Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Фермата на животните" по Джордж Оруел в Театър 199

ПРЕМИЕРА

"Фермата на животните" по Джордж Оруел в Театър 199

На 10-и февруари от 19,30 часа театърът ще представи новата си премиера

Сцена от "Фермата на животните", Театър 199, реж. Десислава Шпатова (Снимка: Иван Дончев)

На 10-и февруари (понеделник) от 19,30 часа Театър 199 "Валентин Стойчев" ще представи новата си премиера "Фермата на животните" по Джордж Оруел.

Сцена от "Фермата на животните", Театър 199, реж. Десислава Шпатова (Снимка: Иван Дончев)

Превод Албена Димитрова - Несторова, Постановка Десислава Шпатова, Сценография Христина Дякова, Музика Калин Николов, хореография Татяна Соколова

 В ролите - Снежина Петрова и Вирджиния Събева, Ивона Маврова, Станимир Михайлов, Тодар Атанасов

Сцена от "Фермата на животните", Театър 199, реж. Десислава Шпатова (Снимка: Иван Дончев)

Сцена от "Фермата на животните", Театър 199, реж. Десислава Шпатова (Снимка: Иван Дончев)

"Фермата на животните" е алегорична новела от Джордж Оруел. Разказ за група животни, които се вдигат на бунт срещу господаря си, надявайки се, че когато го прогонят от стопанството, ще създадат справедливо и разумно общество, в което ще са равни, свободни и щастливи. Но... какво се случва?

Още

Прорицателят Оруел: Всички са равни, но някои са по-равни от другите

Прорицателят Оруел: Всички са равни, но някои са по-равни от другите

Защо Оруел? Защо сега? Възможно ли е овехтелите образи на съветизма - Ленин, Троцки, Сталин да са актуални днес? Да! Защото книгата на големия британски автор, смятана за едно от най-великите постижения в литературата на острова през 20-и век, отива далеч отвъд конкретните социално-политически и исторически рамки. А също и отвъд прасета и магарета, кокошки и кози. Тя е мощно, вълнуващо и смело предупреждение, че диктатурата е винаги възможна, че е многолика, приема най-различни форми и че "никога не спи"!

Сцена от "Фермата на животните", Театър 199, реж. Десислава Шпатова (Снимка: Иван Дончев)

Какво се случва днес? Какво очакваме да бъде утрото на нашето утре? Възможно ли е да живеем без завист, алчност, мързел, страх? И породените от тях - жестокост, глупост, подчинение? В Англия, България, Русия, Китай, Америка, навсякъде, сякаш нещо ново предстои. Но какво е то? И накъде върви?

Сцена от "Фермата на животните", Театър 199, реж. Десислава Шпатова (Снимка: Иван Дончев)

Тези въпроси (и поредица други) задава екипът на постановката "Фермата на животните". Многопластовата, кабаретно-фатална, разнообразна и пластична Снежина Петрова е подкрепена от силен ансамбъл млади изпълнители - Вирджиния Събева, Ивона Маврова, Станимир Михайлов и Тодор Атанасов, от сценографа Христина Дякова, композитора Калин Николов и хореографа - Татяна Соколова. А режисьорът Десислава Шпатова превърна "Фермата" в своя ферма, която ви очаква - да ви приюти, изненада, впечатли и... покори.

ЦИТАТИ ОТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ДЖОРДЖ ОРУЕЛ

Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите.

Ако спазваш малките правила, можеш да нарушаваш големите.

Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.

Нуждаете се от образ на бъдещето? Представете си ботуш, стъпкващ човешко лице - това е вечно.

Във всяко общество обикновените хора трябва да живеят, съпротивлявайки се на съществуващия ред на нещата.

Всеки писател, който застава под партийните знамена, рано или късно се оказва пред избор - или да се подчини, или да млъкне.

Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината - това е екстремизъм.

Абсолютно бялото и абсолютно черното изглеждат като някакъв дефект на зрението.

Нямаш нищо свое освен няколко кубически сантиметра в черепа.

За да видите това, което се случва пред носа ви, трябва отчаяна борба.

Ние, представителите на средната класа, освен правилното си произношение, няма какво да губим.

Хората могат да са щастливи само ако не поставят щастието като цел на живота си.

Джордж Оруел е псевдоним на Ерик Артър Блеър, роден на 25 юни 1903 г. в Мотихари, Индия, където баща му Ричард Уолмсли Блеър работи като британски държавен служител, отговорен за процъфтяващата по онова време търговия с опиум. Още като малък Ерик Блеър е върнат в Англия и е отгледан почти изцяло само от майка си.

