Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Айра Левин ще дирижира Вагнеровия "Парсифал" в Софийската опера

ОТКРИВАНЕ НА СЕЗОН 2017/18

Айра Левин ще дирижира Вагнеровия "Парсифал" в Софийската опера

През март 2018 ще застане отново на диригентския пулт за тетралогията "Пръстенът на Нибелунга" на сцената на Болшой театър

Айра Левин, главен гост-диригент за сезон 2017/18/Сн. Софийска опера и балет

Поради огромния интерес и многобройните запитвания от страната и чужбина, Софийската опера открива новия сезон 2017/2018 г. с най-новата си постановка "Парсифал".

Специално за откриването на сезона в София пристига големият американски диригент Айра Левин, за да дирижира поставената от акад. Пламен Карталов величава Вагнерова опера.

Още

Шедьовър на Вагнер открива сезона в Софийската опера

Шедьовър на Вагнер открива сезона в Софийската опера

Айра Левин е титулуван за главен гост-диригент на Софийската опера в началото на сезон 2017/2018.

Левин вече е дирижирал на софийска сцена Реквиема на Верди през април 2017 г., а на 1 октомври от 16 ч., той ще открие новия сезон с най-новата продукция на първия ни оперен театър - операта "Парсифал" от Вагнер. Със софийския ансамбъл и оркестър той ще дирижира цялата Вагнерова тетралогия "Пръстенът на нибелунга" през май 2018 г. в легендарния Болшой театър в Москва - първите представления на "Пръстена" там от почти цял век насам, следвани от целия цикъл в София през юли. Той ще дирижира още и "Дон Карлос", "Вертер", "Бал с маски" и концерти.

 

Айра Левин е дирижирал над 1000 оперни спектакъла и репертоарът му обхваща 70 различни заглавия. Симфоничният му репертоар включва по-голямата част от стандартния репертоар, както и много по-малко известни произведения. Работил е с неизброими международно признати диригенти, инструменталисти, певци и режисьори и е също така активен концертен пианист и композитор/аранжор.

  Айра Левин, диригент, САЩ/Сн. Софийска опера и балет

Бил е главен гост-диригент на легендарния театър "Колон" в Буенос Айрес в периода 2011-15 г., където дирижира 12 големи оперни продукции.

Преди това работи като музикален директор и артистичен директор на театър "Мунисипал" в Сао Пауло (2002-2005) и на Бразилския национален театър в Бразилия (2007-2010), носейки международно признание и на двата театъра.   

Заемал е постове като помощник диригент във Франкфуртската опера (1985-88), главен диригент на Бременската опера (1988-1996) и Дойче Опера ам Райн, Дюселдорф-Дуйсбург (1996-2002) и като главен гост-диригент на Каселската опера (1994-1998). Дирижирал е много оркестри в много оперни театри в цял свят.

 Прави силно успешния си дебют в залата на Берлинската филхармония през ноември 2013 г. с Берлинските симфоници, като дирижира собствената си оркестрация на "Контрапунктична фантазия" от Бузони и Четвърта симфония на Шуман, както и изпълнява пиано концерт от Моцарт.

Сътрудничеството му с Хановерската държавна опера започва през 2012 г. с "Фалстаф" , а дебюта си в Букурещката национална опера прави през март 2016 г., като дирижира "Едип" на Енеску.

Записите на Айра Левин включват два компакт диска на американския композитор Майкъл Колина с Лондонските симфоници за звукозаписните компании "Фльор дьо сон" и "Наксос", последвани през есента на 2014 г. от реквиема на Колина "Requinauts" с Кралския шотландски национален оркестър за същите марки. Неговото CD на собствените му оригинални транскрипции "Транскрипции за пиано от Айра Левин", издадени от "Линдоро", печели наградата "Браво" в Бразилия за най-добър компакт диск с класика за 2007 г.

Завършен пианист, Айра Левин печели Първа награда на Американския национален Шопенов конкурс през 1980 г.

Осем години учи при легендарния Хорхе Болет в института "Къртис", по-късно става негов асистент, докато следва и дирижиране при Макс Рудолф. Свирил е навсякъде в Съединени щати, Южна Америка и Европа и продължава да се изявява с рецитали и концерти, често като водещ концерти също и от клавиатурата, включително на творби от Моцарт, Вебер, Бах и дори Втория концерт на Брамс, който дирижира и свири след като главен солист се отказва с кратко предизвестие.   

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Концертът на Елена Башкирова на 7 октомври в Пловдив се отлага

Новата дата за събитието ще бъде оповестена допълнително

Очаква ни Трети Международен хоров фестивал "Момчетата пеят" - София 2023

Публиката ще може да чуе представителна програма с участието на хорови състави от България, Швейцария и Белгия

Галерия "ЛИК" представя "Реалност и фантазия" от Божидар Димитров

Изложба - живопис от 4 октомври до 24 октомври 2023 г.

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"