Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-впечатляващите изложби, които да очакваме през 2022 г.

ИЗКУСТВОТО ПРЕЗ 2022

Най-впечатляващите изложби, които да очакваме през 2022 г.

Разглеждаме изложбите, които трябва задължително да се видят през 2022 г., включително завръщането на Биеналето във Венеция и Documenta, абсолютно зашеметяващи изложби на Донатело и Сезан, както и фестивал на скулптурата за Световното първенство в Катар

Made in Japan-La Grande Odalisque (1964) от Марсиал Райс ще е изложена в Музея за модерни изкуства в Париж (Източник: © Centre Pompidou; MNAM-CCI; Dist. RMN-Grand Palais/Philippe Migeat)

За много хора през последните две години възможността да гледат изкуство по света се оказа удоволствие, което беше поставено под съмнение от гледна точка на възможности за реализация. Много музеи и галерии бяха затворени заради пандемията и пространствата останаха празни и мрачни. 

Нека видим кои ще бъдат най-очакваните изложби през 2022 година с надеждата, че те ще могат да изживеят живота си така, както трябва и ще им бъде отделено нужното внимание от критици и публика.

Разглеждаме изложбите, които трябва задължително да се видят през 2022 г., включително завръщането на Биеналето във Венеция и Documenta, абсолютно зашеметяващи изложби на Донатело и Сезан, както и фестивал на скулптурата за Световното първенство в Катар. 

Yves Saint Laurent в няколко музея в Париж

29 януари - 15 май

Снимка: Getty Images

Преди 60 години първото модно ревю под името YSL се появява в света на модата и след това никой няма да забрави това име.

За да отпразнуват тази важна годишнина, шест парижки музея в сътрудничество запретват ръкави да организират подобаващ букет от събития, вдъхновени от живота и творчеството на дизайнера. Те ще се случат в Музея за модерно изкуство (Musée d"Art Moderne de Paris), Центъра за изкуства Помпиду (Centre Pompidou), Музей Орсе (Musée d"Orsay), Националния музей на Пабло Пикасо (Musée National Picasso Paris), Музея на Ив Сен Лоран в Париж (Musée Yves Saint Laurent Paris) и Лувъра. Всички събития започват на 29 януари и ще завършат на 15 май в Музея на Пикасо. 

Събитията ще съчетаят произведения на Ив Сен Лоран с произведения на художници, включително Мондриан, Пикасо, Матис, Бонар и Дюфи. Например, в Музея за модерни изкуства до Феята на електричеството на Раул Дюфи ще стоят окачени няколко ефирни копринени рокли на Лоран.

Музей Орсе пък ще се съсредоточи върху увлечението на YSL от Марсел Пруст, което вероятно вдъхновява Le Smoking, първият смокинг за жени, измислен по дизайн на Лоран.

Междувременно Националният музей на Пикасо ще разкаже колко влиятелен е бил испанският художник върху френския моден дизайнер, от почитта му към декорите и костюмите в Ballets Russes (1976) до неговата кубистична колекция от 1988 г.

Светът на Стоунхендж, British Museum

17 февруари - 17 юли

Снимка: Getty Images

Построен преди повече от четири хилядолетия, Стоунхендж е един от най-известните, но мистериозни паметници в света. Кои са хората, които са го построили и са населявали праисторическа Великобритания? Светът на Стоунхендж ще покаже, че те са били по-развити, отколкото се смята, с установени търговски връзки с континентална Европа. Един от безспорните акценти на изложбата ще бъде 3600-годишният Небесен диск на Небра, най-старото съществуващо изображение на космоса, което е открито в днешна Германия и ще бъде изложено за първи път във Великобритания.

Фейт Рингголд: Американски народ, New Musem, Ню Йорк

7 февруари - 5 юни

Рингголд създава Съединените щати на Атика (1972), за да почете жертвите от демонстрацията в затвора в Атика (Източник: ACA Galleries, New York)

Това е първата ретроспектива на американската художничка пионерка Фейт Рингголд в родния ѝ град Ню Йорк.

Изложбата ще обхваща шест десетилетия от плодотворната кариера на 91-годишната Рингголд, творби, създадени в отговор на време, в което ожесточена тема са били гражданските права, личните преживявания и истории от Ренесанса на Харлем в Ню Йорк.

Донатело: Ренесансът, Palazzo Strozzi, Museo del Bargello, Флоренция

Снимка: iStock by Getty Images

2 септември -8 януари 2023

Флорентинският скулптор от 15-ти век Донатело е смятан за "майстор на майсторите" на своето време. Въпреки това от близо 40 години няма голяма изложба, посветена на творчеството му.

Това ще се промени през март, когато във Флоренция в Palazzo Strozzi и в близкия до него Museo Nazionale del Bargello, където се помещава най-важната колекция от произведения на скулптора, включително Давид (около 1440 г.), се открива обширно изследване на работата на Донатело във Флоренция. По-малки части от експозицията могат да бъдат видяни в Gemäldegalerie в Берлин през септември и Victoria and Albert Museum в Лондон през следващата година.

150 години Мондриан

© Mondrian / Holtzman Trust c/o HCR International Warrenton, VA USA

Kunstmuseum den Haag, 2 април-25 септември

Фондация Бейелер, 5 юни-9 октомври

K20, Дюселдорф, 29 октомври-10 февруари 2023 г.