След като посещава училището Сейнт Киприан в Ийстбърн, той получава кралска стипендия за колежа Итън, който завършва през 1921 г. и е изпратен да служи в имперската полиция в Бирма. Почти нищо не се знае за петгодишния му престой там, освен че той вдъхновява първия му роман "Дни в Бирма" (1934).

Когато се завръща в Англия той става учител по литература в Лондон и написва "На дъното в Париж и Лондон" (1933), като възприема своя псевдоним Джордж Оруел, който съчетава името на управляващия тогава монарх на Обединеното кралство с любима на автора река. Преподавателската му кариера приключва поради прекарана тежка пневмония в края на 1934 г. Докато се лекува в санаториум завършва и романа "Пасторска дъщеря" (1935). След като се възстановява, работи в книжарница в британската столица. Тук той се среща и се жени за първата си съпруга, Айлийн О'Шонеси.

26 юли 1958 г. Вдовицата на Оруел Соня Оруел с годеника си Майкъл Пит-Ривърс в дома му в Толард-Роял след обявяването на годежа им (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Оруел прекарва част от 1937 г. в Испания като доброволец на страната на републиканците срещу Франко. Става свидетел на враждата между сталинистките и троцкистките фракции. Макар и да съхранява ляво мислене, у него се пробужда трайна омраза към тоталитарната съветска система. Оруел е ранен в гърлото и се завръща в Англия.

Пише множество трудове на политическа тематика. А когато Великобритания е въвлечена във Втората световна война, авторът е отхвърлен от военна служба по здравословни причини. Започва работа в Би Би Си и в седмичното списание "Трибюн".

"Фермата на животните", неговата горчива сатира на съветския експеримент, е публикувана през 1945 г. По същото време писателят преживява тежък удар в личния си живот. Съпругата му Айлийн умира от сърдечна недостатъчност по време на рутинна операция. А недълго преди това двойката е осиновила малко момче, което Оруел решава да отгледа сам.

През последните години от живота си Оруел живее на отдалечения шотландски остров Юра. С помощта на сестра си отглежда детето си, работи усилено върху последния си роман "1984" и се бори срещу своето влошаващото се здраве. Скоро след като завършва книгата в края на 1948 г., той претърпява пълен физически срив и е отведен в клиника Котсуолдс, страдащ от напреднала туберкулоза. Огромният международен успех на романа, публикуван през юни 1949 г., идва твърде късно за своя автор.

Джордж Оруел умира на 21 януари 1950 г. на 46 години. Малко преди смъртта си сключва неочакван втори брак със Соня Браунел, редактор в литературното списание "Хърайзън". След като прочита некролозите в пресата в деня на погребението на великия писател, неговият приятел Малкълм Мъгъридж пише в своя дневник: "ето така се ражда легендарният човек".

Следващите представления на "Фермата на животните" са на 19-и февруари, 1-ви и 21-ви март

Още

"1984" на Оруел открива Бродуей през лятото

"1984" на Оруел открива Бродуей през лятото

Още

Съпругата на Джордж Оруел го насърчавала за извънбрачен секс

Съпругата на Джордж Оруел го насърчавала за извънбрачен секс

Още

"Нос" - абсурдизъм по Гогол в Театър 199

"Нос" - абсурдизъм по Гогол в Театър 199

Още

Снежина Петрова ще отпразнува юбилея си със спектакъла "Медея" в театър Азарян

Снежина Петрова ще отпразнува юбилея си със спектакъла "Медея" в театър Азарян

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Виенски вкус в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с "Прилепът"

Под палката на Димитър Косев, Еделина Кънева и Марчо Апостолов гостуват в главните роли в една от най-известните оперети от Йохан Щраус-син на 27 февруари в операта в Бургас

Ясмина Реза, Стоян Радев и "Три версии на живота" с премиера в I AM Studio

Спектакълът е на 28 февруари на сцената на I AM Studio

Танцовата драма "Нестинарка" - 96 години български професионален балет

Обичаният и емблематичен танцов спектакъл се показва в изложба, филм и спектакъл на 29 февруари от балетната трупа на Старозагорската опера

Народният театър посреща над 50 гости от цяла Европа за първото издание на формата "НТ Мини"

От 27 февруари до 2 март в Народен театър "Иван Вазов" ще се проведе първото издание "НТ Мини" - умален формат на шоукейс, който в пет поредни вечери ще покаже селекция от пет емблематични спектакъла от репертоара на театъра

Театър "Българска армия" ни кани на сватба с "Пет жени в еднакви рокли"

Режисьор е Атанас Атаносв , а авторът на пиесата Алън Бол е носител на "Оскар" за сценария на "Американски прелести"

"Behind you" с премиера на 1 март на сцената на Yalta Art Room

Филип Миланов и Елизабет Якимова представят солов танцов пърформанс