Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

32-ят Новогодишен музикален фестивал в НДК ще почете маестро Емил Чакъров

ГОЛЕМИТЕ ДИРИГЕНТИ НА БЪЛГАРИЯ

32-ят Новогодишен музикален фестивал в НДК ще почете маестро Емил Чакъров

„Музиката е енергия“ е мотото на тазгодишното издание

Маестро Емил Чакъров

"Музиката е енергия" e мотото на 32-то издание на Новогодишният музикален фестивал в НДК. Публиката ще може да сподели тази енергия с вълшебните инструменталисти, певци и диригенти, които фестивалът е поканил в продължение на традицията - да радва столичани и гости на София в навечерието на коледните и новогодишните празници. Музикалният форум ще отбележи 70 години от рождението на своя създател - големият български диригент Емил Чакъров. Асистент на Караян, музикант с международен авторитет, харизматична личност, Чакъров е въплъщение на музиката като чиста енергия, вдъхновение, къртовския труд и целеустременост.

Още

Херберт фон Караян - Великият маестро и България

Херберт фон Караян - Великият маестро и България

Подходящ за пример, но непознат за по-младото поколение, неговият образ ще бъде възкресен, чрез поредица от събития, включени в програмата на Новогодишния музикален фестивал. Първото е изложба с фотографии на диригента, във фоайе А4, която ще бъде отворена за посещения от първия до последния ден на фестивала - 5 декември 2018 - 1 януари 2019. Следва Панорама с филми и концертни записи на Емил Чакъров в кино Люмиер Лидл от 6 до 12 декември. Началото дава премиерата на "Последен концерт"- документалния филм на Георги Тошев - продуцент и режисьор с екип: Аглика Карастоянова, Ема Константинова, Румен Василев. Филмът разказва историята на един творец, който сбъдва мечтата си да стане ученик на Караян, прави световна кариера в епохата на студената война, успява да работи с някои от най-големите музиканти на своето време, да направи записи, които да влязат в каталога на SONY Classical, да създаде софийския Новогодишен музикален фестивал и който не пожалва усилия в опитите си да постави България на световната музикална карта.

Великият Херберт фон Караян се ръкува с Емил Чакъров

Следват концертни записи с Фестивалния симфоничен оркестър под диригетството на Чакъров от първите четири години на фестивала: Четвърта и Пета симфонии на Чайковски; "Реквием" на Верди със солисти Мирела Френи, Елена Образцова, Петер Дворски, Николай Гяуров; Девета симфония на Бетовен със солисти: Стефка Евстатиева, Маргарита Лилова, Николай Геда, Никола Гюзелев и Българска хорова капела "Светослав Обретенов" с диригент Георги Робев; Оратория "Сътворението" от Хайдн със солисти: Анна Томова-Синтова, Деон Ван дер Валт, Готхарт Шир и Хор "Родина" - Русе с диригент Васил Арнаудов. Панорамата ще завърши със Среща-разговор посветена на Чакъров на 12 декември от 17 часа в Литературен клуб "Перото", последвана от филма "Като дъх музика" I и II част на сценариста Екатерина Дочева и режисьора Светла Фингова. Прожекциите са със съдействието на БНТ.

Още

Танци на живо по време на концерта "Best of Swing"

Танци на живо по време на концерта "Best of Swing"

Фестивалната програма се открива на 5 декември в зала 1 на НДК с музиканти от международната сцена, гости от Германия - прочутият Swing Dance Orchestra с диригента от руски произход Андрей Хермлин. Създаден е през 1995 година като многонационален оркестър в биг бенд формат, който изпълнява суинг в стила на 30-те години на ХХ век. Четири години по-късно музикантите дебютират в САЩ високо над покривите на Манхатън - в рестораната Windows of the World на Световния търговски център - място, което вече не съществува.

Още

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

През своя юбилеен 90-ти концертен сезон Софийската филхармония ще гостува на Новогодишния музикален фестивал с диригент маестро Емил Табаков на 14 декември в зала 1. След много години отсъствие от сцената на НДК, един от любимите на българската публика цигулари Минчо Минчев ще свири в концерта "Виртуозите". Негов равностоен партньор в "Голямо концертно дуо за цигурка, контрабас и оркестър" от Ботезини ще бъде холандският виртуоз Рик Стотийн. Младият контрабасист обявен за най-добрият изпълнител на творби от Ботезини - композитора с прозвището "Паганинини на контрабаса", освен като солист на престижни оркестри като Концертгебау, Радио-симфоничния оркестър на Швеция и др. е професор в Университета "Робърт Шуман" в Дюселдорф.

Още

Блестящият цигулар Минчо Минчев  се завръща в зала 1 на НДК

Блестящият цигулар Минчо Минчев се завръща в зала 1 на НДК

Той свири на контрабас "Рафаеле и Антонио Галияно". Подбраната програма на концерта отбелязва важни за музикалния свят годишнини: 150 години от смъртта на Джоакино Росини с ув. "Крадливата сврака", 195 г. от смъртта на Джовани Ботезини и 215 г. от рождението на Хектор Берлиоз с "Фантастична симфония".

Вокален рецитал на младото сопрано с обещаваща международна кариера - Мила Михова и пианистът Ричард Баркър очаква любителите на музиката на 15 декември от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл". Концертът "Бисери на белкантото" ще включва песни и арии от Росини, Белини и Доницети. След селекция между много млади певци на Академия "Алберто Дзеда", това лято Мила Михова дебютира на Росиниевия оперен фестивал в Театър "Росини" - Пезаро, в ролята на Мадама Кортезе в "Пътуване до Реймс" на великия италиански композитор. На 14 ноември тя пя в "Малка тържествена меса" от Росини на престижната сцена Le Grand Amphithéâtre de la Sorbonne в Париж. За голяма чест на младата певица, до нея на сцената в НДК ще бъде големият английски пианист, оперен корепетитор, водещ експерт по белкантовия репертоар Ричард Баркър. С неговите съвети Мила Михова ще подготви произведения, който най-пълноценно ще представян нейните вокални и технически качества като белкантов глас.

Още

Ангел Заберски: "Предстоящият концерт в НДК е връх в моето творчество"

Ангел Заберски: "Предстоящият концерт в НДК е връх в моето творчество"

В продължение на един от най-успешните проекти на НДК - Концерт за четири рояла, в който бяха представени водещи български джаз и класически пианисти с техни оригинални авторски пиеси и аранжименти, Symphony - Jazz е предстоящият музикален проект на композитора и пианист Ангел Заберски. На 20 декември в зала 1 на НДК той ще събере едни от най-популярните имена от българската джаз сцена: Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов - Стунджи, Тодор Бакърджиев, Борис Таслев, Михаил Михайлов и Димитър Узунов, Струнен оркестър с диригент Григор Паликаров, както и специални гости - солисти: народния изпълнител дебютант Живко Василев - кавал и световния шампион по бийтбокс - Александър Деянов SkilleR. Програмата съдържа авторска музика за брас и оркестър, известни джазови пиеси, както и български фолклорни пиеси.

Още

В Клуб „Перото“ ще учат деца и родители на празничен етикет

В Клуб „Перото“ ще учат деца и родители на празничен етикет

По традиция 32-рото издание на Новогодишния музикален фестивал се фокусира специално върху най-малките почитатели на класическата музика, които ще имат възможност със своите родители да посетят "Новогодишен концерт-матине за деца и възрастни" на 29 декември от 11:00 часа в кино "Люмиер Лидл". Изпълнителите цигуларката Дарина Малеева и пианистът Ксавие Льоконт де ла Бретонери ще изсвирят творби от Дебюси, Пуленк, Шуберт и Шуман, като особено интересно за малките ще бъде "История на слончето Бабар" от Пуленк за цигулка, пиано и четец, което ще бъде онагледено с мултимедия и балетно изпълнение.

Детската програма на НМФ ще бъде допълнена с неделни занимания по празничен етикет за цялото семейство в Литературен клуб "Перото" на 2 и 16 декември от 11:00 часа. Темите са "Как да бъдем вежливи, когато сме на публични събития с мама и татко" и "Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?" с водещ Ана Динкова - специалист по добри обноски и етикет. Съвети към публиката за едно пълноценно преживяване по време на концерт, тя ще отправи, чрез забавни пубикации в интернет страницата на НДК и фейсбука на фестивала от 20-ти ноември и през целия период на провеждането му.

Още

Посрещаме Нова година в НДК с "Магията на танца"

Посрещаме Нова година в НДК с "Магията на танца"

Кулминацията на празничното настроение ще бъде изпълнието на Фестивалния сифоничен оркестър под палката на Емил Табаков навръх Нова година на 1-ви януари от 18.30 часа в зала 1 на НДК. Празничният новогодишен концерт този път е със заглавие "Магията на танца" като представя популяни шедьоври и някои непознати за публиката творби, вдъхновени от различни национални танци и композитори като Владигеров, Вагнер, Гуно, Дворжак, Шостакович, Свиридов, Григ, Хачатурян, Хинастера, Маркес и др. Солист ще бъде флейтистът Патрик Галоа - авторитетен музикант от световната сцена, с много приятели и почитатели в България. Традиционно концертът се излъва директно по БНТ 1.

Проява на респект към българското музикално творчество е молбата на организаторите към всички участници във фестивала, да изпълнят по едно българско произведение на бис. Билетите за всички събития са вече в продажба онлайн на tickets.ndk.bg и на касите на Билетен център НДК.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

Събитието и на 29 април 2023 г. от 18:30 ч. в ДК Искър /парк Дружба/. Концерт-спектакълът е под егидата на Н. Пр. Г-н Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България

Бляскав юбилей ще отпразнува Биг бендът на националното радио

На този празник - 80-годишния юбилей на Янко Миладинов - Биг бендът ще посвети един от най-обичаните си проекти "Биг бенд джаз академия", даващ път на млади и изявени музиканти и певци на сцената

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Събитието по традиция ще се проведе в Народен театър "Иван Вазов"

"Вкусът на Африка" завладява Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от "Заслушай се" са новите светове, които разкриват книгите и музиката

"Полет отвътре": Български музиканти свирят в памет на Румен Тосков и Васил Пармаков

Събитието е на 23 март в Софийската градска художествена галерия

Радиосимфониците и Виви Василева заедно на Мартенски музикални дни на 20 март

В Доходното здание те ще изпълнят за първи път пред русенска публика "Оракул" - концерт за перскусии и оркестър от каталунския композитор Ориол Крушен