Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

59 филма от 28 държави са в селекцията на Международния кинофестивал "Карантината 2017" във Варна

КИНОФЕСТИВАЛИ

59 филма от 28 държави са в селекцията на Международния кинофестивал "Карантината 2017" във Варна

И тази година организаторите ще спазят традицията и ще поставят началото на фестивалните вечери с филм на екологична и рибарска тематика

Третото издание на фестивала ще се проведе от 4 до 8 юли на плажа пред едноименното рибарско селище в квартал "Аспарухово" във Варна.

В пет фестивални вечери зрителите ще видят късометражни филми от 28 държави в жанровете игрален, документален, анимация и експериментално кино.

Селекцията за фестивала е направена сред повече от 3500 филма от 118 страни. За поредна година проявата дава път на млади кинотворци от цял свят и много от авторите ще направят своя дебют на фестивалната сцена във Варна. През тази година ще бъдат показани филми от Сенегал, Филипините, Австрия, Швейцария, Иран, Ирак, Панама, както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия.

Международният кинофестивал "Карантината" вече е част от интернационалната фестивална общност Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) и е носител на EFFE Label 2017-2018, който се присъжда на фестивали, придържащи се към високо художествено качество и имат значително влияние на местно, национално и международно ниво.

Коментарът на международното жури при присъждането на EFFE Label бе:

"Изключителна кандидатура и представяне на Международен кинофестивал "Карантината" - идеален пример за интегриране на социална кауза, много професионално артистично събитие."

Откриването на фестивала е на 4 юли (вторник) от 21 часа с документалния филм "Living the Sea" от Филипините. И тази година организаторите от Школа Дедал ще спазят традицията и ще поставят началото на фестивалните вечери с филм на екологична и рибарска тематика.

Георги Кръстев, директор на фестивала:

"Преди 3 години международният кинофестивал "Карантината" беше създаден с мисията да опази рибарското селище в Аспарухово такова, каквото е и да го превърне в сцена за култура и изкуство.

За трета поредна година фестивалната програма започва с филм, който разказва за сходно място със сходни проблеми - рибарско селище във Филипините е на път да бъде застроено, а местните рибари продължават да се борят за техните права. Авторите на филма са четирима студенти и това е техният първи досег със света на киното. Един от създателите му лично ще представи филма във Варна".

България ще бъде представена с два филма.

Първият - "Отключи сцената" е документална копродукция на България, Германия и САЩ, реж. Дейвид Ростън (David Roston), сценарий Дейвид Ростън, Наско Атанасов. Представянето на "Карантината" ще бъде световната премиера на филма.

Той е за историята на Наско, който оставя родината си, за да учи в театрален университет в САЩ. Точно преди дипломирането си, навръщане в България, младият актьор се натъква на зашеметяващо откритие в селото на баба си и дядо си - най-красивата сцена, която Наско някога е виждал, се намира в развалини зад заключена врата в местния читалищен център. Наско организира международен екип от доброволци и набира средства, за да вдъхне живот в изоставеното пространство и сред застаряващата общност на селото.

Второто българско заглавие е игралният "СМС до мама" на режисьора Калоян Патерков. В главните роли ще видим Марин Янев и Меглена Караламбова като Никола и Иванка - двама стари и самотни съседи, които живеят в малко, тихо и почти изоставено село. Тяхната ежедневие се променя, след като Иванка получава текстово съобщение от дъщеря си, което ги предизвиква да направят нещо, което не са правили отдавна.

Марин Янев в "SMS до мама" на режисьора Калоян Патерков

Сред интригуващите заглавия са също австралийският "Whoever Was Using This Bed", реж. Andrew Kotatko, в главните роли са Жан Марк Бар Jean-Marc Barr (играе главната роля в "Безкрайна синева" на Люк Бесон, както и участва в няколко филма на датския режисьор Ларс фон Триер "Догвил", "Мандерлей", "Таньорка в мрака" и др.) и Рада Митчел (Radha Mitchell), снимала се в "Мъж по прицел" на Тони Скот. Филмът е по разказ на американския писател Реймънд Карвър.

С голям интерес се очакват също документалният "Born of Stone" (Италия) за забележителния италиански артист и скулптур Pinuccio Sciola - неговите произведения се явяват като основна атракция в областта Сардиния, както и американската игрална продукция "Swimming in the desert", с участието на Тони Плана (Tony Plana).

В съпътстващата програма ще има 2 дневни блока от 16 и 17.30 часа на 8 юли (събота) в Школа Дедал, като на вниманието на зрителите ще бъдат предложени късометражни филми с по-експериментален характер.

По традиция ще има осигурен безплатен транспорт до сцената на фестивала в Аспарухово и обратно Варна след края на прожекциите.

Всички филми са с български субтитри, а входът е свободен.

Награждаването на отличените филми във фестивала ще бъде на 8 юли. Сред отличията за участниците и лауреатите на Карантината 2017 е и безплатен абонамент за iPitch.tv - една от най-новите онлайн платформи във филмовата и телевизионната индустрия, която дава директна връзка между създателите и купувачине на оригинални проекти за кино, телевизия и уеб медии.

Платформата работи с някои от най-големите компании в света на киното като Discovery Studios, Sony Pictures Entertainment Television, New Line Cinema, Warner Brothers и младите творци ще имат възможност да представят своите нови проекти директно пред тях.

Още за фестивала можете да намерите ТУК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

5 премиерни дати за "Бурята" на Робърт Уилсън

Билетите за спектаклите на 14, 16, 17, 18 и 19 ноември вече са в продажба на касите и онлайн

МузикАртисимо Фест представя Български композиторки покоряват света

На 24 октомври от 19:00 ч. в Софийска Градска Художествена Галерия

Мобилна лаборатория ще работи преди всяко представление в Софийската опера и балет

Необходимо е посетителите, които ще се възползват от услугата на мобилната лаборатория, да дойдат половин час по-рано

"Февруари" на Камен Калев тръгва по кината от 5 ноември

"Желанието ми беше да направя филм, който се преживява през сетивата", казва режисьорът

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Изложбата е отворена от 27 октомври до 20 ноември