Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Теодора Духовникова е алчна и безсърдечна красавица в естетския спектакъл "Лисичета"

ПРЕМИЕРА

Теодора Духовникова е алчна и безсърдечна красавица в естетския спектакъл "Лисичета"

Ожесточен любовен сблъсък се очаква на сцената на Народния театър, в най-новата постановка на Бина Харалампиева

Автор на плаката: Павел Червенков

Теодора Духовникова е алчна и безсърдечна красавица в естетския спектакъл на Бина Харалампиева "Лисичета" по психологическата драма на Лилиан Хелман в Камерната зала на Народния театър "Иван Вазов", съобщава БТА.

Премиерните представления са тази вечер, утре и на 15 декември.

Изящната сценография и красивите костюми са на Свила Величкова. Музиката на Асен Аврамов подсилва драматизма в постановката, нелишена и от комични моменти.

Регина /Теодора Духовникова/ е жестока и коварна и към себеподобните си братя - Оскар /Христо Петков/ и Бен /Дарин Ангелов/, и към романтичния си, чувствителен съпруг Хорас /Иван Юруков/, който умира от болно сърце - в медицински и житейски смисъл.

Автор на плаката: Павел Червенков

Регина се е омъжила по сметка и презира Хорас всъщност за това, че е човек - той живее в съвсем различни нравствени измерения от фамилията на потомствените памукови плантатори, които се готвят да станат фабриканти. За тази цел трябва да сключат сделка с Маршал /Цветан Алексиев/ - около нейната подготовка се завърта интригата в пиесата, за да излязат наяве нрави, характери, отношения.

По сметка се е оженил и първичният, прагматичен Оскар, който ловува заради удоволствието да наблюдава как животните умират. Другият брат - Бен, заявява, че няма да се жени, вероятно заради сексуалната си ориентация, която Дарин Ангелов "подсказва" с намигване и чувство за мярка.

Ужасната атмосфера в семейството е довела почти до лудост нежната и емоционална Бърди /Ана Пападопулу/, съпругата на Оскар. На половин бутилка плодово вино тя дори признава, че мрази сина им Лео /Марин Рангелов/, а двете й най-големи мечти са Оскар да не ходи на лов и да се завърнат в бащината й къща - с уюта, топлината и духовната изтънченост на аристократичното й семейство и красивата градина.

Светъл лъч в непоносимото съществуване на Бърди е обичта на племенницата й Александра /Радина Боршош/ - 17-годишната дъщеря на Регина и Хорас, у когото също среща разбиране и подкрепа. В "групата на човеците" е и прислужницата Еди /Цветомира Даскалова/.

Бина Харалампиева (Снимка: Малък градски театър "Зад канала")

"Направих този спектакъл, защото ми писна да гледам как съвременните вандали мачкат всичко духовно, красиво и смислено около себе си в опитите си да забогатеят. И ние като общество непризнато отглеждаме злото у себе си, сякаш е най-висша ценност. Лилиан Хелман ми даде "оръжието", с което да изразя своя гняв. Всичко останало съм казала заедно с изумителните артисти!" - отбелязва Бина Харалампиева.

"Лисичета" е на сцената на Народния театър 70 години след първата постановка на Александър Иконографов през 1947 г.

Лилиан Хелман създава знаменитата си пиеса в края на 30-те години. "Лисичета" е от най-доброто, създадено в американската драматургия, желано предизвикателство от много режисьори и актьори в световния театър - сега се играе в Ню Йорк, Виена, Берлин.

Лилиан Хелман в апартамента си в Ню Йорк през 1977 г. (Снимка: Лин Гилбърт)

"Лисичета" е пиесата, която съм написала най-трудно. Първите варианти вървяха мудно, ту прибавях, ту изваждах персонажи, украси, декорации и все повече и повече се уморявах, след като трябваше да изхвърлям сцени, че и три напълно завършени варианта. Знаех много от достойнствата и недостатъците й още преди да започне да се играе, но се нуждаех от интересен критически ум, който да ми каже нещо повече. И похвалите, и критиките обаче ми се струваха неубедителни и това е една от причините големият успех на пиесата да ме хвърли в бездействие и глупава депресия", казва Лилиан Хелман в автобиографичния си роман "Пентименто", претворен във филма "Джулия" - с Ванеса Рейдгрейв, Джейн Фонда и Мерил Стрийп.

Хелман "признава", че чрез Александра, младото момиче от пиесата, е искала да се понадсмее над собствената си младежка високомерна невинност, да накара хората да се посмеят на тъжната, слаба Бърди и да й съчувстват, но не й да ги накара да плачат, искала е зрителите да видят част от себе си в алчните за пари Хюбърдови, а не да ги мислят за злодеи, с които нямат нищо общо.

След премиерните представления на 13, 14 и 15 декември "Лисичета" ще се играе на 31 декември, 16 и 27 януари. Билети има на касите на театъра и онлайн на nationaltheatre.bg.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

София става столица на мюзикъла и съвременния балет в България

Фестивалът на Музикалния театър е от 25 юни до 10 юли 2021 г.

Студентите на Малин Кръстев от Театрален колеж "Любен Гройс" - на сцената на Народния

Дипломният им спектакъл "Шум и бяс", можем да видим на 21 юни на Голяма сцена, предстоят последни представления за сезона на хитови спектакли

"Любовни истории" на Габровския театър ще има премиера в София

Постановката, създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, ще се играе на 14 юни в парк-театър "Борисова градина"

Народният театър тръгва на най-голямото си турне от 14 години насам

Шест заглавия и 21 представления ще гостуват в 11 български града в продължение на месец

Андрю Лойд Уебър обеща да отвори театрите си в Лондон дори под заплаха от арест

Той заяви, че неговите театри са подложени на "остър финансов стрес" заради ограниченията, които го принудили да направи втора ипотека на дома си в Лондон

Балет "Арабеск" представя "Опера Diva" с вечната музика на Белини, Верди, Пучини

Спектакълът е на 20 юни 2021 г. от 17.00 ч., на сцената на Музикален театър