Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Теодора Духовникова е алчна и безсърдечна красавица в естетския спектакъл "Лисичета"

ПРЕМИЕРА

Теодора Духовникова е алчна и безсърдечна красавица в естетския спектакъл "Лисичета"

Ожесточен любовен сблъсък се очаква на сцената на Народния театър, в най-новата постановка на Бина Харалампиева

Автор на плаката: Павел Червенков

Теодора Духовникова е алчна и безсърдечна красавица в естетския спектакъл на Бина Харалампиева "Лисичета" по психологическата драма на Лилиан Хелман в Камерната зала на Народния театър "Иван Вазов", съобщава БТА.

Премиерните представления са тази вечер, утре и на 15 декември.

Изящната сценография и красивите костюми са на Свила Величкова. Музиката на Асен Аврамов подсилва драматизма в постановката, нелишена и от комични моменти.

Регина /Теодора Духовникова/ е жестока и коварна и към себеподобните си братя - Оскар /Христо Петков/ и Бен /Дарин Ангелов/, и към романтичния си, чувствителен съпруг Хорас /Иван Юруков/, който умира от болно сърце - в медицински и житейски смисъл.

Автор на плаката: Павел Червенков

Регина се е омъжила по сметка и презира Хорас всъщност за това, че е човек - той живее в съвсем различни нравствени измерения от фамилията на потомствените памукови плантатори, които се готвят да станат фабриканти. За тази цел трябва да сключат сделка с Маршал /Цветан Алексиев/ - около нейната подготовка се завърта интригата в пиесата, за да излязат наяве нрави, характери, отношения.

По сметка се е оженил и първичният, прагматичен Оскар, който ловува заради удоволствието да наблюдава как животните умират. Другият брат - Бен, заявява, че няма да се жени, вероятно заради сексуалната си ориентация, която Дарин Ангелов "подсказва" с намигване и чувство за мярка.

Ужасната атмосфера в семейството е довела почти до лудост нежната и емоционална Бърди /Ана Пападопулу/, съпругата на Оскар. На половин бутилка плодово вино тя дори признава, че мрази сина им Лео /Марин Рангелов/, а двете й най-големи мечти са Оскар да не ходи на лов и да се завърнат в бащината й къща - с уюта, топлината и духовната изтънченост на аристократичното й семейство и красивата градина.

Светъл лъч в непоносимото съществуване на Бърди е обичта на племенницата й Александра /Радина Боршош/ - 17-годишната дъщеря на Регина и Хорас, у когото също среща разбиране и подкрепа. В "групата на човеците" е и прислужницата Еди /Цветомира Даскалова/.

Бина Харалампиева (Снимка: Малък градски театър "Зад канала")

"Направих този спектакъл, защото ми писна да гледам как съвременните вандали мачкат всичко духовно, красиво и смислено около себе си в опитите си да забогатеят. И ние като общество непризнато отглеждаме злото у себе си, сякаш е най-висша ценност. Лилиан Хелман ми даде "оръжието", с което да изразя своя гняв. Всичко останало съм казала заедно с изумителните артисти!" - отбелязва Бина Харалампиева.

"Лисичета" е на сцената на Народния театър 70 години след първата постановка на Александър Иконографов през 1947 г.

Лилиан Хелман създава знаменитата си пиеса в края на 30-те години. "Лисичета" е от най-доброто, създадено в американската драматургия, желано предизвикателство от много режисьори и актьори в световния театър - сега се играе в Ню Йорк, Виена, Берлин.

Лилиан Хелман в апартамента си в Ню Йорк през 1977 г. (Снимка: Лин Гилбърт)

"Лисичета" е пиесата, която съм написала най-трудно. Първите варианти вървяха мудно, ту прибавях, ту изваждах персонажи, украси, декорации и все повече и повече се уморявах, след като трябваше да изхвърлям сцени, че и три напълно завършени варианта. Знаех много от достойнствата и недостатъците й още преди да започне да се играе, но се нуждаех от интересен критически ум, който да ми каже нещо повече. И похвалите, и критиките обаче ми се струваха неубедителни и това е една от причините големият успех на пиесата да ме хвърли в бездействие и глупава депресия", казва Лилиан Хелман в автобиографичния си роман "Пентименто", претворен във филма "Джулия" - с Ванеса Рейдгрейв, Джейн Фонда и Мерил Стрийп.

Хелман "признава", че чрез Александра, младото момиче от пиесата, е искала да се понадсмее над собствената си младежка високомерна невинност, да накара хората да се посмеят на тъжната, слаба Бърди и да й съчувстват, но не й да ги накара да плачат, искала е зрителите да видят част от себе си в алчните за пари Хюбърдови, а не да ги мислят за злодеи, с които нямат нищо общо.

След премиерните представления на 13, 14 и 15 декември "Лисичета" ще се играе на 31 декември, 16 и 27 януари. Билети има на касите на театъра и онлайн на nationaltheatre.bg.

ИЗБРАНО
Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Всеки ще открие своето заглавие на фестивала "Сцена на кръстопът" през есента

Акцентите в новото издание на театралния фестивал в Пловдив са вълнуващи и за най-изисканите почитатели на "изкуството на мига"

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

България и Македония се обединяват в театрално представление

Мартина Троанска с номинация ИКАР 2024 за главна женска роля и Марин Джишев от Северна Македония застават заедно, един до друг на 16 юли от 19 ч. в зала 2 на "Топлоцентрала", за да потърсят чрез изкуството общ език

Много театър, Stand-Up комедии и разнообразна детска програма от 18 юли на Sofia Summer Fest

Петото издание на летния културен фестивал на София започва с концерт на Васил Найденов

Русенската опера представя "Кармен" на "Сцена на вековете" във Велико Търново

"Русенският балет внася нов живот в класическата история за пленителната Кармен. Той потапя публиката в страстната атмосфера на Испания, където любовта, ревността и свободолюбието се сблъскват по експлозивен начин, а невидимата сила на съдбата е изведена като отделен художествен образ", казва Лилия Морале от културния институт в Русе