Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започва турнето на семейния фестивал "Лятно театро 2023"

ФЕСТИВАЛ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО

Започва турнето на семейния фестивал "Лятно театро 2023"

Най-големият пътуващ фестивал в България идва с богата програма за децата и техните родители

Куклен театър (Снимка: ©Росина Пенчева)

На 20 май в Свищов започва третото издание на най-големия пътуващ фестивал в България - "Лятно театро", спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите АртАкция. Това лято турнето обхваща 15 малки общини, а организаторите обещават още по-богата програма от миналата година.

Входът е безплатен, а програмата във всеки отделен град включва различни комбинации от активности.

От репертоара на "Малка театрална компания" гледаме веселата "Игротека" с игри на открито, работилниците за кукли от зеленчуци "Кукли от фермата" и кукли от дървени клечки "Супергерои", както и ателието за рисуване върху лице "Шарени муцунки".

"Игротека" (Снимка: ©Росина Пенчева)

Още

Приказките на Маргарит Минков и Владимир Сутеев оживяват на сцената на Кукления театър в Сливен

Приказките на Маргарит Минков и Владимир Сутеев оживяват на сцената на Кукления театър в Сливен

Наслаждаваме се на кукленото майсторство на компанията с представленията "Каквото направи дядо, все е хубаво" и "От кулата". Кукленият театър "Мале-мале" пък представя легендарното шоу със сапунени балони "Сапунени фантазии" и спектакъла "Дядо вади ряпа".

Кралят на стендъп комедията Димитър Иванов - Капитана развеселява всички с "Образцов дом", а Мануела Саркисян и Георги Тенев играят своето авторско представление "Прахоляшка". Към всички тях се присъединява и Христо Колев с кукления моноспектакъл "Рисувани приказки с бате Ицо".

Арт ателие "Куклена ферма" (Снимка: ©Росина Пенчева)

"Лятно театро" показва и създадената преди броени дни арт инсталация "Тайник на чудатостите", която заедно с изложбата с виртуални картини "Дигитално мастило" e плод на партньорството с VAR Lab.

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност в собствените си възможности и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели.

Изложбата с виртуални картини "Дигитално мастило" (Снимка: ©Росина Пенчева)

"Уважението към детето като индивид със собствена мотивация и свое мнение е важно, защото по този начин самоконтролът на детето и неговото включване в дадена дейност не са последица от дисциплиниращи методи на родителите.

Детето развива желание за съвместни действия чрез опита, натрупан заедно с родителите и се съгласява с тях благодарение на "инвестицията" в тяхната връзка", пишат Кучински и Хинделбрад в "Модели на конформизъм и съпротива в социализацията".

"Сапунени фантазии" (Снимка: ©Росина Пенчева)

"Като куклени артисти, за нас е важно да премахнем стигмата около кукления театър като изкуство единствено и само за деца. Куклените средства ни позволяват да работим в дълбочина върху теми отвъд детското възприятие, за да разказваме истории едновременно и на децата, и на техните родители.

В това се крият красотата и богатството на това изкуство.", споделя Емил Йорданов от "Малка театрална компания", организатор на фестивала "Лятно театро".

Ето и първите 15 дати от фестивала - след старта на 20 май в Свищов турнето продължава на 27 май в Трявна, на 30 май в Троян и на 31-ви в Нови пазар. Денят на детето ще бъде отпразнуван подобаващо в пет последователни дни - в Севлиево (1 юни), Елхово (2 юни), Бяла (3 юни), Смядово (4 юни) и Исперих (5 юни).

На 16 юни "Лятно театро" е на гости на Чирпан, а на 17-и е в Ямбол. През юли идва ред на Дряново (15 юли) и Царево (17 юли). На 26 август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград.

"Лятно театро" се организира от независимата организация "Малка театрална компания" (Снимка: ©Росина Пенчева)

"Лятно театро" се организира от "Малка театрална компания" - независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев.

Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации.

Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност "Островът на съкровищата v1.0", а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.

Пълната програма ще откриете на страницата на "Лятно театро" във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro

Фестивалът "Лятно театро" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", общинските центрове, част от турнето и любимите на децата Кубети.

Още

Очакваме платформата Световен театър в София отново през юни

Очакваме платформата Световен театър в София отново през юни

Още

Световноизвестният диригент Максим Ешкенази повежда пловдивчани на 24 май в поход на духа с "Вивалди завинаги"

Световноизвестният диригент Максим Ешкенази повежда пловдивчани на 24 май в поход на духа с "Вивалди завинаги"

Още

"Панаир на куклите" - 20 години Международен фестивал за уличен и куклен театър

"Панаир на куклите" - 20 години Международен фестивал за уличен и куклен театър

Още

Кукленият театър в Сливен с четири награди от Международния фестивал в Сараево

Кукленият театър в Сливен с четири награди от Международния фестивал в Сараево

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ще посрещнем лятото в София със SoFest Summer

Лятното издание на SoFest 2023 ще събере на една сцена творци, артисти и изпълнители от световна величина от 22-ри до 25-ти юни в Кино Кабана, София

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Суперпродукцията е на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново в партньорство с Националния дворец на културата

Соня Йончева участва в концерт на Филхармонията на Баден-Баден под диригентството на Найден Тодоров

"Страст и любов изпълниха зала Фестпилхаус, след като изпълненията на Соня Йончева и Джовани Сала "завладяха сърцата на публиката", отбелязаха от Филхармонията

"Мъртви души" - представлението без думи в "Топлоцентрала"

Ще бъде показано премиерно за София на голямата сцена в ТОПЛОЦЕНТРАЛА на 7 и 8 юни. Представлението бе посрещнато с овации от публиката и висока оценка от критиката на One Dance Week в Пловдив преди по-малко от месец

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ият "Световен театър в София"

Предвидени са гостувания на спектаклите "Да яздиш облак" на Раби Мруе - тази вечер в "Топлоцентрала", "Любов" на Пипо Делбоно - на 8 юни в Сатиричния театър, и "Животът е сън" на Деклан Донелан и Ник Ормерод - на 15 юни в Народния театър "Иван Вазов".

Пловдивският драматичен театър представя „Укротяване на опърничавата“ на варненска сцена

Спектакълът получи приз "Икар" за майсторско техническо осъществяване