Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Театър 199 затваря врати до края на октомври, неясна е съдбата на останалите

ТЕАТЪР И ПАНДЕМИЯ

Театър 199 затваря врати до края на октомври, неясна е съдбата на останалите

Очаква се театърът да поднови програмата си през ноември

Кризата заради разрастването на коронавируса задълбочава все повече настоящата съдба на българския театър. Отменят се постановки, има заразени актьори, има малко публика. Актьорите, режисьорите и театралните екипи са в несигурност дали изобщо ще имат работа през следващите месеци и как ще бъдат обезпечени за налагащите се ограничения, които очевидно предстоят. 

Театърът е фино изкуство, което се случва на живо, то не може да съществъва без своята публика. Ако няма публика, се обезсмиля донякъде театралната професия - всички тези хора, които трябва да стоят по домовете си и да чакат някой да отсече каква ще бъде настоящата им съдба. 

Столичният театър 199 "Валентин Стойчев" отмени своята програма за месец октомври, тъй като театърът няма достатъчно публика, а разходите са подръжка на залата са големи. Закупилите билети за някоя от постановките на театъра за октомври биха могли да ги презаверят за ноември или да им бъдат върнати парите на касите на театъра. 

За съжаление вълнението на театралната публика от това, че театъра отново е отворен и можем да споделим това преживяване заедно, се оказа много кратко. Сега отново се говори за минаване на "онлайн" театър. Спектакълът "Медея" също се отложи заради случай на коронавирус в театър "Азарян", в друг екип, работил преди това в сградата на театъра.

"Ние имаме една група зрители, които ни следват и не могат да гледат отново постановката. Цяло лято премина в търсене на финансови възможности да осигурим поне хонорари на артистите, дори при 30% - 50% посещаемост. Спечелихме проекти и програми, бяхме се подготвили вече да има постановка, но да има дезинфекция точно в този ден не го предвиждахме... Много е тъжно и ще се отдалечим от живия театър. Че трябва зрителите да са през място, да са с маски, на това свикнахме, но ние, самите артисти, също сме уязвими, ние трябва да си правим непрекъснато тестове, защото работим в близост един до друг... Трябва и за нас да се изработи протокол как да работим. Да не се затварят театрите - да се отлагат непрекъснато представления - ще откажем зрителите съвсем от живото изкуство, а то е незаменимо...Може би трябва да минем онлайн", коментира пред БНР Снежина Петрова по повод отмяната на "Медея". 

От своя страна пък Сатиричния театър публикува 10 причини, поради които театърът е най-безопасното място по време на пандемия - като алармиращ апел публиката да участва в спасяването на театъра. Ето кои са те според екипа на Сатирата: 

1. Зрителите влизат и излизат през няколко отделни широки входа.

2. Движението във фоайето и в салона се извършва по непресичащи се и специално обособени маршрути.

3. Обемите и площите в сградата осигуряват лично пространство, по-обширно от всякъде другаде на закрито.

4. Зрителите по време на спектакъла са седнали в удобни столове на препоръчителните разстояния един от друг.

5. Те се наслаждават на спектакъла в състояние на покой, без физически движения и без разговори помежду си.

6. Зрителят присъства в салона при строго приети правила и посочени в билетите места.

7. Системата за вентилация на салона е последно технологично поколение, сертифицирана, с циркулация на свеж въздух отвън.

8. Съгласно вътрешния правилник на сградата, рутинното почистване е два пъти дневно - сутрин и вечер.

9. Съгласно противоепидемичните изисквания, дезинфекцирането на повърхности и пространства се провежда на всеки два часа.

10. Театралният салон е в пъти по-безопасен от градски транспорт, търговски обекти, заведения, барове, дискотеки, болници, аптеки, спортни събития, семейни тържества, масови обществени мероприятия и много други.

"Добре дошли при нас. Ако обичате театъра, подкрепяйте ни и споделяйте с близки и приятели. Бъдете здрави!", апелират от театъра.

Още

„Медея” влиза в афиша на Театър "Азарян"

„Медея” влиза в афиша на Театър "Азарян"

Още

"Фермата на животните" по Джордж Оруел в Театър 199

"Фермата на животните" по Джордж Оруел в Театър 199

Още

Ричард Маркс отменя европейското си турне

Ричард Маркс отменя европейското си турне

Още

Изложбата "Черти във време (в молив и лист)" - размисъл за състоянията, които отменят Края на света

Изложбата "Черти във време (в молив и лист)" - размисъл за състоянията, които отменят Края на света

Още

Отменя се концертът на Дейвид Гарет и Жулиен Куентин в София

Отменя се концертът на Дейвид Гарет и Жулиен Куентин в София

Още

Отменят церемонията за театралните награди "Лорънс Оливие"

Отменят церемонията за театралните награди "Лорънс Оливие"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деклан Донелан започна репетициите на "Медея" в Народния театър

Премиерните представления са на 9 и 10 октомври

Шест моноспектакъла на големи български артисти в програмата на МТФ "Варненско лято"

Мариус Куркински, Весела Бабинова, Христо Мутфачиев, Елена Телбис, Боян Арсов и Димитър Ангелов играят във Варна през юни

"Риголето" ще разкаже в Бургаската опера тъжната история за изкушение, грях и саможертва в сряда

Под палката на маестро Димитър Косев /гост/, на 22 май в операта от Верди ще се представят чудесни солисти, оркестър и хор