Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Баясгалан Дашням 120 пъти в ролята на Турандот

СЕЗОН 2017/18

Баясгалан Дашням 120 пъти в ролята на Турандот

Известният ни тенор Камен Чанев гостува в ролята на Калаф в Софийската опера на 12 януари

Баясгалан Дашням, сопрано (Монголия)/Сн. Софийска опера

На 12 януари от 19:00 часа софийската публика ще има удоволствието да види прочутата опера "Турандот" от Пучини на сцената на Софийската опера и балет. В ролята на принцеса Турандот ще се представи за 120 път прекрасната Баясгалан Дашням. За нея тази роля е коронна. Известният тенор Камен Чанев ще гостува в ролята на Калаф.

Участват още: Радостина Николаева, Мирослав Андреев, Ангел Христов, Атанас Младенов, Николай Павлов, Хрисимир Дамянов, Николай Петров.

Григор Паликаров, диригент, пиано/Сн. Софийска опера

На диригентския пулт ще застане Маестро Григор Паликаров

С постановката на Пламен Карталов "Турандот" Софийската опера и балет пожъна огромен успех по време на гастролите си в Япония.

Преди 16 години режисьорът представи за първи път трупата на Софийската опера в страната на изгряващото слънце с много красивата постановка на известната опера на Пучини. В главната роля взе участие великата Гена Димитрова. Затова всяко следващо гостуване на Софийската опера в страната на изгряващото слънце е двойно по-голямо предизвикателството пак да се защити престижа на театъра, създаден тогава и поддържан в следващите турнета през 2002, 2005, 2008, 2012 и 2015 г.

"Роди се нова голяма "Турандот", каза след спектакъла през 2015 година един от големите японски спонсори за силната изява на Йорданка Дерилова в главната роля.

През 2018 година на Софийската опера предстои ново голямо предизвикателство. В Япония първият ни оперен театър ще играе "Кармен" от Бизе и "Турандот" от Пучини.

Баясгалан Дашням, сопрано (Монголия)/Сн. Софийска опера

За Баясгалан Дашням:

Певицата казва, че е пяла 120 пъти ролята на Турандот и твърди с чувство за хумор, че толкова е свикнала с нея, че "вече се мисли за принцеса".

Родена в Улан Батор, Монголия. Пристига в България през 1986 г., за да учи пеене, а през 1994 г. завършва Национална музикална академия "Панчо Владигеров" - в класа на проф. Константин Карапетров. От 2001 до 2005 г. участва в майсторските класове на Гена Димитрова. От 2002 г. е солистка на Софийската опера и балет. В репертоара й влизат едни от най-тежките сопранови партии: "Турандот", "Мадам Бътерфлай" и "Тоска" от Пучини, лейди Макбет и Абигейл от "Набуко" на Верди, Сантуца от "Селска чест" на Маскани. Едно от последните й участия, е ролята на Брюнхилде във "Валкюра" от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер. Гастролира с успех на много оперни сцени в Европа, Азия, Израел и др. За своите роли е носител на редица отличия.

Камен Чанев, тенор/Сн. Софийска опера

За Камен Чанев:

Камен Чанев е роден в Сливен. Завършва Френската гимназия в родния си град, а след това Консерваторията в София. Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години преди да премине на свободна практика.

Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса "Йоси Бьорлинг", Швеция. Изявява се в основния теноров репертоар - освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от "Манон Леско" и на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай") и на Арена Ди Верона (Калаф от "Турандот").

Камен Чанев, тенор/Сн. Софийска опера

Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли ("Аида", "Дон Карлос", "Травиата", "Риголето", "Селска чест", "Палячи", "Трубадур", "Мадам Бътерфлай", "Тоска", "Риголето", "Кармен"), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения "Девета симфония" на Бетовен, "Реквием" на Моцарт, Верди и Дворжак, "Стабат матер" на Росини, "Симфония №8" на Малер.

Чанев е един от певците, които продължават да затвърждават славата на оперния талант на българите. Свободен по дух, той не желае да се обвързва с нито един оперен театър. Камен работи във Виена, но е търсен от най-големите оперни сцени. Тенорът е благодарен на Софийската опера и балет, от чиято сцена стартира кариерата му.

1/1

Баясгалан Дашням, сопрано (Монголия)/Сн. Софийска опера

Баясгалан Дашням, сопрано (Монголия)/Сн. Софийска опера

Григор Паликаров, диригент, пиано/Сн. Софийска опера

Камен Чанев, тенор/Сн. Софийска опера

Камен Чанев, тенор/Сн. Софийска опера

Календар

Препоръчваме ви

Ансамбъл „Българе” с премиера „Как ще НИ стигнат американците” на Античен театър

Интригуващият спектакъл представлява околосветско пътешествие и завладяваща феерия от емблематичните музика и танци на много страни

"Джаз в Перото" в края на лятото

Ангел Заберски, Живко Петров, Братя Владигерови и Стунджи ще представят авторска музика и джаз импровизации в НДК

"Черното пиле" на Мариус Куркински с представление №100

С моноспектакъла на 19 април 2019 г. в зала 1 на НДК отбелязваме 100 години от рождението на Николай Хайтов

Видео промотира Пловдив като "Европейска столица на културата за 2019"

Вижте новия клип, представящ първата българска европейска столица на културата

Големият грузински бас Паата Бурчуладзе пее в зала "България"

Той ще изнесе концерт със Софийска филхармония под палката на маестро Найден Тодоров

"Акага" отбелязват 27 години на сцена

Юбилейният концерт ще се състои на 9 октомври в зала 1 на НДК