Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Варна, музиката и морето" - празници в морската столица

ПРАЗНИЦИ ВЪВ ВАРНА

"Варна, музиката и морето" - празници в морската столица

Събитията са на 25, 27 и 30 юли 2021 г.

Сцена от "Уестсайдска история" (Източник: Община Варна)

Музикално-историческа разходка в концерт, посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град
на 25 юли, 21.00, Лятна сцена "Зад Театъра"

На 25 юли 2021, 21.00, на откритата Лятна сцена "Зад Театъра" ще бъде изнесен интересен концерт с интригуващото заглавие "Варна, музиката и морето". Концертът, организиран от Клуб Юнеско Варна, с подкрепата на Фонд Култура при Община Варна, е посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град.

Усмивки от концерта през 2019 г. (Източник: Община Варна)

С мисълта за забележителното събитие, което поставя Варна на туристическата карта на света, е изградена и програмата на концерта, разказва инициаторът Гео Чобанов. Основен фокус на проекта, който предвижда още няколко концерта, са композиторите, свързани трайно с духовния живот на Варна. В това първо издание ще бъдат представени Александър Кръстев, Добри Христов и Милко Коларов.

Концертът ще започне с Химна на Радио Варна, написан от Александър Кръстев (1879-1945), един от първите български композитори, завършил с отличие Загребската консерватория, диригент на Катедралния хор и на хора на новосъздадената Варненска народна опера, директор на първото Радио Варна. С респект към миналото, БНР - Радио Варна отбелязва всяка година своя празник с този химн, който в съвременен аранжимент изпълнява Духовият оркестър на Военноморските сили на Република България.

Творчеството на Добри Христов (1875-1941), възпитаник на Пражката консерватория и безспорно най-известният варненски композитор, е вградено в основите на българската музикална култура. Той е автор на "най-ярките образци от новата българска църковно-музикална литература", както и на огромен брой хорови и солови песни, всеки голям български хор му отдава дължимото, а Националното училище за изкуства във Варна носи неговото име.

В програмата на концерта "Варна, музиката и морето" са включени творбите на Добри Христов "Хайдушка песен", "Луковитски моми" и "Вино пия".

Милко Коларов, завършил Българската държавна консерватория (1973), има привилегията да учи композиция при Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при Константин Илиев. Композитор на симфонични, оперни и балетни творби, солови и хорови песни, инструментални пиеси, театрална и филмова музика, Милко Коларов е и преподавател по полифония и симфонична оркестрация, професор, създател и диригент на Камерния оркестър "Симфониета". Във "Варна, музиката и морето" ще прозвучат творбите му "Тъй много слънцето е влюбено в земята", "Ноктюрно" и "Позиции".

Даниела Димова, "Варна, музиката и морето" (Източник: Община Варна)

Към тази музикална разходка от миналото към настоящето ще се присъедини писателят краевед Християн Облаков, който ще представи интересни страни от архитектурната история на Варна и израстването й като световна туристическа дестинация.

Събитието ще завърши с песни за морето, сред които "Синя вечност", "Върни се в Соренто", "О, соле мио" и разбира се онази романтична и станала вече нарицателна "Варна, хубава Варна", която преди години изпя за пръв път Маргарет Николова.

Всичко това ще превърнат в емоционално преживяване за Варна, музиката и морето солистите на Държавна опера Варна Даниела Димова - сопран, Вяра Железова - мецосопран, Валерий Георгиев - тенор, Гео Чобанов - бас и пианистите Жанета Бенун и Руслан Павлов. Няма нищо по-хубаво от това да живееш във Варна, да имаш най-хубавото море с най-хубавата Морска градина, да твориш и да се радваш на изкуството, заедно с най-хубавата публика, обобщава от името на всички участници в концерта Валерий Георгиев - един от петимата тенори в Карузо Гала, която неотдавна изправи на крака публиката във Варна и Пловдив.

Празничен концерт за Деня на Освобождението
на 27 юли, 20.30, площад "Независимост"

По традиция за Деня на освобождението на Варна от османско владичество, Държавна опера Варна поднася на своите съграждани Празничен концерт край фонтана на централния площад "Независимост". През тази година оркестъра на оперния театър ще дирижира маестро Стефан Бояджиев. Ще чуем солистите Димитринка Райчева (сопран), Жана Костова (сопран), Розалия Желязкова (сопран), Михаела Берова (мецосопран), Борис Тасков (тенор), Венцеслав Анастасов (баритон), Божидар Бенев (цигулка) и Радостин Златинов (кларинет).

Маестро Стефан Бояджиев (Източник: Община Варна)

В програмата са включени арии, дуети, ансамбли и пиеси от П. Хаджиев, А. Дворжак, Дж. Верди, И. Калман, К. Вебер, К. Сен-Санс и други.

Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна.

Сцена от "Уестсайдска история" (Източник: Община Варна)

Събитието ще завърши с песни за морето, сред които "Синя вечност", "Върни се в Соренто", "О, соле мио" и разбира се онази романтична и станала вече нарицателна "Варна, хубава Варна", която преди години изпя за пръв път Маргарет Николова.

