Наръчник на хореографа" е книга, която цени играта с езика и изненадващите, рисковани парадокси, поддържащи изострено както вниманието на читателя, така и удоволствието от самото четене. Освен, че се заема с ключови проблеми, свързани с практиката на изкуствата по много разбираем, директен начин, книгата доставя и радост при откриването и преживяването на чудните съвпадения на език, форма и идея.


 07 ДЕКЕМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/

- Само няколко месеца след главозамайващия успех на Оскарите и световната му премиера като филм-концерт, българските зрители ще могат да се наслаждават на мюзикъла "Ла Ла Ленд" на голям екран и в съпровод на симфоничен оркестър на 7 декември от 20:00 часа в зала 1.

- Книгата на Хули Леонис "Уроците на Сатурн" ще бъде представена на 7 декември от 19:00 часа в клуб "Перото".

Настоящата книга ни разкрива какви са уроците на Сатурн - планетата, която свързва в живота ни миналото с настоящето и бъдещето. Припомня ни какво не сме научили, както и какво трябва да научим, за да сме щастливи в бъдеще. Без да се изправим пред уроците на Сатурн и да се справим с тях, ние няма как да сме щастливи.

- ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард

Нейно Величество Тенджерата под Налягане и ДНК

07 декември | четвъртък | 19:30 ч.

идея и концепция: Александър Митрев и Ида Даниел
текстове: Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел
превод: Владко Мурдаров и Александър Андреев
музика: Тодор Стоянов и Александър Даниел
сценична среда: Тита Димова-Вантек
участват: Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова

"Повече не или така нареченият Бернхард", Пространство ДНК

"ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард" напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността.

Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас - актьорът Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга "Моите награди" и пиесите "Мъртвец", "Мач", "Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде".

Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война.

Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество.

С финансовата подкрепа на Австрийско Посолство в България и Министерство на Културата на България.

Билети: 12|8 лв.


 08 ДЕКЕМВРИ /ПЕТЪК/

- Световноизвестният Strauss Orchestra Vienna ще изнесе грандиозен концерт в София на 8 декември в зала 1 на НДК от 20:00.

Познатият и обичан в цял свят оркестър, начело с прочутия диригент Питър Гуд, пристига отново в България по покана на АРТ БГ, като част от дългогодишната и обичана традиция на продуцентската агенция за организиране на коледни виенски концерти в София.

Strauss Orchestra Vienna

- Книгата на Златозар Петров "Топло животно и други стихотворения" ще бъде представена на 8 декември от 18:30 часа в клуб "Перото".


 09 ДЕКЕМВРИ /СЪБОТА/

- Бурно аплодираният Държавен балет "Санкт Петербург" се завръща в България на 9 декември от 20:00 часа, за да представи поредния класически балет.

Неостаряващата музика на Чайковски към "Лешникотрошачката" в оригинален вариант, радваща се на огромна популярност от 20-те години на миналия век, ще се разгърне в пълния си блясък чрез красотата и изяществото на фигурното пързаляне. За целта сцената на зала 1 на НДК ще бъде заледена, а виртуозните фигуристи ще изпълняват специално адаптирана за лед хореография, която ежегодно спира дъха на хиляди зрители по целия свят със сложни акробатични фигури, възможни само за олимпийските медалисти, участващи в балета.

- Премиера на романа "Афиши в огледалото" от Радостина Ангелова ви очаква на 9 декември (събота) от 18:30 в Литературен клуб "Перото".

Ако има изкуство, което е пленило сърцето на българина, тази чест се пада на театъра. Но българинът е човек с голямо сърце и е оставил място и за любовта към литературата. Романът "Афиши в огледалото" на Радостина А. Ангелова събира тези две любови на едно място и отвежда читателя на пътешествие между декорите на времето. Силуетът на София, очертанията на софийските улици и тяхната история деликатно и ненатрапчиво ни пренасят през времето между вчера и днес, за да ни покажат скритата романтика на града, който расте, но не старее.

- Танцувалното шоу за деца "На Хубавия джаз-рок... Син Дунав" ви очаква на 9 декември (събота) от 18:00 часа в кино "Люмиер Лидл".


10 ДЕКЕМВРИ /НЕДЕЛЯ/

- Своите истории с цигулка ще разкаже Васко Василев на концерта си в зала 1 на 10 декември от 20:00 часа.

Снимка: BulFoto

 11 ДЕКЕМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/

 - Нешка Робева и спектакълът ѝ "Няма такова шоу" ще можете да гледате в две дати на 11 и 12 декември от 20:00 часа в зала 1.

- ГОЛЕМ

Култура Аними и ДНК

11 декември | понеделник | 19:30 ч.

идея и режисура: Анна Данкова
сценография: Станимир Генов
звук: trohi
костюми: Леда Екимова
със специалното драматургично съдействие на ghostdog
участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова
фотограф: Боряна Пандова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

"Голем" осмисля консумацията като глобална епидемия, като титанична центрофуга от ресурс-продукт-боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. "Голем" аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. "Голем" изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла "пустота - консумиране - замърсяване" в контекста на древния еврейски мит за героя Голем.

Представлението е финансирано от Столична програма "Култура" за 2016 г. и Министерство на културата на Република България.

Билети: 12|8 лв.

"Голем", Пространство ДНК

- Книгата "Свидетелство за поезия" от Чеслав Милощ в превод на Богдан Глишев ще бъде представена в понеделник (11 декември) от 18:30 часа в "Перото".

- В зала 42 ще се състои представянето на книгата "С фрак... и потури" от Георги Джилянов - 11 декември, 18:30 часа.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

На Световния ден на музиката Spectrum Vocal Band ще представи своето акапелно вокално изкуство - джаз, поп, и етно мотиви

Виртуозът на пианото Венета Нейнска откри "Мотив" 2022 - фестивал с кауза в помощ на талантливи музиканти

Филм за Райна Кабаиванска в деня на музиката

"Школата Кабаиванска" е разказ от първо лице на великата оперна дива

The Center празнува 20 години с грандиозен мултивизуален спектакъл през октомври във Варна

Twenter - историята на една модерна култура е мултивизуално приживяване, което организаторите обещават да запомните за цял живот

Артисти представят "Един бял лист" по стихове на Иван Радоев

Водени от мисълта, че мястото на поезията е сред хората, създателите на пърформанса решават да го представят на открито и да покажат поезията на Иван Радоев такава, каквато е - без маски, без грим, оголена и мощна

"Цигуларят на дявола" оживява с концерт и специална прожекция

Режисьорският кинодебют на Иван Юруков - "До последния каприз" ще бъде представен с музикална програма с творби от Паганини, Петър Христосков, Бах, Вивалди и и Едуард Елгар

"Бон-Бон" заживяват на покрив с "Kотешката банда"

Над 50 деца-актьори се включват в сърцатата история за приятелството, вдъхновена от музиката на Стефан Димитров