Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

100 Стола: градски дизайн, музика и съвременно изкуство

ГРАД И ВИЗИИ

100 Стола: градски дизайн, музика и съвременно изкуство

Градското събитие започва утре на улица "Будапеща" в столицата

Колективът и 100 стола стартират нова инициатива за зелени обществени пространства със събития от 14-ти до 17-ти юли

Колективът и 100 стола стартират нова инициатива за зелени обществени пространства със събития от 14-ти до 17-ти юли.

София, 12.07.2022 г. — Утре е откриването на фестивала 100 Стола на ул. "Будапеща" №1, който превръща запустялото досега пространство между Гьоте-институт и сградата на БАН в ново публично пространство.

Мястото е преобразено със зеленина, осветление, сцена и градска мебел. Подходящо е за всеки, който желае да разпусне на зелено място в града и да се наслади на културната програма през четирите вечери на фестивала.

Още

Градски часовници на повече от век разказват историята на Русе

Градски часовници на повече от век разказват историята на Русе

Да направят градското пространство по-гостоприемно са съдействали млади български дизайнери, включително Работилница ПУНКТ, Bureau XII и Чудомир Драгнев с артисти от Looneytools. На (почти) сто стола, спасени от жилища, складове и мазета, е даден нов живот от артистите Гергана Иванова, Димитър Спасов, Александър Шиваров и Бор Яна.

Така се създава уютна атмосфера и нагледно се вижда как дори и с няколко стола може да се обособи обществено пространство.

Още

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

Вече е обявена пълната програма на фестивала. Прави впечатление музикалната селекция - включително електроника, бийтбокс, ска; както и укулеле, акустичен суинг и джаз. Почитателите и на класически жанрове от миналия век, и на най-необичайните проявления на софийския ъндърграунд ще намерят по нещо, което да ги зарадва.

Визуалните изкуства са представени с инсталация от проекта Abandoned Bulgaria, който показва изоставени сгради из цялата страна, изложба портрети "У-лица" на Теодора-Косара Попова и щанд с фотография на сдружението на музиканти и фотографи Sound in Picture.

Интерактивна инсталация на Kaufland България напомня, че действията на всеки носят промяна и отговорното поведение е най-добрият приятел на новооткритото пространство, за да бъде запазен дългосрочно зеленият му дух. Всичко, което се консумира на фестивала - от културата, до бутилката от вода, трябва да продължи житейския си път в устойчива посока.

Ето я и пълната програма:

четвъртък, 14.07

18:00 ч. Откриване на фестивала с Колективът и БАН, Гьоте-институт, Кауфланд България и #ПромениКартинката.
18:30 ч. Музика на живо - дует укулеле - Uke Duo
19:00 ч. Музика на живо - Clavexperience. Синтезатори, бийтбокс и глас. Импровизация в микс от стилове -- джаз, реге, трип хоп и IDM.
20:30 ч. Музика на живо - Лютеница - глас и електроника

петък, 15.07.

18:00 ч. Представяне на програма Творческа Европа" - възможности за финансиране и професионално развитие за артисти и дейци в сферата на културата.
19:00 ч. Музика на живо - Тино. Кирил Хаджиев, по-познат като Тино от "Гласът на България", ще отпразнува рождения си ден заедно с нас на ул. "Будапеща" №1.
20:30 ч. Музикална селекция - Насо Русков. Насо е добре познат за музикалната сцена в България като част от групите Babyface Clan, Imbeciles & the Poison Umbrella, Les Animaux Sauvages.

събота, 16.07.

19:00 ч. Музика на живо - Cool Den. Стилът на група Cool Den е "от всичко по малко" - малко пънк, малко хип-хоп, малко гръндж, ска и реге.
20:30 ч. Музика на живо - The Gentlemen.

неделя, 17.07., 19 ч.

10:30 ч. Представяне на лятна колекция на марката Храбър*, която подкрепя възрастни хора в обезлюдяващи се райони
19:00 ч. Урок по танци със Swing Society - основни Соло джаз стъпки и импровизация.
19: 30 ч. Акустичен суинг с DESY & Peter. Деси Андонова и Петър Георгиев пресъздават суинг мелодии с акустична джаз китара и вокал. Разпознаваеми джаз стандарти и скрити "диаманти" на американския суинг.

Фестивалът "100 Стола - Будапеща №1" се провежда с подкрепата на Столична община и в партньорство с програмата "Нов европейски Баухаус" на Европейския съюз, Българската академия на науките, Kaufland България, Гьоте-институт България, #ПромениКартинката, Бюро Творческа Европа - България, Кока кола, Пойема колектив, Move.bg, Imp-Act Agency, Tatratea, bureau XII, billboard, Martiva Construction, NRJ Soft, PUNKT Workshop, Raynovski Architects. Партньор е също проектът "Квартална демокрация в градските общности" на Сдружение BG Бъди активен, който се изпълнява с подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и цели да укрепи демократичната култура и гражданското съзнание на общностно ниво.

Още

Кои са местата в София, вдъхновявали българските писатели?

Кои са местата в София, вдъхновявали българските писатели?

Още

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

Още

 Улица на времето - историите на София оживяват този петък на “Малко Търново”

Улица на времето - историите на София оживяват този петък на “Малко Търново”

Още

Историята на НДК оживява този петък в разкази, музика и артистични изпълнения

Историята на НДК оживява този петък в разкази, музика и артистични изпълнения

Още

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

Още

Разходка из историята на София от 30-те до 90-те години с големия майстор фотограф Тодор Славчев

Разходка из историята на София от 30-те до 90-те години с големия майстор фотограф Тодор Славчев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Композиция на Павел Койчев ще бъде разположена в Южен парк

За поставянето на "Водна паша" в Южния парк Койчев прави нова версия на едноименната си творба, създадена през 2009 г., която представлява скулптурна група от човешка фигура и овце

Фестивалът за съвременен и социален цирк "Мини арт фест" ще има своето първо издание на морето

И това издание ще продължи мисията за социална интеграция и по-широка достъпност, заложена в концепцията на фондация "Мини арт" от създаването й. Фестивалът ще се проведе от 16 до 21 август в Царево

Фестивалът Ritual Gatherings – новият ритуал за July Morning на плаж Камчия

Над 1000 души се насладиха на тридневното преживяване, което се превърна в изложба на съвременно изкуство на плажа, събра световни музикални имена в богата нощна програма, и изпълни ангажимента да остави плажа на Камчия по-чист

Поетическият видеотриптих "Друга светлина" вече е достъпен онлайн

Изкуствата, замесени в триптиха функционират едновременно и равнопоставено, затова той се превръща в произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми

Времето по време на криза - "Три цвята" от Иван Мудов

За проекта "Три цвята", авторът инсталира на всеки един от трите пилона пред НДК по един флаг - бял, зелен и червен. Инсталацията ще остане до 1 август 2022 г.

Историята на НДК оживява този петък в разкази, музика и артистични изпълнения

Събитието "НДК е #soSofia" на фонтан "Космос" в подлеза на НДК ще представи 40-годишната история на двореца чрез гледните точки и изкуството на исторически фигури, знакови личности, представители на различни субкултури и артисти