Само с три основни цвята (плюс черно и бяло) и две отправни точки като посока, Пит Мондриан извежда рисуването на нови нива - към една характерна само за него абстракция. Неговото влияние върху модернизма е огромно - както във визуалните изкуства, така и в дизайна, архитектурата и модата.

За да отбележат 150 години от рождението му в холандския град Амерсфут, няколко музея провеждат отново големи изследвания на неговото творчество. Изложението в швейцарската Fondation Beyeler и K20 в Дюселдорф ще започне с ранните му картини, които са повлияни от холандската живопис и постимпресионизма. След това ще проследи развитието му, когато той напълно изоставя репрезентациите, завършвайки с култовите правоъгълници.

Венецианско биенале, Венеция

23 април - 27 ноември

Снимка: iStock by Getty Images

Глобална пандемия, катастрофалните последици от изменението на климата и развитието на изкуствения интелект са само част от основните заплахи за бъдещето на човечеството, с които артистите се занимават в тазгодишната основна изложба на 59-о Венецианско биенале.

"Въпреки климатичната ситуация, се стараем да се случи оптимистично изложение", казва кураторът Сесилия Алемани. За всички новини, свързани с националните павилиони следете тук.

Фестивал на скулптурата за Световното първенство по футбол, Катар

През цялата година

Том Класен, "Фалкон", (Източник: Qatar Museums)

Футболните фенове, които ще посетят Доха за тазгодишното (противоречиво) Световно първенство (започващо на 21 ноември), ще бъдат посрещнати от тази монументална златна скулптура на националния символ на Катар - соколът. Създаден от холандския художник Том Клаасен, той е едно от над 40 публични произведения, които ще се появят в малката държава. Програмата "Музей на открито" е под патронажа на Ал Маяса Бинт Хамад бин Халифа Ал Тани, сестрата на управляващия емир и ръководител на Катарските музеи. Останалите произведения включват произведения на Брус Науман, Иса Генцкен, Субод Гупта, Марк Хенфорт и Катарина Фрич.

Сезан

Институт по изкуствата, Чикаго, 15 май-5 септември

Tate Modern, Лондон, 6 октомври - 12 март 2023

"Натюрморт с ябълки" (1893-1894) (Източник: The J Paul Getty Museum)

Институтът по изкуствата в Чикаго и лондонският Tate Modern организират най-голямата изложба на Пол Сезан за десетилетие. Наречена просто Сезан, тя ще обхване цялото творчество на художника.

В Чикаго, където се открива тя, ще бъдат изложени 90 маслени картини, 40 творби върху рисунки върху хартия и два негови скицника. Макар в по-умален вариант, Лондон също ще го почете със 70 картини с маслени бои и 18 рисунки.

Пол Сезан (1839-1906) е оказал голямо влияние върху следващите поколения художници, включително Моне, Писаро, Матис и Пикасо. Техническият анализ на палитрата на художника, композиционната конструкция ще задълбочи разбирането ни за това как Сезан създава своите картини. 

Documenta 15, Касел, Германия

18 юни - 25 септември

@Documenta 15/ Facebook

Организирането на най-голямата и най-влиятелна изложба в света на съвременно изкуство в света в средата на пандемия е предизвикателство, но след известни съмнения дали може да се случи по план, Documenta 15 ще се проведе в Касел това лято. Изложението ще бъде курирано от индонезийския художествен колектив Ruangrupa. Той обещава то да бъде отражение на нашето време, както и в предишните издания, провеждащи се на всеки пет години. Артистите, които са поканени да участват, са предимно активистки колективи. Те включват The Nest Collective от Кения, La Intermundial Holobiente от Аржентина, Keleketla! Library от Южна Африка и Sa Sa Art Projects  на Камбоджа. Изложението ще включва бивш универсален магазин и бивше депо за вино, както и по-традиционни места като градския музей на Касел Fridericianum.

Юлия Владимирова 

Още

Най-добрите изложби, които можете да видите във Франция това лято

Най-добрите изложби, които можете да видите във Франция това лято

Още

Български художници в мащабни изложби, представящи най-добрите творци на Европа

Български художници в мащабни изложби, представящи най-добрите творци на Европа

Още

Новата национална галерия в Берлин отваря отново с три изложби

Новата национална галерия в Берлин отваря отново с три изложби

Още

Музей за съвременно изкуство представя "Възможни изложби" на Светлана Мирчева

Музей за съвременно изкуство представя "Възможни изложби" на Светлана Мирчева

Още

Ултрамодерният Музей на съвременното изкуство в Хонконг отвори врати

Ултрамодерният Музей на съвременното изкуство в Хонконг отвори врати

Още

Творчески колектив от Северна Ирландия спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство

Творчески колектив от Северна Ирландия спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Режисьорът Джеки Стоев дари на АЕЦ "Козлодуй" 20 графики на художника Любен Стоев

Картините са от графичен цикъл "Първа Атомна", създадени през периода 1970-1976 г., на обща стойност 21 000 лева

"Облаци в свободен полет" - вижте лицето на съвременното иранско изкуство

Специалност "Иранистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" съвместно с галерия "Интро" ни канят на изложбата с творби на иранските художници Судабе Чалащари и Фаршид Давуди

Германският символист Франц фон Щук в Националната галерия

Откриването е на 16 април в 18.00 часа, изложбата продължава до 13 октомври 2024 в Квадрат 500