Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световно известният драматург и режисьор Петър Зеленка на сцената на Народния

МЕЛПОМЕНА

Световно известният драматург и режисьор Петър Зеленка на сцената на Народния

Валентин Ганев е актьор и постановчик на новия спектакъл, посветен на противоречивия руски изобретател и агент Леон Теремин

Репетиция на "Теремин" (Снимка: Божидар Марков)

На камерната сцена на Народния театър започнаха репетициите на пиесата "Теремин" от чеха Петър Зеленка.

Постановъчният екип се води от Валентин Ганев. За главната роля на руският изобретател Лев Теремин е поверена на младия Стефан Додуров. Актьорският състав включва Йосиф Шамли, Деян Ангелов, Стефан Къшев, Стефания Колева, Ванеса Лу, Гергана Змийчарова, Благовест Благоев, Руси Чанев, Валентин Ганев, Теодор Елмазов и Пламен Пеев.

Сценография, костюми и видео дизайн - Красимир Вълканов. Музика и музикален педагог - Слав Бистрев. Николай Гундеров ще асистира на Ганев в поставянето. Премиерата се очаква в края на май.

Преди шест години, отново през май, на Сцена "Апостол Карамитев" се състоя четене на откъси от пиесата "ТЕРЕМИН" в присъствието на автора. С това беше отбелязана премиерата на книгата на издателство "Панорама плюс", "ТЕАТЪР Х 3", съдържаща три пиеси на Петър Зеленка в превод на Маргарита Кюркчиева. Четенето тогава беше режисирано от Николай Гундеров, а Валентин Ганев чете ролята на Теремин.

2013 г. Мария Каварджикова и Валентин Ганев четат Теремин (Снимка: Архив на Народен театър)

Ганев има още една причина да се насочи към тази пиеса, но предпочита, засега, да я държи в тайна. Все пак пиесата има и шпионски характер. Той я нарича серия от двойни дъна, които постоянно объркват зрителя и му поднасят все нови и нови разкрития в хода на действието. Коя е окончателната истина и има ли такава, ще реши зрителят...

Отправна точка на тази пиеса е съдбата на реална личност - руско-съветският учен, изобретател и агент Лев Сергеевич Термен, известен на запад като Леон Теремин. Той открива, че човешкото тяло може да промени качеството на електрическия поток и конструира първото охранително устройство против кражба. То представлява прост сензор, който регистрира промяната в качеството на пространството, ако някой проникне в дадено помещение и издава тон, който задейства сирена.

Теремин открива, че наред с това е възможно да създаде на същия принцип и много специален музикален инструмент, който по-късно ще бъде наречен на негово име, Теремин, или Тереминвокс.

До ден днешен това е единственият безконтактен музикален инструмент в света. Изпълнителят на този инструмент свири, като променя височината на тона, променяйки разстоянието на дясната си ръка до една от антените, докато разстоянието на лявата ръка до втората антена променя силата на звука. Този необикновен и малко познат музикален инструмент, или по-точно няколко такива инструмента, са в основата на музикалната тъкан на спектакъла. Така електронната музика се превръща в действащо лице на пиесата.

Репетиция на "Теремин" (Снимка: Божидар Марков)

Петър Зеленка нарича своята пиеса "драматизиран документален филм". Разказ за човек, поробен от историята, без свобода на самоопределяне, поведение и воля. Почти вековният жизнен път на Лев Теремин го среща с изключителни личности на фона на сложния и противоречив двайсети век. Теремин е интересен пример за човек, който никога не се учи от драматичните събития в живота си. Напротив, те го каляват. Той изпитва на свой гръб и изживява съвсем активно най-лошото, което миналият век може да предложи - Първата световна война, Болшевишката революция, гладът от 1920 година в Русия, Голямата депресия в Америка, комунистическият Гулаг, Втората световна война - но тези събития не се отразяват особено върху него. Той излиза от тях непроменен.

