Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Филмовият фестивал "Master of Art" - сред акцентите в НДК тази седмица

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

Филмовият фестивал "Master of Art" - сред акцентите в НДК тази седмица

Impressio представя събитията в Двореца за периода: 1 - 7 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Предстоящи събития в НДК

1 април  (понеделник)

В първия ден на месец април Комеди Клуб София организира за трета поредна година най-голямото стендъп комеди шоу в България. Събитието ще се проведе в зала 1 от 20:00 часа. В Деня на Шегата Иван Кирков, Васил Ножаров, Ники Банков, Филип от Комеди Клуб София, Петя Кюпова, Александър Деянски, Николаос Цитиридис и Христо Радоев ще ви разсмиват в продължение на повече от два часа с най-добрите си шеги.

 2 април (вторник)

На 2 април в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс публиката ще може да види спектакъла "Movimento/Вариации" от 19:30 часа. Движението е основната тема в най-новия режисьорски проекта на Гергана Димитрова. През разказите на пет авторки с различна националност, език и творчески опит, "Movimento/Вариации" осмисля миграционните процеси днес като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари, души, мисли, мечти, вируси, необходимости.

На 2 април от 19:00 часа в Литературен клуб "Перото" д-р Димитър Желев ще представи първата си авторска книга "10 неразказани истории за света".

На 2 април в кино "Люмиер Лидл" от 19:00 часа ще се състои премиерата на новия български игрален филм "Снимка с Юки". Това е режисьорският дебют на Лъчезар Аврамов, създаден по едноименния разказ от сборника на Мирослав Пенков "На Изток от Запада". Главните роли във филма са поверени на Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сугино. Това е първата българска копродукция с Япония. Във филма участва и актьорът Димитър Маринов, който е част от екипа на "Зелената книга", спечелил "Оскар" за най-добър филм.

 3 април (сряда)

"Кралят Елен", спектакъл на Театър Азарян (Снимка: БТА)

"Кралят Елен" - трaгикомична театрална приказка в три действия по Карло Гоци ще можете да гледате на 3 април от 18:30 часа в Театър Азарян. Сценична версия и постановка са дело на Анастасия Събева.

Представлението "Movimento/Вариации" ви очаква на 3 април от 19:30 часа в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.

В сряда (3 април) от 18:30 часа в Литературен клуб "Перото" ИК "Жанет 45" ще представи книгата "Влахос" - роман на Николай Янков и Елена Щерева.

На 3 април от 19:30 часа в кино "Люмиер Лидл" ще се състои софийската премиера на документалния филмов проект Invisible Strings /Невидими нишки/. Филмът е заснет в повече от 20 държави из целия свят, търсейки взаимовръзката между всикчи нас и връзката ни със Земята.

Още

Над 70 документални филма на четвъртото издание на Master of Art

Над 70 документални филма на четвъртото издание на Master of Art

4 април  (четвъртък/

На 4 април ще отпразнуваме юбилейния рожден ден на един от най-обичаните български актьори - Христо Мутафчиев. Двамата с Теа Денолюбова са събрали половин век в книга, която успява да направи ретроспекция на житейския му път. От 19:00 часа в Театър Азарян ще се срещнем с Христо - Чeрно на бяло.

Най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова спектакълът "Movimento/Вариации" ви очаква и на 4 април от 19:30 часа в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.

На 4 април от 18:00 часа в Литературен клуб "Перото" ще бъде представена книгата "Произходът на Ордена на свободните зидари".

За 4-та поредна година НДК е домакин и партньор на най-големия фестивал за документални филми в Югоизточна Европа Master of Art. От 4-ти до 25-и април ще бъдат представени над 70 документални филмови продукции в областта на изкуството и културaта. Начало на фестивала ще даде българския филм "РОКЕНДРОЛ" в кино "Люмиер Лидл" от 18:00 часа.

Официалното откриване на Master of Art ще се състои същата вечер от 20:00 часа отново в кино "Люмиер Лидл" с прожекцията "Густав Климт и Егон Шиле: Ерос и Психея".

Повече информация за цялата селекция от филми може да намерите на официалния сайт на фестивала и в програмата на сайта на НДК.

По случай началото на филмовия фестивал Master of Art е предвиден коктейл в Литературен клуб "Перото" от 21:00 часа.

5 април (петък)

Документалният филм "Измамна реалност" на Стойчо Керев ще може да гледате в зала 1 на 5 април от 19:00 часа.

В петък (5 април) от 11:00 часа в зала 2 на НДК ще се проведе конференция - Международен ден на здравето.

В рамките на два дни (5 и 6 април) в зала 3 и прилежащите й фоайета ще се състои второто издание на големия софийски фестивал на настолните игри. В петък събитието ще се проведе между 17:00 и 22:00 часа, а в събота, 6 април ще продължи целия ден от 10:00 до 22:00 часа.

На 5 април в кино "Люмиер Лидл" ще има две прожекции, част от фестивала Master of Art: от 18:00 часа - "Домът на Метрополитън опера" и от 20:15 - "Да сънуваш Мураками".

Още

"Сбогом, Йохан Райс" - футуристичен разказ за края на вербалното общуване

"Сбогом, Йохан Райс" - футуристичен разказ за края на вербалното общуване

6 април (събота)

На 6 април от 19:00 часа в Театър Азарян, сцена Backstage, режисьорът Неда Соколовска и актьорите Василия Дребова, Георги Налджиев и Петко Каменов ще представят различни начини на виртуалното общуване в спектакъла "Сбогом, Йохан Райс!". Спектакълът вече бе представен с голям успех в "Червената къща", а сега ще продължи своя живот в новото пространство за алтенративни театрални формати на Театър Азарян - сцена Backstage.

На 6 април от 19:30 часа в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс може да бъде видян спектакълът "Произведени за щастие", който спечели награда ИКАР 2019 в категория "Съвременен танц и пърформанс". Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер.

На 6 април (събота) в кино "Люмиер Лидл" са предвидени шест прожекции на документални филми от програмата на Maste of Art: "Храна на път" от 13:15, "Фантазия от Ескриба" от 14:30, "Последното приключение на кактусчето" от 16:00, "Франко Дзефирели: Режисьор на живота" от 17:30, "Астор Пиацола: годините на акулата" от 18:45 и "Рафаело: Властелинът на изкуствата" от 20:30.

Още

Калин Врачански е звездата в спектакъла "Дориан Грей" по Оскар Уайлд

Калин Врачански е звездата в спектакъла "Дориан Грей" по Оскар Уайлд

7 април (неделя)

На 7 април (неделя) от 19:00 часа Театър Азарян посреща "Портретът на Дориан Грей" на Благоевградския драматичен театър "Никола Вапцаров". Софийската премиера на спектакъла е част от стратегията на Театър Азарян да бъде сцена за столични премиери на едни от най-значимите нови извънстолични представления. "Портретът на Дориан Грей" разглежда темите за култа към младостта и красотата, за нарцисизма като болест на духа, за тънката линия между изкуството и живота, за хедонизма като начин на съществуване и за това какво се случва с душата, скрита зад външното съвършенство. Сценична версия и режисура са дело на Стайко Мурджев, а в актьорския състав влизат Калин Врачански, Севар Иванов, Димитър Захариев, Гергана Цакова, Мариана Бонева и др.

В неделя (7 април) между 11:00 и 17:00 часа ще бъде излъчено на живо предаването на БНТ "Библиотеката" в Литературен клуб "Перото".

На 7 април в кино "Люмиер Лидл" са предвидени шест прожекции на документални филми от програмата на Master of Art: "Танцуващи истории" от 12:45, "Кралят на пинята/ Диви деца" от 14:30, "Агата Кристи: Кралицата на криминалните романи" от 15:45, "Фрида Кало - Диего Ривера: поглъщаща страст" от 17:00, "Фокус Ренцо пиано: Силата на архива: Строителна работилница; Две сгради на Ренцо Пиано; Ренцо Пиано: Архитектът на светлината от 18:15 и "Баския: гняв срещу богатството" от 20:30.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Галерия "ЛИК" представя "Реалност и фантазия" от Божидар Димитров

Изложба - живопис от 4 октомври до 24 октомври 2023 г.

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"

"В кадър" по БНТ е филмът "Спасени усмивки"

За спасеното детство и мечтите на четири деца – гледайте документалния филм този петък от 22:00 ч. по БНТ 1

"Истории с опашки" от Красимир Андонов

Можете да ги видите в галерия "Синтезис" от 28 септември до 11 ноември