Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световните музикални и кинофестивали, арт форуми и изложения се готвят да посрещнат публиката си през 2022 г.

ФЕСТИВАЛЕН ЖИВОТ

Световните музикални и кинофестивали, арт форуми и изложения се готвят да посрещнат публиката си през 2022 г.

Повечето от тях се надяват, че ще могат да се проведат на живо

След Берлинале обичайно филмовият елит се събираше във Венеция за най-стария кинофестивал в света. Пандемията от Ковид-19 обаче промени това - престижният форум тази година ще се проведе от 31 август до 10 септември (Снимка: Getty Images)

Световните музикални и кинофестивали, арт форуми и изложения се подготвят да посрещнат публиката си през 2022 г., това съобщава БТА. 

Още

Най-впечатляващите изложби, които да очакваме през 2022 г.

Най-впечатляващите изложби, които да очакваме през 2022 г.

Повечето от тях се надяват, че ще могат да се проведат на живо при строго спазване на противоепидемичните мерки, а не в хибриден вариант, както беше в изминалите две години заради пандемията от Ковид-19.

Обичайно първи в списъка на популярните фестивали за годината е "Сънданс", който се провежда в Парк Сити, щата Юта. Форумът ще се състои от 20 до 30 януари. Първоначално организаторите планираха присъствени събития с прожекции в Парк Сити и Солт Лейк Сити, Юта, както и някои "сателитни" в регионални киносалони в САЩ.

Драстичният ръст на заразени с варианта Омикрон на новия коронавирус обаче промени плановете им и те бяха принудени преди ден да обявят, че "Сънданс" и тази година ще е изцяло във виртуален формат. Над 80 филма е планирано да бъдат показани, като акцентът е върху документалистиката.

В Европа парадът на най-добрите кинопродукции започва през февруари, когато се открива Международният кинофестивал в Берлин (Снимка: Getty Images)

В Европа парадът на най-добрите кинопродукции започва през февруари, когато се открива Международният кинофестивал в Берлин (Берлинале).

Той ще стартира на 10 февруари и ще продължи до 20 февруари. Засега е планирано форумът да бъде в традиционния си формат - с присъствие на зрители. Програмата на Берлинале още не е официално обявена. Организаторите обаче съобщиха, че френската актриса Изабел Юпер ще получи почетна награда "Златна мечка" за цялостно творчество.

След Берлинале обичайно филмовият елит се събираше във Венеция за най-стария кинофестивал в света. Пандемията от Ковид-19 обаче промени това - престижният форум тази година ще се проведе от 31 август до 10 септември. Миналата година Венецианската Мостра също беше през септември.

Организаторите на кинофестивала в Кан засега планират световните филмови звезди да преминават по червения килим от крайбрежния булевард "Кроазет" между 17 до 28 май, както беше преди избухването на пандемията. Заради Ковид-19 миналата година събитието беше изместено през юли.

Международните кинофестивали в Карлови Вари и Сан Себастиан е планирано тази година да са съответно между 1-9 юли и 16-24 септември.

Участие във фестивала в британския град Гластънбъри, който не се състоя миналата година, вече официално потвърдиха Били Айлиш и Даяна Рос. Сцената в Гластънбъри ще събере феновете от 22 до 26 юни (Снимка: Getty Images)

Още

Новата национална галерия в Берлин отваря отново с три изложби

Новата национална галерия в Берлин отваря отново с три изложби

И емблематичните музикални форуми се готвят да посрещнат публиката си на живо при строго спазване на противоепидемичните мерки. Участие във фестивала в британския град Гластънбъри, който не се състоя миналата година, вече официално потвърдиха Били Айлиш и Даяна Рос. Сцената в Гластънбъри ще събере феновете от 22 до 26 юни.

След двегодишно прекъсване заради коронавирусната пандемия фестивалът Коачела се завръща през април. По традиция проявата ще бъде организирана в два уикенда. За тази година те са 15-17 април и 22-24 април. Близо половин милион фенове обикновено се събират на открито в калифорнийската пустиня за Коачела.

Джаз фестивалът в швейцарския град Монтрьо също няма търпение да срещне публиката си. Предвижда се тази година да се проведе между 30 юни и 9 юли.

Embed from Getty Images

Австрийският град Залцбург отново ще бъде домакин на най-мащабното оперно и театрално събитие в света. Фестивалът започва на 18 юли, но организаторите му вече са готови с програмата, която включва над 200 представления за 45 дни. Те се надяват форумът да се проведе както обичайно, но и не изключват промяна на плановете заради Ковид-19.

Германският град Касел ще приеме 15-то издание на "Документа" - едно от най-големите изложения за модерно изкуство в света. То се организира на всеки пет години (Източник: Documenta 15/ Facebook)

Още

Берлинале разкри заглавия от тазгодишната си програма

Берлинале разкри заглавия от тазгодишната си програма

Германският град Касел ще приеме 15-то издание на "Документа" - едно от най-големите изложения за модерно изкуство в света. То се организира на всеки пет години. "Документа 15" ще отвори врати за първите си посетители на 18 юни и ще продължи до 25 септември. Арт директор е индонезийският творчески колектив "Руангрупа", който работи по подготовката на изложението заедно с още 14 арт групи от редица страни по света. Организаторите планират "Документа 15" да бъде по-мащабна и скъпа от обичайното.

Венецианското биенале, което е най-старото и авторитетно изложение на съвременно изкуство, ще бъде между 23 април и 27 ноември. Организаторите са си поставили за цел да компенсират миналогодишното анулиране на форума заради Ковид-19 и затова са подготвили изключително наситена програма. България ще участва в 59-то Венецианско биенале, като предстои да бъде избран проектът. Министерството на културата приемаше предложения до 29 декември м.г.

Снимка: iStock by Getty Images

Още

Актрисата Изабел Юпер ще бъде почетена на Берлинале

Актрисата Изабел Юпер ще бъде почетена на Берлинале

Международното изложение за съвременно изкуство "Арт Базел" тази година ще се проведе между 16 и 19 юни. То привлича десетки хиляди посетители и колекционери от цял свят. Въпреки пандемията форумът се състоя миналата година, като в него взеха участие над 270 галерии от повече от 30 държави.

Това лято ще се проведе и европейското пътуващото биенале за култура и изкуства "Манифеста", което на всеки две години се организира в различни точки на Европа. Домакин ще бъде косовската столица Прищина.

14-то издание на форума ще започне на 22 юли и ще продължи до края на октомври. Институт за съвременно изкуство-София е партньор в проекта "Западни Балкани Манифеста 14", озаглавен "Съвместно изграждане на общо пространство и платформи на солидарност в Западните Балкани и отвъд". Той е получил подкрепа от ЕС.

Многобройни културни събития е планирано да се състоят и в градовете, обявени за Европейски столици на културата за 2022 г. - Нови Сад в Сърбия, Каунас в Литва и Еш сюр Алзет в Люксембург.

В литературната сфера най-голямото събитие в световен мащаб е Международният панаир на книгата във Франкфурт. През октомври той традиционно събира световния литературен елит (Снимка: Getty Images)

В литературната сфера най-голямото събитие в световен мащаб е Международният панаир на книгата във Франкфурт. През октомври той традиционно събира световния литературен елит, както и стотици хиляди посетители. Тази година специален гост е Испания. Франкфуртският панаир на книгата ще бъде между 19 и 23 октомври.

Още

"Събитието" спечели "Златния лъв" на кинофестивала във Венеция

"Събитието" спечели "Златния лъв" на кинофестивала във Венеция

Още

Ридли Скот получи почетна награда на кинофестивала във Венеция

Ридли Скот получи почетна награда на кинофестивала във Венеция

Още

М. Найт Шаямалан ще е председател на журито на Берлинале

М. Найт Шаямалан ще е председател на журито на Берлинале

Още

Френският музикант Уудкид открива 55-ото издание на джаз фестивала в Монтрьо

Френският музикант Уудкид открива 55-ото издание на джаз фестивала в Монтрьо

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кралицата на корейската ъндърграунд сцена идва за първи път в България

Внушителният спектакъл ДРАКОНИ на Еън-Ми А ще бъде представен на 3 юни от ONE DANCE WEEK

Маргарита Младенова и "Мислещите тръстики"

"Мислещите тръстики" е посветен на поезията на Миряна Башева

Там, където физиката се среща с метафизиката

"НЕОнавтика" е новият спектакъл на "Театър на сетивата". Премиерата е на 29 януари в сградата на Химическия факултет на Софийския университет

Софийската опера посвещава "Риголето" на паметта на маестро Борислав Иванов

Спектакълът "Риголето" на 30 януари ще бъде посветен на паметта на маестро Борислав Иванов

Сатирата обявява конкурс за стендъп комедия

Конкурсът е явен - за непубликувани, непоставяни, неучаствали в други конкурси нови сатирични комедии. Крайният срок за получаване на пиесите е 31 август, а наградата е 1 500 лева

"Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев ще се играe в шуменския ДКТ "В. Друмев"

В ролите на Фани Хорн, отец Ередия и Жак Мюрие се превъплъщават добре познатите от театралната сцена, малкия и големия екран актьори Елена Петрова, Ники Илиев и Любомир Ковачев