"Това, което наистина предизвиква сълзи, е личността на Теремин - жесток човек, неспособен да общува с близките си, крайно несправедлив към тях, нараняващ емоционално както съпругата си, така и приятелите. На финала обаче зрителят си дава сметка защо Теремин е такъв - животът му е същински ад. Той е бил двоен агент и е имал дарбата да прозира отвъд видимото на нещата и събитията. В края на пиесата става ясно, че може би и това не е последният слой от обвивката на този персонаж, а сърцевината е още по-навътре; или пък изобщо няма сърцевина. В това именно се състои метафизичното внушение на пиесата: какво знаем ние за действителните намерения на хората, за техните мотиви. И не на последно място - за смисъла на свободата", казва за пиесата си авторът Петър Зеленка.

Лев Сергеевич Термен, известен като Леон Теремин (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Времето и мястото на действието на пиесата обхващат американския период от живота на героя, Ню Йорк от трийсетте години на миналият век - време на революционни научно-технически открития, дръзки предизвикателства в изкуството, шпионаж, сух режим, любовен разгул, финансов крах. Нашият герой патентова редица свои технически изобретения, превръща се, едва ли не, в сценично музиканстка звезда, узнава вкуса на славата и провала...

"ТЕРЕМИН" е определяна от чешката критика като едно от най-универсалните произведения на популярния филмов режисьор и сценарист Петър Зеленка. Mногопластов портрет на личност и време, създаден както чрез средствата на драмата, така и с елементи на шпионска интрига и силни комични моменти. Авторът успява да прекрачи границите на чистата биография. Вглеждайки се в сложната и противоречива връзка личност - социум, Петър Зеленка е изключителен в своята способност да пише за театър с неподражаема лекота и хумор.

Написана за Дейвицкия театър в Прага и поставена от самият автор през 2005 година пиесата "Тeремин" се играе с огромен успех в продължение на 14 сезона.

Пожелавайки "на добър час " на българските си колеги, Петър Зеленка подари на Народния театър действащ ретро модел на музикалния инструмент Тереминвокс, участвал съвсем до скоро в звездното чешко представление.

Петър Зеленка

Петър Зеленка (1967 г.) завършва драматургия във FAMU в Прага. Дебютира като режисьор през 1993 г. с фиктивен документален филм за пънк групата "Катинар". През 1997 г. е премиерата на "Копчари" - най-високо оценения му досега филм, отличен с престижната награда "Чешки лъв" за сценарий, режисура и най-добър филм.

По сценарий на Зеленка през 2000 г. е сниман филмът "Самотници", който се радва на голям успех сред зрителите. За по-новите си филми - "Годината на дявола" (2003) и "Истории за обикновената лудост" (2005) получава голямата награда на фестивалите в Москва и Карлови Вари. През 2008 г. е премиерата на филма "Карамазови", който Чешката филмова академия предлага за "Оскар" за най-добър неанглоезичен филм. Последният му реализиран филм се казва "Dubbing street" (2017).

"ТЕРЕМИН" от Петър Зеленка
Превод от чешки език: МАРГАРИТА КЮРКЧИЕВА
Постановка: ВАЛЕНТИН ГАНЕВ
Режисьор: НИКОЛАЙ ГУНДЕРОВ
Сценография и костюми: КРАСИМИР ВЪЛКАНОВ
Музика: СЛАВ БИСТРЕВ

С участието на: СТЕФАН ДОДУРОВ, ЙОСИФ ШАМЛИ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, СТЕАН КЪШЕВ, СТЕФАНИЯ КОЛЕВА, РУСИ ЧАНЕВ, ВАНЕСА ЛУ, ГЕРГАНА ЗМИЙЧАРОВА, ТЕОДОР ЕЛМАЗОВ, ПЛАМЕН ПЕЕВ, БЛАГОВЕСТ БЛАГОЕВ, ВАЛЕНТИН ГАНЕВ

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев

Самуел Финци с гръм и трясък

Не пропускайте "Един кон влязъл в бар" на 25 и 26 март в Народния театър, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена)

"Риголето" с гост-диригент и забележителни солисти на бургаска сцена

Спектакълът ще бъде под палката на Матей Поп от Румъния