Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Баясгалан Дашням 120 пъти в ролята на Турандот

СЕЗОН 2017/18

Баясгалан Дашням 120 пъти в ролята на Турандот

Известният ни тенор Камен Чанев гостува в ролята на Калаф в Софийската опера на 12 януари

Баясгалан Дашням, сопрано (Монголия)/Сн. Софийска опера

На 12 януари от 19:00 часа софийската публика ще има удоволствието да види прочутата опера "Турандот" от Пучини на сцената на Софийската опера и балет. В ролята на принцеса Турандот ще се представи за 120 път прекрасната Баясгалан Дашням. За нея тази роля е коронна. Известният тенор Камен Чанев ще гостува в ролята на Калаф.

Участват още: Радостина Николаева, Мирослав Андреев, Ангел Христов, Атанас Младенов, Николай Павлов, Хрисимир Дамянов, Николай Петров.

Григор Паликаров, диригент, пиано/Сн. Софийска опера

На диригентския пулт ще застане Маестро Григор Паликаров

С постановката на Пламен Карталов "Турандот" Софийската опера и балет пожъна огромен успех по време на гастролите си в Япония.

Преди 16 години режисьорът представи за първи път трупата на Софийската опера в страната на изгряващото слънце с много красивата постановка на известната опера на Пучини. В главната роля взе участие великата Гена Димитрова. Затова всяко следващо гостуване на Софийската опера в страната на изгряващото слънце е двойно по-голямо предизвикателството пак да се защити престижа на театъра, създаден тогава и поддържан в следващите турнета през 2002, 2005, 2008, 2012 и 2015 г.

"Роди се нова голяма "Турандот", каза след спектакъла през 2015 година един от големите японски спонсори за силната изява на Йорданка Дерилова в главната роля.

През 2018 година на Софийската опера предстои ново голямо предизвикателство. В Япония първият ни оперен театър ще играе "Кармен" от Бизе и "Турандот" от Пучини.

Баясгалан Дашням, сопрано (Монголия)/Сн. Софийска опера

За Баясгалан Дашням:

Певицата казва, че е пяла 120 пъти ролята на Турандот и твърди с чувство за хумор, че толкова е свикнала с нея, че "вече се мисли за принцеса".

Родена в Улан Батор, Монголия. Пристига в България през 1986 г., за да учи пеене, а през 1994 г. завършва Национална музикална академия "Панчо Владигеров" - в класа на проф. Константин Карапетров. От 2001 до 2005 г. участва в майсторските класове на Гена Димитрова. От 2002 г. е солистка на Софийската опера и балет. В репертоара й влизат едни от най-тежките сопранови партии: "Турандот", "Мадам Бътерфлай" и "Тоска" от Пучини, лейди Макбет и Абигейл от "Набуко" на Верди, Сантуца от "Селска чест" на Маскани. Едно от последните й участия, е ролята на Брюнхилде във "Валкюра" от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер. Гастролира с успех на много оперни сцени в Европа, Азия, Израел и др. За своите роли е носител на редица отличия.

Камен Чанев, тенор/Сн. Софийска опера

За Камен Чанев:

Камен Чанев е роден в Сливен. Завършва Френската гимназия в родния си град, а след това Консерваторията в София. Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години преди да премине на свободна практика.

Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса "Йоси Бьорлинг", Швеция. Изявява се в основния теноров репертоар - освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от "Манон Леско" и на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай") и на Арена Ди Верона (Калаф от "Турандот").

Камен Чанев, тенор/Сн. Софийска опера

Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли ("Аида", "Дон Карлос", "Травиата", "Риголето", "Селска чест", "Палячи", "Трубадур", "Мадам Бътерфлай", "Тоска", "Риголето", "Кармен"), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения "Девета симфония" на Бетовен, "Реквием" на Моцарт, Верди и Дворжак, "Стабат матер" на Росини, "Симфония №8" на Малер.

Чанев е един от певците, които продължават да затвърждават славата на оперния талант на българите. Свободен по дух, той не желае да се обвързва с нито един оперен театър. Камен работи във Виена, но е търсен от най-големите оперни сцени. Тенорът е благодарен на Софийската опера и балет, от чиято сцена стартира кариерата му.

1/1

Баясгалан Дашням, сопрано (Монголия)/Сн. Софийска опера

Баясгалан Дашням, сопрано (Монголия)/Сн. Софийска опера

Баясгалан Дашням, сопрано (Монголия)/Сн. Софийска опера

Григор Паликаров, диригент, пиано/Сн. Софийска опера

Камен Чанев, тенор/Сн. Софийска опера

Камен Чанев, тенор/Сн. Софийска опера

Календар

Препоръчваме ви

Пиано във Фа от Гершуин в зала "България"

Концертът на радиосимфониците с Людмил Ангелов е тази вечер от 19:30 ч. под палката на маестро Найден Тодоров

Уникални ръкописи и ценни старопечатни книги показва изложба в Габрово

"Слово и писменост" представя 23 културни ценности, редки писмени паметници на българската средновековна и възрожденска традиция

Минчо Минчев и Софийска филхармония откриват "Софийски музикални седмици"

Концертът на 23 май е под диригентството на Маестро Марк Кадин и с участието на виолончелистка Лиляна Кехайова

Огледало, кабаре и други истории

Оперната певица Ина Кънчева, пианистът Людмил Ангелов и актьорът с цигулка Ицко Финци с концерт-спектакъл в Централен военен клуб на 15 юни от 19:30 ч.

"Върви, народе възродени" с Веско Ешкенази на 24 май - сред акцентите в НДК тази седмица

Impressio представя културните събития в Двореца за периода: 21 - 27 май 2018

Концерт в памет на големия български фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман

Ще бъде учредена фондация за опазване на музикалното наследство на името на композитора