Край фонтана във Варна (Източник: Община Варна)

В емоционално преживяване за Варна  музиката и морето ще превърнат солистите на Държавна опера Варна Даниела Димова - сопран, Вяра Железова - мецосопран, Валерий Георгиев - тенор, Гео Чобанов - бас и пианистите Жанета Бенун и Руслан Павлов. Няма нищо по-хубаво от това да живееш във Варна, да имаш най-хубавото море с най-хубавата Морска градина, да твориш и да се радваш на изкуството, заедно с най-хубавата публика, обобщава от името на всички участници в концерта Валерий Георгиев - един от петимата тенори в Карузо Гала, която неотдавна изправи на крака публиката във Варна и Пловдив.

2019 г. Усмивки от концерта (Източник: Община Варна)

"Уестсайдска история" може да се случи навсякъде 
на 30 юли, 21.00, Опера в Летния театър - Варна 2021

В предпоследния юлски ден, в романтичната атмосфера на Летния театър ще оживее "Уестсайдска история", прочутият мюзикъл на Бърнстейн, покорил цял свят, познат също от филма с Натали Ууд, отличен с 10 награди "Оскар" и 3 награди "Златен глобус" (1961). Варненската версия е дело на режисьора Крис Катена, хореографката Надя Димокова и Александър Фрай, съратник и близък приятел на Бърнстейн.

Мария Павлова - Мария в "Уестсайдска история" (Източник: Община Варна)

"Труден за дирижиране, за танцуване и пеене, с много бързи темпа и уникална хореография, това е първият мюзикъл, в който пеенето и танците са напълно равностойни и в който всеки герой е развит като характер", подчертава Маестро Фрай, за когото България е 51-вата държава, в която поставя емблематичния мюзикъл.

"Уестсайдска история" пресъздава любовта между Ромео и Жулиета, но в модерен вариант. "Не ни занимават враждуващите фамилии Монтеки и Капулети, а съперничеството между двете нюйоркски банди "Акулите" - бели американци и "Ракетите" - пуерторикански имигранти.

Сцена от "Уестсайдска история" (Източник: Община Варна)

Пламналата любов между Мария и Тони, представители на двете етно групировки, усилва напрежението и обрича връзката на влюбените. Ние навлизаме много дълбоко в този сюжет и правим дисекция на съвременното общество. Показваме гледните точки на различните култури и етноси, които съжителстват в големия град и разкриваме лицата на дискриминацията в днешни дни.

Ето защо "Уестсайдска история" не бива да се възприема като обикновено развлечение, а като послание", изтъква режисьорът Крис Катена.

Сцена от "Уестсайдска история" (Източник: Община Варна)

Базиран на концепцията на Джером Робинс
Либрето Артър Лорънс
Текстове на песните от Стивън Зондхейм
Режисьор и хореограф на оригиналната продукция Джером Робинс.

Студио "Театър" представя "Гласове"

Премиерни дати на
29-ти, 30-ти, 31-ви юли и 1-ви август 2021, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

"ГЛАСОВЕ"
драма по истински истории
Истории, които не трябва да се случват.
Един спектакъл по текстове на Светлана Алексиевич, Габи Кьоп, Ане Франк, Георги Бърдаров и др., с участието на Студио "Театър".

Режисьори Стоян Радев Ге. К. и Веселина Михалкова.
Плакат и графичен дизайн Славяна Иванова.

Източник: Община Варна

Какво се случва след войната? Когато жената не е вече жена, мъжът не е мъж, детето не е дете, а оцелелият човек се лута между живота и смъртта, макар и вече сам да не може да се нарече човек - звяр, машина, сееща разруха. Известни стават последиците от войната в числа и проценти, но какви са последиците за оживелите? Възможни ли са любовта и смирението, след като си имал участта да се завърнеш от бойното поле? Има ли живот след преживяната смърт? Постижими ли са опрощението и изкуплението? И човешко същество ли се е завърнало, или ходеща обвивка, наподобяваща човек?

Още

Младият Димитър Божков показва "Коктейл от цветове" в Graffit Galery във Варна

Младият Димитър Божков показва "Коктейл от цветове" в Graffit Galery във Варна

Още

 Брамс и Менделсон звучат в Борисовата градина и в Летния театър на Варна под палката на Найден Тодоров

Брамс и Менделсон звучат в Борисовата градина и в Летния театър на Варна под палката на Найден Тодоров

Още

Кинофестивалът "Любовта е лудост" започва на 27 август във Варна

Кинофестивалът "Любовта е лудост" започва на 27 август във Варна

Още

"Ladies of Jazz" откриват кросоувър програмата на Музикалното "Варненско лято"

"Ladies of Jazz" откриват кросоувър програмата на Музикалното "Варненско лято"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анелия Димитрова блести като Китри в "Дон Кихот" в Летния театър в Бургас

На 15-и август от 20.30 часа в главната мъжка роля ще бъде премиер-балетистът на Бургаската опера Даниел Тичков

Фестивалът „Опера на върховете -Белоградчишки скали“ представя премиерния балетен спектакъл „Хиляда и една нощ“

На фона на величествените Белоградчишки скали, тази вечер публиката под звуците на пулсиращи барабани ще се наслади на великолепния балетен спектакъл "Хиляда и една нощ" от големия азербайджански композитор Фикрет Амиров

Жана д'Арк е небинарен персонаж в постановка на Шекспировия театър "Глоуб"

Пиесата "Аз, Джоан" (Аз, Жана) ще "предложи възможност за друга гледна точка", казват от управата на театъра

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи