Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Влизаме в Народния театър през вратите на "Синята птица"

В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Влизаме в Народния театър през вратите на "Синята птица"

Всеки закупен билет за спектаклите на 4 и 5 ноември дава отстъпка за представления през ноември

"Синята птица", спектакъл на Народен театър "Иван Вазов"

Приказните сини врати от спектакъла "Синята птица" ще преведат зрителите в магията на Народния театър в двойната тазгодишна Нощ на театрите. На 4 и 5 ноември, когато ще се проведе петото издание на театралния маратон, първата ни сцена ще посрещне своите приятели с много изненади, четири хитови спектакъла и общо 10 часа фен обиколки в тайните на историята и сцените на театъра.

"Козата или коя е Силвия" / Снимка: Народен театър

 Специално за събитието сценографът Никола Тороманов-Фичо ще подреди вратите от "Синята птица" във фоайето, така че зрителите буквално да прекрачат прага на магичния свят на театъра с декор от едно от любимите си представления.

Нощта на театрите в Народния театър обаче ще започне много по-рано - още в 11:00 часа на 4 ноември, събота, когато стартира поредицата от фен обиколки в сградата. Повече от 250 души вече са се записали за 16-те групи в двата дни, за да открият сами как се случва театърът отблизо и да чуят вълнуващата история на Народния театър. Вече почти няма места в групите, в чиито гидове ще се превъплътят някои от любимите актьори от трупата на театъра - Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Биляна Петринска, Зафир Раджаб, Гергана Змийчарова, Владислава Николова, Сава Драгунчев и други. Звездите на първата ни сцена ще покажат на феновете тайните места и част от нещата, които се случват зад кулисите и по време на работа по спектаклите и, разбира се, ще се снимат и раздават автографи. Ще има и уъркшоп - лаборатория с с режисьора на "Майстори" Петринел Гочев и звездата от представлението Гергана Змийчарова.

Валентин Ганев / Снимка: Народен театър

Още една изненада е подготвил Народният театър за своите приятели в дългата Нощ на театрите и тя е, че всеки, който посети театъра по време на обиколките или дойде на представление на 4 и 5 ноември, ще има възможност след това да си купи билети за избрани от него спектакли през ноември на преференциална цена от 10 лв.

Отстъпката няма да важи единствено за премиерните "Калигула", "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" /"Чудаци"/ и "Цветът на дълбоките води". Посетителите на фен обиколките ще получат специален талон, който ще трябва да представят на касите при закупуване на билет, а тези, които ще гледат спектаклите на 4 и 5 ноември, ще трябва да запазят и представят билетите си, ако желаят да гледат друго представление с отстъпка през ноември.

Четири са спектаклите, които приятелите на Народния театър могат да си подарят в Нощта на театрите - "Последното изкушение" и "Козата или коя е Силвия?" на 4 ноември, и "Мнимият болен" и "Контрабасът" на 5 ноември.

Георги Мамалев в "Мнимият болен" от Молиер

Режисираният от Явор Гърдев спектакъл "Козата или коя е Силвия" има и специален празник на 4 ноември, защото тогава на Камерната сцена ще се изиграе представление номер 200. Пиесата на Едуард Олби, последният от плеядата велики световни драматурзи на ХХ век, се съсредоточава по невероятен начин върху психологическия пъзел, в който "нормалните" и различния от тях се опитват да подредят. Как е възможно да понесеш странностите на човека до теб, да изтърпиш непонятната му любов "към друго животно", съучастваш в деформациите на съзнанието му? Скандално ли е поведението на Мартин - или е вкопчване в непоносимостта на самотата и неразбирането? Или вик срещу обезчовечаването на човека?

Нощ на театъра

Преди 7 години трикратният носител на "Пулицър" за драматургия Едуард Олби бе в София по време на последните репетиции на Явор Гърдев и екипа му от ярки актьори, "наелектризани" от изключителността на театралното приключение.

"Козата или Коя е Силвия" е сред последните шедьоври на Олби. Написана е през 2002 година и присъствието й на сцената на Народния театър е знаково.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мюзикълът "Брилянтин" открива "Банско Опера Фест" на 26 август

За 13-та поредна година културният форум ще събере на централния площад в курортния град любителите на класическото изкуство. На 27 август Държавна опера Варна ще представи новата си оперна продукция "Ромео и Жулиета"

120 танцьори на сцената на "Пирин Фолк" Сандански 2022 за 30-ото юбилейно издание на фестивала

Гост-изпълнителите подготвят песни, които ще представят за пръв път пред публика

Воден куклен театър от Виетнам ще бъде представен пред НДК

Националният куклен театър ще изнесе две представления днес пред билетния център на НДК - от 17:00 до 18.00 и от 19:00 до 20:00 ч. Входът е свободен.

Анелия Димитрова блести като Китри в "Дон Кихот" в Летния театър в Бургас

На 15-и август от 20.30 часа в главната мъжка роля ще бъде премиер-балетистът на Бургаската опера Даниел Тичков

Фестивалът „Опера на върховете -Белоградчишки скали“ представя премиерния балетен спектакъл „Хиляда и една нощ“

На фона на величествените Белоградчишки скали, тази вечер публиката под звуците на пулсиращи барабани ще се наслади на великолепния балетен спектакъл "Хиляда и една нощ" от големия азербайджански композитор Фикрет Амиров

Жана д'Арк е небинарен персонаж в постановка на Шекспировия театър "Глоуб"

Пиесата "Аз, Джоан" (Аз, Жана) ще "предложи възможност за друга гледна точка", казват от управата на театъра