Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Айра Левин ще дирижира Вагнеровия "Парсифал" в Софийската опера

ОТКРИВАНЕ НА СЕЗОН 2017/18

Айра Левин ще дирижира Вагнеровия "Парсифал" в Софийската опера

През март 2018 ще застане отново на диригентския пулт за тетралогията "Пръстенът на Нибелунга" на сцената на Болшой театър

Айра Левин, главен гост-диригент за сезон 2017/18/Сн. Софийска опера и балет

Поради огромния интерес и многобройните запитвания от страната и чужбина, Софийската опера открива новия сезон 2017/2018 г. с най-новата си постановка "Парсифал".

Специално за откриването на сезона в София пристига големият американски диригент Айра Левин, за да дирижира поставената от акад. Пламен Карталов величава Вагнерова опера.

Още

Шедьовър на Вагнер открива сезона в Софийската опера

Шедьовър на Вагнер открива сезона в Софийската опера

Айра Левин е титулуван за главен гост-диригент на Софийската опера в началото на сезон 2017/2018.

Левин вече е дирижирал на софийска сцена Реквиема на Верди през април 2017 г., а на 1 октомври от 16 ч., той ще открие новия сезон с най-новата продукция на първия ни оперен театър - операта "Парсифал" от Вагнер. Със софийския ансамбъл и оркестър той ще дирижира цялата Вагнерова тетралогия "Пръстенът на нибелунга" през май 2018 г. в легендарния Болшой театър в Москва - първите представления на "Пръстена" там от почти цял век насам, следвани от целия цикъл в София през юли. Той ще дирижира още и "Дон Карлос", "Вертер", "Бал с маски" и концерти.

 

Айра Левин е дирижирал над 1000 оперни спектакъла и репертоарът му обхваща 70 различни заглавия. Симфоничният му репертоар включва по-голямата част от стандартния репертоар, както и много по-малко известни произведения. Работил е с неизброими международно признати диригенти, инструменталисти, певци и режисьори и е също така активен концертен пианист и композитор/аранжор.

  Айра Левин, диригент, САЩ/Сн. Софийска опера и балет

Бил е главен гост-диригент на легендарния театър "Колон" в Буенос Айрес в периода 2011-15 г., където дирижира 12 големи оперни продукции.

Преди това работи като музикален директор и артистичен директор на театър "Мунисипал" в Сао Пауло (2002-2005) и на Бразилския национален театър в Бразилия (2007-2010), носейки международно признание и на двата театъра.   

Заемал е постове като помощник диригент във Франкфуртската опера (1985-88), главен диригент на Бременската опера (1988-1996) и Дойче Опера ам Райн, Дюселдорф-Дуйсбург (1996-2002) и като главен гост-диригент на Каселската опера (1994-1998). Дирижирал е много оркестри в много оперни театри в цял свят.

 Прави силно успешния си дебют в залата на Берлинската филхармония през ноември 2013 г. с Берлинските симфоници, като дирижира собствената си оркестрация на "Контрапунктична фантазия" от Бузони и Четвърта симфония на Шуман, както и изпълнява пиано концерт от Моцарт.

Сътрудничеството му с Хановерската държавна опера започва през 2012 г. с "Фалстаф" , а дебюта си в Букурещката национална опера прави през март 2016 г., като дирижира "Едип" на Енеску.

Записите на Айра Левин включват два компакт диска на американския композитор Майкъл Колина с Лондонските симфоници за звукозаписните компании "Фльор дьо сон" и "Наксос", последвани през есента на 2014 г. от реквиема на Колина "Requinauts" с Кралския шотландски национален оркестър за същите марки. Неговото CD на собствените му оригинални транскрипции "Транскрипции за пиано от Айра Левин", издадени от "Линдоро", печели наградата "Браво" в Бразилия за най-добър компакт диск с класика за 2007 г.

Завършен пианист, Айра Левин печели Първа награда на Американския национален Шопенов конкурс през 1980 г.

Осем години учи при легендарния Хорхе Болет в института "Къртис", по-късно става негов асистент, докато следва и дирижиране при Макс Рудолф. Свирил е навсякъде в Съединени щати, Южна Америка и Европа и продължава да се изявява с рецитали и концерти, често като водещ концерти също и от клавиатурата, включително на творби от Моцарт, Вебер, Бах и дори Втория концерт на Брамс, който дирижира и свири след като главен солист се отказва с кратко предизвестие.   

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Николина Енчева с първа самостоятелна изложба в галерия "Неси"

Откриване на 26 януари от 16 до 19 часа. Изложбата продължава до 15 февруари

Иван Кънчев "С почит към тракийската керамика"

Изложбата може да се види от 25 януари до 10 февруари 2023 в Галерия "Арте"

Започна 19-ият Международен фотоконкурс с изложба "Кукерландия"

Допускат се фотографии на български и чужди автори, като всеки от тях може да участва с до пет творби, издържани от художествено-фотографски и етнографски аспект

БНР ще отбележи 88-ия си рожден ден с 23-ите награди "Сирак Скитник"

Над 20 известни българи, хора на изкуството и културата, общественици, журналисти са били начело на радиото и са управлявали най-старата електронна медия у нас

В "Измерение Х" "любовта не е метафора"

Официална церемония по връчването на наградите на лауреатите от конкурса на издателство "Библиотека България" - "Вие пишете, ние четем" в YALTA CLUB на 25 януари

YO-YO BAND - Концерт-промоция на първия едноименен албум на джаз формацията

Събитието е на 25 януари, сряда, на сцената на Sofia Live Club