Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Теди Москов разказва за емблематичния си спектакъл "Комедия на слугите" на 26 март от 19.30 ч.

КУЛТОВИ СПЕКТАКЛИ

Теди Москов разказва за емблематичния си спектакъл "Комедия на слугите" на 26 март от 19.30 ч.

Спектакъл, гостувал на Авиньон, е следващата тема в поредицата "Представленията, които ни създадоха"

Теди Москов в любимия ресторант на големия италиански режисьор Фелини в Рим (Снимка: Личен архив)

Още

Теди Москов поставя "Хайде да се трепаме"

Теди Москов поставя "Хайде да се трепаме"

Втората среща от поредицата "Представленията, които ни създадоха", организирана от Yalta Art Room, ще бъде посветена на спектакъла "Комедия на слугите" на Теди Москов (премиера 30.03.2002).

Любимият режисьор ще разкаже подробно и ще припомни на публиката за емблетичната си творба, с която гостуват на фестивала в Авиньон през 2002, на 26 март от 19.30 ч. Модератор на събитието е Василена Винченцо-Коломоец, сценарист - Васил Дуев-Тайг.

Хитовото представление се играе над 10 години и е гледано от хиляди зрители по света и у нас. "Комедия на слугите" е копродукция на театър "Улицата" и театър "Българска армия", Театралния фестивал в Авиньон, Програма ТЕОРЕМ и френските театри "Филатюр" и "Роз дьо Ван".

Сцена от спектакъла "Комедия на слугите" (Снимка: Личен архив)

Теди Москов преобръща традиционната връзка слуга-господар със забавната си "Комедия на слугите" по Голдони, Молиер, Сервантес в обединените класически техни текстове "Слуга на двама господари", "Дон Кихот" и "Дон Жуан". Сценарият е на Теди Москов.

В актьорския екип са имена като Мая Новоселска, Христо Гърбов, Валентин Танев, Камен Донев, Вяра Коларова, Адриана Найденова, Стефания Колева, Стефан Вълдобрев, Никола Додов, Борислав Стоилов, Георги Спасов и Ненчо Илчев. Всички актьори играят по няколко роли. Сценографията е дело на Пламен Бонев, костюмите на Свила Величкова, музиката е на Антони Дончев. Осветлението е направено от Иван Тонев, а анимацията от Владимир Шишков.

Теди Москов ще бъде гост в инициатива на Yalta Art Room

"Текстовете са свързани парадоксално, с въображение и ирония, но и със здрави логични връзки. "Комедията на слугите" преминава от жанр в жанр, от реалност към фантазия, от високото към ниското изкуство. Към този блестящо подреден хаос Теди Москов е добавил видео, анимация, фокуси, цирк.

Пред очите на публиката персонажите сменят самоличността и настроението си с изключителна бързина и изобретателност. Карнавалният свят се завърта като лента, върху която за миг се улавя разнообразието на света - сълзи и щастие, мъдрост и глупост, любов и смърт." - споделят от "Дневник" дни преди премиерата през 2002 г.

Още

Мая Новоселска и Мариус Куркински в "Ромео и Жулиета" - спектакъл на Теди Москов

Мая Новоселска и Мариус Куркински в "Ромео и Жулиета" - спектакъл на Теди Москов

"Спектакълът се занимава с това как слугите с тяхното въображение и фантазия се оказват винаги в центъра на всичко и движеща сила в различни ситуации - любов, изневяра, мечти и т.н. (...) Това е особен вид комедия, не е комедия на простащината", добавя в интервю за БТВ актьорът Камен Донев.

На най-важното театрално събитие в Европа - Авиньонският фестивал, в двора на честта" на Папския дворец, побиращ до 6000 зрители, през юли 2002 г. трупите на "Ла Страда" и Театъра на армията, представят хитовият спектакъл на Теди Москов "Комедия на слугите". Москов е гостувал на международния форум четири години по-рано с "Майстора и Маргарита". През 2006 г. представлението "Комедия на слугите" гостува и на 38-ия Международен театрален фестивал във Венеция.

Теди Москов ще бъде гост в инициатива на Yalta Art Room

Стефан Москов е един от най-характерните, ярки и отличителни театрални режисьори. Темите, които го вълнуват са абсурдът и стремежът към свобода. Обича минимализма в театъра или "бедния театър", както самият той го определя.

Запис от срещата ще бъде качен на интернет страниците на Yalta Art Room.

Събитието се осъществява с подкрепа на Национален фонд "Култура" и театър "Българска армия".

"Представленията, които ни създадоха" е серия дискусии с безплатен достъп, в които участие ще вземат емблематични творци, свързани с театралното изкуство в България. Създателите му гледат на това приключение като образователен жест, обърнат към всички поколения артисти и любители на театралното изкуство.

Очаквайте и следващите гости от поредицата!

Още

Теди Москов предписва "Шекспирин по време на пандемия"

Теди Москов предписва "Шекспирин по време на пандемия"

Още

Премиерата на Теди Москов "Няма да платим! Няма да платим!" - на 15, 16 и 17 юли

Премиерата на Теди Москов "Няма да платим! Няма да платим!" - на 15, 16 и 17 юли

Още

Ивайло Христов ще играе Фелини в ново представление на Теди Москов

Ивайло Христов ще играе Фелини в ново представление на Теди Москов

Още

Yalta Art Room с нов сезон - 4 премиери и кампанията "Представленията, които ни създадоха"

Yalta Art Room с нов сезон - 4 премиери и кампанията "Представленията, които ни създадоха"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лилия Абаджиева предизвика дъжд в бургаския театър с най-новия си спектакъл "Ромео и Жулиета"

"Посвещавам този спектакъл с цялата си любов и безкрайната си благодарност на моя учител Борислав Чакринов", заяви от сцената режисьорът Лилия Абаджиева

Задава се 32-ият международен театрален фестивал „Варненско лято“

28 заглавия на живо, на киноекран и онлайн ни очакват между 1 и 15 юни

Пиеса на ливано-канадски режисьор беше отменена в Бейрут

Неправителствената организация "Комисия по въпросите на задържаните" призова за разследване срещу Важди Муавад заради контактите му с Израел

Дара Екимова, Нети Добрева, Асен Блатечки, Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на SoFest Spring

SoFest Spring с шест концерта и спектакли, пет специални премиери в четири фестивални вечери

Публиката аплодира дълго Емил Марков и Керана на премиерата на пиесата "Всяка първа сряда"

Неочакваният тандем на театралната сцена се оказа очаквано добра комбинация в спектакъла на драматурга Щефан Фьогел

Радикален, еклектичен, еротичен и политически ангажиран: 17-ят "Антистатик" надскача границите на танца

От 14 до 23 май в София ще се проведе 17-то поредно издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"